2009-12-08

Tvi vale!

Om det var någon som mot förmodan levde kvar i illusionen att världens viktiga ledare egentligen tror på AGW-teorin så kan dessa tänka om. Bakom kulisserna har nu nämligen en grupp rika länder (enligt vissa uppgifter Danmark, Storbritannien och USA) förhandlat fram ett avtalsutkast i Köpenhamn som, om det antas, skulle innebära "ett avsteg från principen att de rika länderna ska bära huvudbördan när det gäller minskningar av växthusgasutsläppen." (SvD 091208, DN 091208) Vilket i praktiken - eftersom u-länderna aldrig förståligt nog kommer att finna sig i detta - kommer att leda till att utsläppen av CO2 även framgent kommer att fortsätta öka, stadigt.

Detta senare anser jag - då jag som den återkommande läsaren vid detta laget bör ha noterat inte anser att mängden CO2 i atmosfären är en miljöfara - inte vara ett problem. Men med tanke på allt stoj, alla domedagstoner och andra pajaserier som vi nu plågats med i decennier så är detta - ursäkta språkbruket - ta mig fan höjden av politisk, moralisk och gud-vet-vad för ruttenhet. För det innebär att u-länderna (som sagt i teorin) kommer åläggas att satsa hav av pengar, som annars skulle kunna gå till att förbättra de fattigas situation, på att bekämpa ett problem som högst troligen inte finns, bara för att Obama, Brown & C:o skall kunna framträda som goda vädergudar i TV. Sån't beteende är bara värt två ord: Tvi vale!

Tillägg: De riktiga gudarna verkar dock straffa Obama för detta politiska taskspeleri. Hårt. I den senaste förtroendemätningen har han nämligen rasat till 47 % - vilket bara är en procentenhet högre än Sarah Palin! Det finns rättvisa i universum, trots allt... ;-)

3 kommentarer:

  1. Personligen tror jag annars mötet kommer gå till historien pga en annan brytpunkt: Sista gången högfärdiga "rika" länder kan stå uppblåsta och påstå sig vara "solidariska" med "fattiga" länder. Det är bara några få år kvar..

    SvaraRadera
  2. Anders: "Det finns rättvisa i universum, trots allt...".

    På kornet! Köper din bok nu. ;-)

    SvaraRadera
  3. Till Magnus: Hoppas du gillar den! :-)

    SvaraRadera