2010-03-03

Ohly bestämmer

Vi väljare har nu fått en första inblick i hur en eventuell rödgrön regering kommer att fungera. De mer realistiska sossarna får maka på sig och Lars Ohly kommer att bestämma. På något annat sätt kan i a f inte jag tolka den rödgröna rörans krav att avskaffa RUT-avdraget, trots att det skapar över 10 000 jobb och stöds av tvåtredjedelar av beolkningen (SvD 100303, DN 100303). Förhoppningsvis kommer detta besked att innebära att minsken för ett regeringsskifte minskar. För Gud bevare både kung och folk från en sådan katastrof...

Tillägg: Läs mer om den (s)halinska dubbelmoralen och ohlyeriet i bokform här!

7 kommentarer:

  1. Som en sann liberal så tror jag inte det är bra att snedvrida marknaden eller försöka påverka beteende på marknaden.

    RUT får konsumenter att bete sig annorlunda mot vad de hade gjort på en marknad som staten inte är inne och försöker pilla på. Därtill har ju inte alls RUT medfört något ökat utbud av hushållsnära tjänster.

    Så bort med både RUT och ROT.

    Låt Johan Norberg bli statsminister och Federley finansminister.

    SvaraRadera
  2. Ohly har dessutom idag konstaterat att ROT-avdraget OCKSÅ skall försvinna.

    http://www.gryningsrad.se/2010/03/vi-tar-allt-daligt-pa-samma-gang/

    SvaraRadera
  3. Till David: Bara skatter och avgifter sänks generellt samtidigt så är naturligtvis även jag för att ta bort alla bidrag, avdrag och subventioner. Och skulle Johan N bli statsminister är jag helt säker på att det skulle ske! ;-)

    Till Gryningsräd: Ja, säga vad man vill om Ohly - han är inte drabbad av politisk dödsrädsla! Hur många tiotusentalsjobb vill en s+v+mp medvetet avskaffa?

    SvaraRadera
  4. Det är för många skatter, avdrag, bidrag, subventioner och stora obalanser i det svenska skattesystemet. Jag vill se ett enklare, tydligare, lägre system. 25% skatt på kapital, 25% skatt på arbete, 25% skatt på produktion (bolagsskatt) samt 25% skatt på konsumtion (ej moms på arbete) är ett tydligt exempel.

    Nu när vi lämnar industrisamhället till tjänstesamhället måste skatten på arbete sänkas eller helst tas bort helt för maximal effektivitet och efterfrågan och skatten tas ut på konsumtion, speciellt på människo och miljöskadlig sådan.

    Sedan borde det vara förbjudet att ta ut mer än 25% av BNP i skatt och mer än 25% av människors inkomster, inskrivna i de mänskliga rättigheterna eller liknande. Politiskt kapital är betydligt mer inproduktivt än privat kapital så ekonomisk tillväxt blir betydligt bättre. Det är ett enormt slöseri med skattepengar som flödar åt alla håll till mängder av lågprioriterade områden och verksamheter.

    Min bedömning är att dagens system måste haverera fullständigt innan ett nytt kan skapas eftersom dagens politiker bara ägnar sig åt små förändringar så lär det också göra det, vilket är onödigt, farligt och kostsamt.

    SvaraRadera
  5. Till Johnny: Platt skatt är en utmärkt idé som jag hoppas en dag införs i Sverige. Jag är dock rädd att det först krävs många, långa års enveten politisk och kulturell opinionsbildning. Plattskatt går nämligen på tvärs med både Jantelagen och den kungliga svenska avundsjukan...

    SvaraRadera
  6. Hej Anders! Politisk dödsrädsla är för närvarande ett tillstånd som man kan vaccinera sig mot. Substansen heter block-allians, och höljet är likt en Calzone, den skapar en varm känsla av stöd och trygghet. Har du och dina läsare tid över så har jag ondgjort mig över Mona i synnerhet och RUT och de andra i allmänhet på min sida: http://perspektivutifrnagnefit.blogspot.com/2010/03/nar-fru-rut-slog-pa-roten.html

    SvaraRadera
  7. Sverige har redan platt skatt, den ligger på ca 60%.

    SvaraRadera