2010-08-18

Klimatreträtten fortsätter

Climategate börjar nu få alltmer positivt politiskt inflytande. Inför höstens val i USA kräver exempelvis flera viktiga republikanska kandidater fortsatt vetenskaplig debatt och är öppet kritiska till allt tal om att det skulle finnas en bred konsensus i frågan. Bra! Jag tänker följa dessa personer och deras framgångar speciellt noga...

2 kommentarer:

 1. Mycket har du rätt i, men detta har du fått om bakfoten. Den vetenskapliga debatten har aldrig avstannat. Den fortsätter hela tiden. Men icke vetenskapspersoner som politiker, journalister och andra "tyckare" är inte del i den debatten. De tar del av resultatet.

  Tyvärr verkar många lekmän anse sig kunna ta del i denna debatt. Det är ungefär lika korkat som att Mona Sahlin skulle säga att Einstein, Rosen, Podolsky paradoxen är feltänkt och borde tänkas om när det gäller de dolda variablerna.

  Vetenskap är inte något man har åsikter om. Vetenskap är, eller inte är. Politik har man åsikter om.

  Konsensus råder inte inom något vetenskapsområde, och kommer, och skall, aldrig gälla. Den grundläggande vetenskapliga principen är just att försöka bevisa en motsats.

  Däremot är sannolikheten för att alla de vetenskapliga rapporter som nästan alla pekar på samma sak skulle vara felaktiga oerhört låg. Och att de ytterst få som påstår något annat skulle ha rätt ytterst liten.


  Så här bör du tänka om. Du borde inte bli glad när politiker lägger sig i vetenskapliga frågor, du borde bli orolig.

  SvaraRadera
 2. Till Thomas: Den dag som växthusfantasterna slutar kräva politiskt sanktionerade insatser mot det påstådda AGW-hotet skall jag med glädje kräva att även skeptiker drar sig tillbaka och låter den vetenskapliga processen ha sin gilla gång. Tills dess måste dock eld besvaras med eld. Annars kommer det demokratiska, kapitalistiska samhälle vi lever så gott i helt att gå åt helvete i ett moln av nya skatter, förbud, regleringar och andra påfund...

  SvaraRadera