2010-11-27

Kulturskillnad

En ocean skiljer USA från Europa åt, inte bara geografiskt utan också kulturellt. På det gemensamma problemet dåliga statsfinanser reagerar exempelvis folk på olika sidor pölen helt olika. I USA har Tea Partyrörelsen i åratal lyckats samla stora skaror på gator och torg för att demonstrera mot det vansinniga slöseri som pågår i Washington DC, medan européer tar till gatan för att protestera mot besparingar (nu senast på Irland).

- Tydligare än så kan det inte bevisas hur mycket sundare den amerikanska kulturen faktiskt är!

2 kommentarer:

  1. I USA har man i synnerhet med Obama, precis som i Sverige och Europa en elit som styr över oss bönder.

    Dessutom har vi bl a

    1) en stor offentlig sektor i Europa, tillräckligt stor för att en stor minoritet ska vara beroende av skattefinansierade jobb.

    2) bidrag som ger en "moral hazard". Nästan alla tror att de skulle sitta på fattighuset utan farbror statens bidrag.

    3) Oftast politiker som kommer från offentlig sektor och som återvänder dit om de förlorar makten. I USA rensar de som tur är ut ordentligt i toppen.

    4) Proportionella val hjälper också till att binda ihop offentlig sektor med de folkvalda. Man kan ju inte ha "pengar som styr" sägs det. Fast det var märkligt hur tyst det blev om detta när Obama vann. Istället för privata pengar ger staterna pengar till partierna efter hur många röster de fick i föregående val. En gång i tiden hade vi i Sverige en första kammare där de som satt inte fick något arvode. De skulle ju inte dessutom ha betalt för att få den äran. Fast det var ju när skattetrycket låg kring 10%.

    Så nästan det enda sättet jag kan se att något långsiktigt förbättras i Europa vore om Storbritannien och några andra länder lämnade EU och började med "illojal konkurrens", "social dumbpning" och andra medel som under historien visat sig göra alla i länderna mycket rikare, i synnerhet de "socialt dumpade" fattiga.

    Därför tror jag också att mellanårsvalen i USA just nu var så otroligt viktiga. Än är det ju inte vunnet, men hade Pelosi och co fått fortsätta hade den offentliga sektorn i USA också fortsatt expandera.

    Vad ska man säga om Sverige? Mycket litet hopp om förbättringar med M på 37% när de samtidigt bedriver Myrdal-Mussolini-politik ute i kommunerna.

    SvaraRadera
  2. Själv är jag förvånad hur den Irländska regeringen kan gå med på att det Irländska folket skall betala privata Irländska bankers skulder till privata banker i Tyskland, England, Frankrike, USA, etc. De tog en risk och lånade ut pengar för att tjäna pengar och förlorade, de skall betala, inte Irländarna.

    Att USA's regering ägs av Wallstreet har ju framgått med all tydlighet, men att även Europeiska regeringar är ägda av bankerna var nytt för mig.

    SvaraRadera