2010-11-15

Lite historia

Skriver i dag lite komparativ historia på Realekonomi.se, Sveriges nya ekonomisite, om den ekonomiska krisen i USA vs. den i Sverige för 20 år sedan...

Tillägg: Här är en bra artikel om den europeiska vänsterns problem, som till viss del kompletterar det jag skriver om i artikeln ovan...

1 kommentar:

 1. Liten kommentar från Frankrike.

  Frankrike har antagligen världens mest kompetenta politiker, men bara om man med kompetens menar goda studieresultat. Jag vill minnas att det examineras ut långt fler från Oxford och Cambridge varje år än som gått ut ENA (École Normale d'Administration) sedan kriget. Eftersom de alla har toppbetyg i matte (hur bra du är i matte är ett generellt IQ-test i Frankrike) vet de alla mycket väl att det var nödvändigt att höja pensionsåldern.

  Att ha toppbetyg och vara en bra politiker, samt att ha sunt förnuft är inte samma saker ska sägas. Frankrike har också politiker som svävar lika högt bland molnen som Obama, och det gäller alla partier. Sarkozy och några andra är uppfriskande undantag.

  Hur som helst var det intressant att höra hur det demonstrerades (av vad som i Sverige skulle kallas icke-demokratiska partier) och hur socialisterna slingrade sig mellan populism och verklighet.

  I det stora hela tappade socialisterna sitt helhetsprogram kring 1983 när Mitterand var tvungen att göra helomvändning med ekonomin för att landet inte skulle gå i KK. Sedan dess har det varit ideal å ena sidan och "tillfällig" konflikt med verkligheten å den andra. Undantag var Aubry som under Jospin införde 35-timmarsvecka. Båda verkade faktiskt tro att detta skulle skapa jobb.

  SvaraRadera