2010-12-10

Antisemitismen ett vänsterproblem

I dag presenteras en undersökning som visar att medan den så kallade vitmaktrörelsen förlorar mark så breder antisemitiska åsikter ut sig bland unga. Nu skall vi se här. Eftersom vit maktrörelsen hittills (felaktigt) framställts som "höger" så måste detta alltså därmed innebära att antisemitismen breder ut sig i vänsterkretsar. För den som följt och studerat svenskt samhälle de senaste decennierna framstår detta heller inte som en överraskning. Man behöver bara säga Malmö och Ilmar Reepalu för att inse faktum. Men nu skall vi härför inte förvänta oss att detta leder till några logiska slutsatser hos de politiskt korrekta. Tvärtom, artikeln fokuserar helt på spillrorna av vitmaktrörelsen, inte de vänsterorganisationer som numer ergo utgör antisemitismens drivhus. För allt som är vänster är ju gott oberoende av ont, illa och sjukt det är...

Tillägg: Då jag förstår att detta ämne engagerar, tillåt mig komma med följande boktips till alla som tror att den svenska vänsterns handel och vandel i "rasfrågan" historiskt varit snövit...

38 kommentarer:

 1. Idiotisk analys ; vilar inte på nånting alls: anitsemitism har alltid varit kopplad till reaktionärer och grundar des av krisna kyrkan

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bra skrivet. Jag satt själv och reflekterade över idiotin i att skribenten på SvD vägrar utveckla resonemanget till sin sanna natur.

  Dessutom undrar jag om skribenten i fråga förstår de begrepp han använder eller om han bara svänger sig med stora ord. Att försöka växla till SD´s valframgångar mitt i artikeln känns enormt tillgjort. Såvitt jag minns är SD det enda parti som ställer sig bakom Israel och på allvar ifrågasätter judarnas situation i Malmö.

  Min egen tolkning av artikeln är snarare. Antisemitismen ökar i Sverige men det beror inte på att splittrade och ilskna vitmakt-rörelser vinner sympati utan på den växande och av media bejublade muslimska rörelsen i Sverige.

  Detta utelämnas givetvis i artikeln. Varför berätta sanningen?

  SvaraRadera
 3. Till Anonym,
  Det är ett välkänt faktum att Nationalsocialismen har sina rötter i, just det, socialismen... Att svensk flumskola inte framhäver detta är väl inte så kontsigt, med tanke på att socialdemokraterna har styrt Sverige och skolpolitiken i större delen av ett sekel.
  För övrigt var artikeln i SvD mycket tunn. Frågan ställdes aldrig om antisemitismen (för att vara tydlig - judehatet) har ökat bland just HÖGER-extrema. Däremot har den intensiva hatkampanjen mot Israel i svensk press säkert påverkat folks attityder mot Israel i synnerhet och judar i allmänhet. Vidare - om var tjugonde gymnasieelev uttrycker hat mot judar kan man nog anta att en stor del av dessa elever har muslimskt ursprung. I Rosengård, exempelvis, är nämligen judehatet mycket högre än 5 %...

  SvaraRadera
 4. Till Anonym: Tackar. Jag vill dock bara inflika att vår inhemska vänster nog utgör ett betydligt större antisemitiskt problem än invandrade islamister. De har dock som vi sett i bl.a. Malmö de senaste åren funnit varandra i mycket, i ett skorpionliknande äktenskap.

  SvaraRadera
 5. Visst har det historiskt funnits ett problem inom högerrörelser med antisemitism. MEN. Det har det funnits inom många vänsterörelser också. Det mest flagranta exemplet är kanske Wilhelm Marr, upphovsmannen bakom ordet antisemit. Det är inte direkt en hemlighet att han var en utpräglad och övertygad socialist.

  SvaraRadera
 6. Det faktum att journalister historiskt varit vänster, gör att de har skapat bilden av att rasism är höger, för de inser att rasism inte är bra och är de vänster så kan inte något dåligt vara vänster, i den logiken blir rasism höger, eftersom höger är dåligt i deras ögon så är allt dåligt höger. Problemet med rasism är att det inte går att hänföra till en vänster högerskala. Dålig utbildning, protektionism, rädsla, avundsjuka är några av de delar som är grunden till rasism,

  i en undersökning av ungdomars syn på politik osv i södra Sverige så visade det sig att barn till föräldrar med låg utbildning och barn till jordbrukare hade en klart mer negativ inställning till personer med annan etnisk bakgrund än snittet, normalt så röstar lågt utbildade på vänsterpartier och på rasistiska partier. Sen finns det inte så många jordbrukare kvar i landet men de brukar ju rösta höger.

  SvaraRadera
 7. Som några andra varit inne på. Verkar det inte som SvD skribenten utelämnar viktig information?
  Det växande inflytandet från extremreligiösa, framför allt muslimer, exempelvis.

  SvaraRadera
 8. Till Anonym (07:57): Svensk media och eliten i övrigt väljer som alltid att bortse ifrån svåra och obekväma saker -- tills dess det är för sent!

  SvaraRadera
 9. Antisemitismens framryckning beror givetvis på extremvänsterns och islamisternas sällskapande. Jag skulle säga att landets alla halv-och helislamister är de i särklass största bovarna i sammanhanget.

  SvaraRadera
 10. Även om både jag och andra påpekat följande resonemang åtskilliga gånger så tåls det någonstans ändå att nämnas igen:
  Media och majoriteten av svenska politiker försöker förmedla en bild där alla som ifrågasätter invandringens omfattning är rasister, främlingsfientliga, nazister och gud vet allt...

  Jag skulle säga att det är en kritisk skillnad på att vara fientligt inställd till främmande kulturer/religioner/raser och att ifrågasätta den massinvandrings- och multikulturagenda som satts i det här landet.

  Om agendan (mot min förmodan) verkligen skulle vara försvarbar så borde kritiken gällande ekonomisk belastning, våldsbrottsstatistik, religiösa/kulturella inverkan på samhället kunna försvaras med faktiska argument ISTÄLLET för att tystas, idiotförklara meningsmotståndare, besvara en fråga med en fråga ("vad är svenskt?") eller piska upp stämningen med "vi gillar lika"-propaganda.

  Det är högst oroande att svenska folket slumrar i den massmediala indoktrineringen som lyckats med konststycket att göra medborgaren mer oroad över att "fel person får lämna dokusåpan" än att förorterna brinner, skolsystemet har havererat och att nedskärningarna inom äldrevården fortsätter.

  SvaraRadera
 11. Jag blev som många andra mycket förvånad över artikeln. Jag funderade ett tag på om journalisten möjligtvis saknade en stor portion samhällsinsikt som jag som enkel ingenjör ser glasklart. Sen insåg jag att det måste vara en av de mest utstuderade sätten att föra ut propaganda på jag sätt i SvD på länge!!!

  Det är bara den där hemska tant-korren Bitte som är värre.

  Jag kan inte för mitt liv förstå varför Sverige helt utan självkritik alltid ställer sig på Palestinas sida oavsett fråga... Jag känner folk som bor i Israel och det är naturligtvis så att man önskar sätta upp stängsel när man blir bombad. Hade Norge sagt att den enda tänkbara freden med Sverige vore om staten upphörde att existera och alla svenskar utrotas, hur många hade då tyckt att det var naturligt att omvärlden ställde sig på Norges sida?

  SvaraRadera
 12. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/goteborg-sagade-integrationspolitik_5799423.svd

  Det uppger kvällstidningen GT.

  Inför ett besök i Göteborg från amerikanska ambassaden i Stockholm 2008 togs kontakt med Bill Werngren, chef för stadskansliets informationsgrupp, numera valchef i kommunen och gift med kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthen (S).

  Bill Werngren skickade ambassaden en artikelserie från Göteborgs-Posten om utanförskapet bland stadens somalier. Han skrev i en anteckning att situationen i Göteborg påminde honom om frasen "Houston, we have a problem."

  Den amerikanska ambassaden skickade senare in en rapport till Washington om slutsatserna från besöket i Göteborg. Dokumentet beskriver en frustration hos kommunala tjänstemän som känner att 30 år av program med mål att integrera muslimska flyktingar inte har fungerat.

  SvaraRadera
 13. Bra analys, Svd artikel och medias kunskap i frågan om Antesemestism(konstigt begegrepp Judap är bara ett av flera semitiska folk),och rasism bli bara lägre och lägre. Om det nu knappt finns några rasister längre varför forsätter media kalla främlingsfientliga och antesemiter för rasister? Är inte palestiner och judar båda semiter?

  SvaraRadera
 14. Till Andreas: Jupp, så är det. Jag tror t o m Yassir Arafat av alla människor protesterade mot begreppet antisemitism just därför (innan han till slut senkommet tog sitt ansvar och dog).

  SvaraRadera
 15. Vänstern älskar alla som hatar USA vilket placerar vänstern i en märklig allians med islamister mot västvärlden och Israel och vips har vi ett scenario med hatdriven politik som samlar nazism, islamism och vänstern.
  Vänstern är en skandal, islam är en katastrof och nazism är en mänsklig katastrof. USA, Israel, judar och västerländsk kultur är exempel på mänsklighetens förmåga att skapa verklig framgång.
  Vänstern, islam och nazism måste bekämpas - med alla medel!

  SvaraRadera
 16. Så nationalism är endast försvarbar i Israel? All annan vilja till nationellt bevarande för de europeiska folkens gamla nationer (fler och fler av de olika folkstammarna i Europa verkar känna av en förlust av sina egna länder) är nationalsocialism, och därmed automatiskt rasistiskt? Men Israels nationalism är inte rasistisk?
  Islam är en världsreligion. Hur bekämpar man en världsreligion? Hur kan man ens tänka tanken? Är man inte bra övermaga, eller högmodig, eller en komplett galning, om man inbillar sig att man kan bekämpa en världsreligion?
  Det som efterfrågas idag är grundläggande värden som är hållbara för samhällsbyggnad. Ett stöd för familjernas ansvarstagande och stabiliserande, för barnens skull. Ett stöd till skolorna och deras förmåga att skapa miljöer som främjar skolarbetet. Ett odlande av kulturella värden som försvarar barn, gamla och också en sund livsstil utan alkohol och narkotika.
  Det har funnits i historien konflikter mellan de starka kristna nationernas eliter, dvs. storgodsägare, storbönder, vanliga bönder, städernas eliter, och de judiska bankirernas och köpmännens ökande inflytande och makt. Dessutom finns det undersökningar kring de arbetsuppgifter som en del judar hade att samla in skatt för dessa storgodsägares räkning, hos befolkningarna som levde inom deras domäner. Dessa arbetsuppgifter orsakade irritationer mot vem än som utförde dessa uppgifter. När det fanns judiska befattningshavare, tenderade det att skapa irritation mot alla som var av judisk börd. Man har då tillgripit det som varit den särskiljande punkten, dvs., kristendomen kontra judendomen och ibland låtit alla med judisk härkomst eller lära, få sona för vad några har åstadkommit i konfliktväg mellan olika grupperingar i nationerna.
  Människor har alltid en tendens att göra generaliseringar. Om en tysk är dålig, så är alla tyskar dåliga, om en muslim ä r dålig, så är alla muslimer dåliga, om en jude är dålig så är alla judar dåliga, om en kapitalist är dålig, så är alla kapitalister dåliga, om en socialist är dålig, så är alla socialister dåliga, om en skattmas är dålig, så är alla skattmasar dåliga osv.
  Att kapitalismen och kommunismen, inklusive socialismen, och också den nationella socialismen, mer än en gång i historien har stöttat varandra är ju också ett faktum. Banker har lånat ut pengar till stöd för socialistiska och kommunistiska rörelser.
  En efterfrågan på en traditionalism, eller en konservatism, eller en slags enkelhet, sundhet och stramhet i livsföringen, är väl vad som står för dörren idag helt enkelt därför att många anser det är vad som behövs som kontrast till destruktiva livsstilsideal som har fört alltför många ungdomar, men även vuxna, helt vilse. Alltfler ungdomar vill ha ordnade familjeliv och söker också kanske stöd i en religion som försvarar och beskyddar grundläggande familjevärden och som skyddar dem mot destruktiva livsföringar genom att mana dem till goda och sunda livsstilsideal. Det gör de flesta religionskulturer.
  Även den ortodoxa judendomen är sträng när det gäller livsföringen och de ideal som de förmedlar som eftersträvansvärda livsstilsideal. De ortodoxa judarna i Israel, har ofta en helt annan inställning till vad s.k. liberala judar utanför Israel har. De judar som lever i olika länder i Europa, och i USA, osv., har ofta liberala åsikter och uttalar försvar för homosexuella, fri abort och också försvar för minoriteters rättigheter, vilket samtidigt naturligtvis är försvar för deras egna rättigheter som minoriteter i dessa länder.
  Men i Israel intar de ortodoxa judarna en annan, betydligt striktare och strängare hållning, både mot icke-judar inom Israel, alltså minoriteter inom Israel, och också mot homosexualitet och abort. De har också stränga mosaiska lagar för äktenskapets bevarande.

  SvaraRadera
 17. Till Anonym (11:18). Oj det var ett långt och mycket innehållsrikt inlägg (helt okej, men jag uppmanar andra att hålla sig lite kortare - jag tror det är fler som orkar läsa allt då). Jag håller med om en hel del, icke om annat, men låt mig bara klargöra min ståndpunkt vad gäller nationalism. Alla folk har givetvis rätt att tycka om sin egen nation och deras kultur. Vad jag vänder mig emot är när det går över i krav på att andra nationaliteter anses måst stå tillbaka. Kort: patriotism är oftast något gott, toknationalism ofta något dåligt. Och detta gäller givetvis även Israel.

  SvaraRadera
 18. Det är märkligt att så många älskar att blanda ihop förkastlig antisemitism med en rättmätig kritik av Israel som nation och aktör i Mellanöstern. Vad jag hör från mer begåvade ungdomar, som bl a läst Robert Fisk's tegelstensavhandling om Mellanöstern, är att palestinierna alltför länge länge fått lida oförskyllt för nazisternas brott mot judarna, alltifrån Israels tillkomst 1947 och fram till dags dato. Dessa gamla orättvisor är ju grunden till det mesta eländet idag, från Al Qaida, 9/11, Islams alienering, invasionen av Irak och fram till dagens integitetskränkande nakenkameror på flygplatserna. Och drivkraften (och vapnen) har hela tiden kommit via de lobbygrupper som tycks styra amerikansk politik. Varför inte göra en presentation av detta sakförhållande? I stället för att låta Israels fanatiker döpa om allt dom inte vill höra till antisemitism? Höger eller vänster spelar ingen roll i detta fall, fakta talar för sig själv.

  SvaraRadera
 19. Kristendomen har definitivt varit en drivande kraft för antisemitism - i alla tider. Lästips, Återkomsten - Bachner.

  Men i respektive höger/vänster-skalan finns det lik överallt - detta för att höger och vänster har båda varit influerade av just kristendomen.

  Men idag i Sverige är det i stort sett ett vänsterproblem.

  Felet många gör är att de likställer antisemitism med nazism. Nazism är antisemitism, men antisemitism är inte nödvändigtvis nazism. Det gäller att hålla det i åtanke.

  SvaraRadera
 20. Till Anonym (11:41): Men snälla, problemet är ju att väldigt många använder sig av i vissa fall legitim kritik av Israel för att motivera rent antisemitiska excesser och därtill driver en allmänt antivästlig/antiamerikansk linje i diverse andra frågor. Du levererade exempelvis själv på några få rader en hel uppsättning diton, som att 9/11 skulle kunna gå att (bort)förklara med att palestinerna lidit (vilket de gjort!) när sanningen är att kaparna den 11 september 2011 kom från burgna över- och medelklasshem i framförallt Saudiarabien. Likaså är påståendet att judar skulle styra USA befängt. Ja, det finns många inflytelserika - och rika - judar i USA. Men skulle detta faktum bara för att de råkar tillhöra en framgångsrik etnisk minoritet avstå från att göra politiska och andra karriärer, eller vad? Och skall i så fall samma begränsningar gälla andra framgångsrika etniska minoriteter som östasiaster (och en gång i tiden även skandinaver). Och därtill: vad är det för illmarigheter som den påstådda judiska lobbyn i USA ansvarar för (förutom att verka för att deras släktingar hemma i Israel skall kunna få leva vanliga liv utan att behöva oroa sig för att få en Hamasraket i skallen så fort de går ut)???

  SvaraRadera
 21. Till Tor: Självfallet har kristna genom historien ansvarat för antisemitiska utfall och handlingar! Var jag otydlig på den punkten bedjer jag om ursäkt. Men i dag tar de allra flesta kristna kyrkor och samfund avstånd från och aktivt motarbetar antisemitiska och andra rasistiska utfall (vilket tyvärr är mer än man kan säga om många islaistiska företrädare).

  SvaraRadera
 22. Anders, ja i Sverige idag är det oerhört ovanligt att kristna kyrkor är rasitiska. Mest undantagsfall. Däremot finns det mer av det i USA.

  Men vänstern och islamisterna är klart överrepresenterade idag.


  Anonym 11:18

  "Att kapitalismen och kommunismen, inklusive socialismen, och också den nationella socialismen, mer än en gång i historien har stöttat varandra är ju också ett faktum. Banker har lånat ut pengar till stöd för socialistiska och kommunistiska rörelser."

  Kapitalism är ett ekonomiskt system och kommunism/socialism är ett politiskt system. Ekonomiska system ger inte politiskt stöd, eftersom de inte är politiska.

  Vidare var det så att judarna få tillåtna yrken i Europa var hantering av pengar eftersom kristna ansåg det smutsigt. Så att judar var bankirer är inte särskilt märkligt.

  Bra dumt blir det dock när man först tilldelar judarna ett arbete och sen anklagar dem för att de har just det arbetet.

  Anonym 11:41,

  Nämnde Fisk i sin bok om judeförföljelserna i regionen innan Israel grundades? Stormuftin av Jerusalem? Pogromerna 1920?

  SvaraRadera
 23. Den antisemitism jag stött på,
  har mest kommit ifrån vänner som invandrat ifrån mellanöstern.
  Även de som inte är särskilt troende i Islam(som är antisemitisk i grunden), har ändå fått värderingarna ifrån sin familj.

  Resten är mest vänsterpartister, som oftast bryr sig mycket, men är dåligt pålästa.

  SvaraRadera
 24. Nationalsocialism och kommunistisk socialism bör politiskt betraktas som siamesiska tvillingar, som förenas av terror och förtryck av alla oliktänkande. Släkten är värst!

  SvaraRadera
 25. Jag suckar av all okunskap uti vårt land.
  Angånde ordet Antisemit som vissa med alltför låg kunskapsnivå använder sig av, konfirmeras av deras skrikande hätskhet på gator och torg likt "pöbelns diktatur".

  Ordet
  Semi´ter kommer av det hebreiska mansnamnet Sem, som b etyder "den röde" , namnet buret av Noak´s äldste son, stamfader för semiterna vilka äro assyrier, babylonier, syrier, araber och hebréer. Till den "semitiska" språkstammen hör assyrisk-babylonska språket, syriskan, kaldéiskan, feniciskan, hebreiskan, arabiskan och etiopiskan med flera andra språk.

  Semi´t,ism,:ett a dessa folkslag i etnologisk bemärkelse.
  Semi´t,ist,: är att vara språkforskare i de semitiska språken.

  Att således vara för "anti-semitism" är då exempelvis att vara anti-arab, anti-syrian eller även anti-judisk bl.a.

  "Factum Est"


  Vanlig bildning ar ovanlig i Sverige av idag, vilket alla bevisar då de felaktigt använder sig av ordet "anti-semitism".

  SvaraRadera
 26. Till Tor: Jag kan inte dra mig tillminnes ett fall på senare år av kristen antisemitism vare sig i Sverige eller USA. Men det kan givetvis ha förekommit - och de skall i s f givetvis fördömmar lika hårt som alla andra!

  SvaraRadera
 27. Till Anonym (12:21): Amen!

  Till Anonym (12:34): Jag håller helt med!

  SvaraRadera
 28. Annonym 11:41
  Ett litet historietips
  http://israelisverige.info/?p=6
  Kalle

  SvaraRadera
 29. Till Tor, från 11.18,
  Min text anklagade ingen, märk väl. Den konstaterade faktum. Ytterligare faktum var just att judarna var förbjudna att äga jord och hänvisade till vissa yrken. Faktum var att gnissel uppstod gentemot dessa yrkesutövare, vare sig de var judar eller inte. När dessa yrkesutövare (skattmasar) var italienare, så blev det en allmän kritik av italienare, när de var irländare så blev det en allmän kritik av irländare, när de var judar så blev det en allmän kritik av judar. De generaliserande tendenserna hos människor går igen.
  De kristna blev och kritiserade av judar emellanåt och judendomen hade (har)en helt annan syn på vem Jesus var än de kristna. Olika synsätt på vad det än vara må, samt olika kulturella ideal, har alltid i historien haft tendenser att krocka med varandra.
  Den ökande s.k. antisemitismen (underförstått hat mot judendom och judar) liksom också ett ökande hat mot islamismen och islam, samt även i viss mån muslimer, bottnar kanske alltsammans ur den alltmer, verkar det som ibland, eskalerande konflikten mellan Israel och Palestina? Och de följdverkningar den verkar ta sig? Det verkar som att de semitiska folken vill bekämpa varandra? Släkten är värst, åter igen?

  SvaraRadera
 30. Anonym, de finns inga som bekämpar sig själva i den höga grad än de som tror på Gud.

  SvaraRadera
 31. Till Tor,
  ”Gud” verkar också med jämna mellanrum ”hota” med undergång och utplåning av dem som inte sätter sin tillit till ”Honom” och lyssnar till ”Hans Ord”.
  ”Gud” verkar vilja ge vägledning till liv, frihet och överlevnad för inte enbart individer och familjer, utan hela nationer, genom ibland stränga riktlinjer och förhållningsorder. Dessa förhållningsorder faller inte alla människor på läppen. De vill inte lyssna utan anser att det endast är sagor.
  Valfriheten finns att lyssna och följa, eller att avstå.
  Följderna för de individer, familjer och nationer som avstår att lyssna till de goda, men stränga, råd för framgångsrika liv i ”frihet”, från ”Gud”, verkar dock inte sällan bli degenerering, sjukdom, upplösning och ganska snar undergång och död.

  SvaraRadera
 32. Till Tor & Anonym: Mycket intressant detta, men sådana rent teologiska kvistigheter får ni sköta annorstädes. Detta inlägg handlade ursprungligen som sagt om antisemitetism, inte guds eventuella existens, etc. Därför, steck här...

  SvaraRadera
 33. I min kommentar 11.41 tyckte jag det skulle räcka med övergripande formuleringar. Låt mig förtydliga. Jag är idag närmare 70 och har arbetat ca 35 år för multinationella amerikanska företag, i USA, Belgien Sverige och England. Jag vågar påså att jag känner till den amerikanska mentaliteten på hög nivå. Det är idag politiskt självmord (vilket även Obama fått erfara) att gå emot den judiska lobbyn i frågor om Israel, Gaza, palestinierna och byggnationerna. Detta gör även många vanliga amerikaner frustrerade. Det må så vara att dessa lobbyorganisationner (det var du som antog att de var judiska) bara använder sina demokratiska rättigheter, men tyvärr har plestinierna inte samma välorganiserade maskin. Jag har känt många i New York som kunnat berätta (skryta om!) om hur deras föräldrar var med och mutade FN-delegater innan beslutet togs om Israel 1947.
  Du verkar heller inte tro på sambandet mellan palestinafrågan och exempelvis 9/11. Om du går igenom förhörsprotokollen och annan information om bakgrunden till terrornätverken kommer du att finna att palestinafrågan är den dominerande motiverande faktorn för terroristrekryteringen, även idag. En ledande kvinnlig politiker i kongressen har sagt samma sak (jag vill minnas att hon ficka avgå kort efter). Redan Secretary of State George Marshall (Marshall-planens skapare) förutspådde den nuvarande ohållbara situationen.
  Och vad gäller risken att få en raket i huvudet (särskilt om man är skolbarn) så är den nog många gånger större i Gaza än i Israel! Dessutom är den ena raketen laddad med högeffektiva amerikanska splittergranater medan den andra är gjord av vattenledningsrör och svartkrut....

  SvaraRadera
 34. Till Anonym (14:29): Jag tror inte vi skall försöka lösa alla dessa frågor här, även om det är ypperligt intressanta saker. Vi har delvis helt olika syner på saker och ting både vad gäller Mellanöstern och USA. Låt oss lämna det där, annars kommer vi att behöva hålla på i evigheter. Nu har "båda sidor" fått säga sitt; ev. läsare får dra sina egna slutsatser...

  SvaraRadera
 35. Blabla bla.. är det mycket här !

  Men till kärnan : Du Anders kritiserar och nedvärderar åsikter och värderingar från
  vad du kallar "Per-Albins " tid.
  Samtidigt hänvisar du hur långt tillbaks som helst vad du kallar vänsterns felaktiga syn på
  livets tillvaro, oavsett vad det handlar om.
  Du får väl bestämma dej !!
  Är du en historiker som bygger ditt liv och dina åsikter på svunna tider eller lever du i
  verkligheten ?
  Böcker på fakta vad andra tycker är inte svåra att skriva, jag har själv varit delaktig i en bok som har använts till studiesyfte. Visst krävs research och som i alla fall vi hade pålitliga källor!!

  SvaraRadera
 36. Till Torsbogöran: Que? Historien utgör det enda facit vi har för hur mänskligt handlande, olika samhällsystems effektivitet och konsekvenser, etc. Klart att jag tar hänsyn till detta eftersom allt allt annat vore ren galenskap - att likt jakobinerna, Lenin och andra tro att det inte finns något att lära av historien och att vi kan därför kan starta om på ett år 0. Det har försökts många gånger, alltid med samma skrämmande resultat..!

  SvaraRadera