2010-12-10

Bra kritik

Flera ekonomer kritiserar nu det förslag till "investeringskonto" som regeringen vill införa. Bra, för vem blir mer sugen på att sätta in en hundring på ett konto än köpa godis för dem när man läser följande kanonad kanslisvenska:
Skatten på investeringssparkontot blir 30 procent och ska räknas fram utifrån ett så kallat kapitalunderlag. Underlaget beräknas utifrån hur mycket som i genomsnitt finns på kontot vid fyra olika tillfällen per år. Det ska sedan multipliceras med statslåneräntan, med ett påslag på 0,75 procentenheter. Det belopp som blir resultatet beskattas med 30 procent.
Förslaget är ett typexempel på politisk klåfingrighet och speglar en naiv tro på att politiker och byråkrater kan detaljstyra verkligheten och människors beteende. Sluta fjomsa och sänk skatten på avkastningen rakt av i stället!

4 kommentarer:

 1. PJ Anders Linders diskussion av det borgerliga uppdraget verkar inte gå så bra. Verkar helt meningslös just nu.

  Som du har skrivit några gånger: Kvitta avskaffade bidrag och subventioner mot sänkt skatt för i h-e och låt folk bestämma själva.

  Åter till Per-Albins skattetryck! 12% av BNP...

  SvaraRadera
 2. Till EL: Jag skulle nöja mig med 32 % skattetryck som ett första steg... ;-)

  SvaraRadera
 3. Ett urdåligt förslag, komplext och krångligt i stället för enkelt och tydligt. I stället för att beskatta sparande och subventionera lånande, måste staten göra precis tvärtom, att det skall vara så svårt att åstadkomma.

  Per Albin 12% låter som en dröm. 1950 var skatteförtrycket 21% av BNP. Singapore anses ha en av världens effektivatse stat, där är skatteförtrycket 15%.

  Om vi åtminstonde kunde sänka skatten på ARBETE till 20% (ej moms 25%, ej arbetsgivaravgifter 32%, löneskatt 20% för alla), 20% på KAPITAL, 20% moms på all KONSUMTION, 20% vid uttag av lön och utdelning ur bolag (PRODUKTION). Inga avdrag. Lätt och enkelt.

  Sedan anpassa statens utgifter efter detta, det är ändå en jäv-la massa pengar i skatt, men politikerna älskar skatter och lagar, det ger dem makt över folket.

  SvaraRadera
 4. Men har man inte kommunicerat att man räknar med att skatten i ett investeringssparkonto på lång sikt kommer att motsvarar en skatt om jämförelsevis 22-23 % i en vanlig aktiedepå.

  Ur den synvinkeln är det ur lång sikt att likställa med en skattesänkning jämfört med nuvarande vanliga aktiedepåer.

  Å andra sidan blir det väl en skattehöjning jämfört med KF (som idag kanske motsvarar 15 %?)

  SvaraRadera