2011-01-27

Sozialistische Staats Television REDUX

Under gårdagen återföll tydligen Sozialistische Staats Television till rena 1970-talsnivå på förnumstighet och företagarförakt. Jag har ännu inte hunnit se den "dokumentär" om IKEA som då sändes (eftersom jag just då predikade kapitalismens evangelium för MUF:are här i Uppsala). Men ett upprört mail från en bekant tydet på att hela proppskåpet nu exploderat på SVT:s Politische Sturmabteilung.

Min kompis skriver: Det man lyckades komma fram till, och som beskrevs som något sensationellt, är att Ingvar Kamprad är rik (!), att han bor i Schweiz (!), att IKEA inte betalar mer skatt än nödvändigt (!) - det faktum att IKEA skatteplanerar lagligt beskrivs som att svenska skatteplanerare går miste om 100 miljoner kronor per år*) - att bolaget har pengar placerade i Liechtenstein - landet beskrevs i programmet som ett "ökänt skatteparadis", att IKEA har anlitade skattejurister (!), att företaget har en komplicerad ägarkonstruktion (knappast någon nyhet). Reportern fjantade omkring med sin mikrofon och stönade; "avancerad skatteplanering", "skatteparadis" m.m. Det vettigaste som yttrades i programmet var när Ingvar Kamprad sade att reportern var "sjuk i huvudet".

*) Korrfel: Det är naturligtvis svenska skattebetalare som går miste om 100 millar, inte skatteplanerare.

Och en krönika i Expressen är inte så värst mycket nådigare. Så nu måste jag besluta mig: Skall jag se eländet? Eller ge mig själv en extra timmes behaglig sinnestillvaro i försenad julklapp..?

6 kommentarer:

 1. I Sverige är det värsta du kan göra att syssla med "kreativ" bokföring. Att politikernas kreativa beskattning lett till en enorm börda för individer och företag som gör det nästan omöjligt att överleva utan att antingen undanhålla egendom för statens tentakler, eller, att maximera inkomsten genom bidrag, vilket av någon anledning har fått samma stigma i Sverige (en person med lite insikt om landet Sverige förstår nog det ganska lätt).

  SvaraRadera
 2. Uppdrag granskning har inte grävt speciellt djupt.
  http://www.economist.com/node/...

  En artikel om IKEAs stiftelse och den 3% royaltyn. En av världens mest välrenommerade tidskrifter.
  För fem år sedan!!!!

  Liknar mer sensationsjournalistik och smutskastning inkl någon som vill marknadsföra en bok.

  Denna lista är över nio år gammal. http://www.bankrattsforeningen...

  Klicka på bilden av DI sidan till höger på sidan.

  Finns det något kvar över huvudtaget nu nio år senare?

  Vi har förmodligen byggt flest storbolag per capita alla kategorier de senaste 150 åren. Undrans om det blir ett enda till byggt inom överskådlig framtid. Allt rinner oss ur händerna.

  Omogen ansvarslöshet och då menar jag bland vanligt folk som utgör grunden för att detta har kunnat ske! De gamla "sossehjältarna" Tage och Olof tillhör förmodligen de som skadat detta land mest av alla. Möjligen vid sidan av någon gammal krigarkonung.

  SvaraRadera
 3. om jag inte missminner mig så betalade inte volvo en spänn i skatt tills ford tog över då vaknade rsv och gav ford en jätteräkning. vadå skyddad verkstad?

  SvaraRadera
 4. Innan man för en dokumentär så måste man först ställa sig frågan, vilket demokratiskt problem är det jag ska belysa?

  Jag tror inte reportern ställde sig den frågan innan dokumentären eftersom jag fann intet av detta i dokumentären, utan mest tafflig försök till insinuationer ihop med rafflande bakgrundsmusik.

  SvaraRadera
 5. Clemens av Alexandria4 februari 2011 23:03

  Staats-TV?

  SvaraRadera
 6. Till Clemens: Så skall det visst vara (jag kan tyvärr inte tyska). Jag ändrar...

  SvaraRadera