2011-01-07

Vad var det jag sa...

Som jag skrev här redan direkt efter Kongressvalet i november kommer republikanernas maktövertagande snabbt att få positiva effekter då det innebär att 'Obamanomics' härmed är dödsdömt. Och här är en artikel som nu noterar samma sak:
The economy is picking up this new political vibe. Economic growth has shifted to 4 percent from 2 percent (even though the Fed hardly acknowledges this). And just in the last six weeks, indicators of better jobs and business confidence have been springing up everywhere.

The economic upturn probably started late last summer, but it has picked up steam since the elections. Car sales, ISMs, small-business confidence, 297,000 ADP private jobs and brisk holiday retail sales -- the indicators all look good.

And what's helping light things up? Low-tax-rate clarity. Stopping the pork-barrel, earmarked, omnibus spending bill. And now the potential undermining of Obamacare. Plus, the hope for broad-based spending limits, and even a corporate tax cut touted by Obama and hopefully the new House Republicans. Trust but verify. And right now I'm willing to trust.
Alla de som efter finanskrisen 2008 förutspådde både kapitalismens död och USA:s ofrånkomliga fall fick alltså - som väntat - fel. Därmed definitivt inte sagt att saker och ting kommer att lösa sig själva. Tvärtom krävs att republikanerna nu tar fram storyxan och börjar skära ordentligt i det det federala underskottet. Och att det så småningom blir ändring även i Senaten och Vita Huset. För annars kommer det bara att bli en halvdan förbättring.

8 kommentarer:

  1. Vel, hr. Edwardsson?

    Riktignok er ikke finanskrisen kapitalismens skyld.

    Jeg tviler imidlertid sterkt på at GOP-flertall i Representantenes Hus virkelig kommer til å få ting i riktig retning.

    Med svært få unntak -- og Ron Paul er et av unntakene -- kommer GOP til å skuffe oss, er jeg redd.

    Godt nytt år!

    SvaraRadera
  2. Till JKB: Man kan givetvis aldrig veta 100%. Det som lever får m a o se. Men ett GOP-representanthus är i a f bättre än det tidigare enpartiväldet, för då fanns ju inga spärrar mot spenderpolitiken alls...

    SvaraRadera
  3. Uppgörelsen om Bush skattesänkningar pekar väl snarare mot att man tagit bort de sista spärrarna för spenderpolitik? Fortsatta skattesänkningar OCH förlängd arbetslöshetsersättning? Bara med en egen sedelpress kan ett land i budgetkris komma upp med något sådant.
    Att kapitalismen på något sätt skulle ha varit i kris de senaste åren är absurt. Kapitalismen består av kriser. 2008 var ett uppvaknande till den kapitalistiska verkligheten. Om något är i kris är det den naiva idén om kapitalismen som ett manna-och-honung-regn där allting löser sig om man tar en smärtstillare och gapar.

    SvaraRadera
  4. Till Anonym (13:28): Jag håller med dig om att a-kassan inte borde ha förlängts, däremot att höja skatterna mitt i en lågkonjunktur hade varit vansinne.

    Sen: V.v.g. presentera först ett (fungerande) alternativ till kapitalism; det system som på mindre än 200 år i praktiken utrotat fattigdomen, gör att miljarder människor nu(och snart ännu fler) lever på en välståndsnivå som skulle få Roms kejsare att tappa hakan, och som bokstavligen har tagit oss från jordhyttorna till månen på rekordtid.

    Sen kan vi börja snacka...

    SvaraRadera
  5. De anonyme krefter får tale for seg selv. Så også selvfølgelig hr. Edwardsson.

    Men at alle disse krisene i hovedsak skulle være den frie kapitalismens skyld -- dét er den absurde idé.

    Når Bernanke -- og før ham Greenspan -- sitter på sitt kontor og fastsetter renten som en sovjetisk kommissær, kunne dette kanskje ha noe med saken å gjøre.

    Den naive idé er den idé at bakrusen efter den store punchfesten løses ved å sette ut en enda større punchbolle.

    Sådan er keynesianismen...

    SvaraRadera
  6. Till JKB: Absolut, vi är överens om detta. Jag vill också ha helt fria marknader och en bank/finanssektor som lever på egna meriter istället för som nu statliga bail-outgarantier. Och vad jag hoppas är att GOP:s maktövertagande av Huset åtminstone leder åt rätt håll, även om det som sagt definitivt inte kommer att räcka "ända fram"...

    SvaraRadera
  7. Ett förtydligande från anonym (13:28):

    Jag tror vi är överens om huvuddragen.
    Jag menar inte på något sätt att jag har något bättre alternativ till kapitalism.
    Det alternativ som är aktuellt just nu ska man kanske kalla bail-out-kapitalism?
    Det jag reagerar på är att du framställer den ekonomiska krisen som någonting negativt för kapitalismen och såg en väg ut ur krisen via en ogenomtänkt kompromiss som lyckas både äta kakan och behålla den.
    Kriserna är systematiskt inbyggda i kapitalismen och något positivt som revitaliserar ekonomin och allokerar om resurserna till mer produktiva ändamål.
    Om man - som både Bush och Obama har visat i handling - tror att kapitalismen mår bäst om man garanterar förlusterna för dess aktörer - då rycker man undan mattan för systemet.
    Dubbeldippen kommer att göra detta tydligt för både republikaner och demokrater.

    SvaraRadera
  8. Till Anonym (21:51): Sorry, jag läste ditt inlägg för slarvigt och missuppfattade dig. Vi är helt överens! :-)

    SvaraRadera