2011-02-26

Arkiv X-generationstrams

Alltså! Sverige måste ha den genomsnittligt i särklass klart sämsta median i västvärlden. I andra länder kan man ofta - även om mycket trams förekommer även där - få ut något av att läsa ledarsidor. Även på tidningar som inte står dig ideologiskt nära. Detta då det i alla fall läggs ner tankemöda och ofta presenteras spännande reflektioner. Men ack så sällan så i folkhemsmonarkien Sverige. För ta bara följande ledare från dagens Aftonbladet. Den kritiserar (med viss rätt, tycker jag!) utrikesminister Carl Bildt för att ha varit för flat i sina kommentarer om Libyen. Men, sedan genast tar den intellektuella korruptionen och det rena tramset över.

För först läser man hur AB tycker att Bildts agerande är allvarligt lamt därför att: "Carl Bildt vill fortfarande inte uttala Sveriges stöd för demokratiaktivisterna i Libyen. Samtidigt rapporterar CNN om oro över att Muammar Gaddafi ­använder de lager av giftgas den libyska militären förfogar över. Mot sin egen befolkning." Fråga: vad stod, skrev och tyckte AB för ett antal år sedan om att det då reagerades mot en viss annan diktator, i Irak, som bevisligen redan hade giftgasat sin egen befolkning? Och sedan kommer en riktigt bedräglig spya:
Sveriges utrikesminister ska ta hänsyn till om svenska ­medborgare kan komma till skada. Det är även naturligt att inte utsätta andra EU-länders medborgare för risk. Men är det så? Eller är det ett svepskäl? Sommaren 2008 jämförde Bildt den ryska inmarschen i Georgien med Nazityskland. På sin blogg skrev han 9 augusti: ”Vi har anledning att minnas hur Hitler för lite mer än ett halvt sekel sedan använde just denna doktrin för att under­minera och anfalla betydande delar av Centraleuropa.” Från Tiblisi, huvudstad i Georgien, evakuerades tre dagar senare 42 svenskar av UD. ­Under pågående krig med svenskar i riskområdet jämförde alltså Bildt den ryska statsledningen med Hitler. (min fetstil)
Här kommer ergo inte bara det på senare år allt mer ohöljda Arkiv X-generationstänket om konspirationer i varje buske fram. Man jämnför också, i ett rent partipolitiskt försök att utnyttja en skarp internationell situation för att skadeskjuta den svenske utrikesministern, två helt olika scenarier. För skillnaden är ju att de svenskar som var i Tiblisi 2008 befann sig hos the good guys i den konflikten, georgierna, medan de svenskar som nu befinner sig i Libyen riskerar att hamna i klorna på Gaddafis mördare om han beslutar sig för att använda dom som gisslan, mänskliga sköldar eller något annat, som diktatorer där nere brukar börja ägna sig när saker och ting håller på att gå åt helvete.

Dit kan för övrigt härför också Aftonbladets ledarsida dra.

6 kommentarer:

  1. De flesta konspirationsteorier av "arkiv-x dignitet" faller omgående på den omfattning på de krav de ställer på staters förmåga att styra och kontrollera skeenden och personers agerande. "The government" kan inte kontrollera inflationen, arbetslösheten, infrastrukturen etc och den läcker de mest känsliga och pinsamma informationen tänkbart hela, hela tiden. Att då tro den kapabel till de mest fantasifulla projekt är bara skrattretande och en hård dom mot utbildningsväsendet förmåga att fostra sannt kritiskt tänkande.

    SvaraRadera
  2. Till Cancerman: Absolut! Och jag tycker det är i synnerhet absurt kulk att konspirationsteoretikerna oftast tror att det-vad-det-nu-är har något med USA att göra -- landet som inte ens kalarar av att hålla sin presidents avsugningar hemliga!!

    SvaraRadera
  3. Spionerna på Wikileaks har ju inte heller lyckats visa att USA orkestrerar någon konspiration i arabländerna. Märkligt att vänstern, annars försvarare av Assange, inte nu drar nytta av Wiki...
    Beträffande Bildts uttalanden avsåg han ena eller andra sidan inom oppositionen, givetvis inte antingen galningen Kadaffi eller demokratikämparna. Varken regering eller UD har någonsin stått upp för diktatorer. Däremot har man försvarat handeln med dessa länder. Förutan denna handel med t ex elektronikvaror hade dagens uppror inte varit möjliga!/tshee

    SvaraRadera
  4. Till Aonym: Självfallet är det så, good points! :-)

    SvaraRadera
  5. Men om vi kan enas om att Bildt avsåg de olika sidorna inom oppositionen, vad i hans agrande är det då som är klandervärt? Att yla med hyperhycklarna inom vänstern, som igår hyllade Kadaffi, Chavez (ja, honom hyllar man förstås än idag), Mubarak (medlem i socialistinternationalen) m fl, kräver att man har bra på fötterna./tshee

    SvaraRadera
  6. Till Anonym: Jag hoppas verkligen jag inte ylar med vargarna. Jag tycker att Bildt i stort agerat som en ansvarstagande utrikesminister bör. Han kunde dock ha varit LITE tydligare om att det där med att han inte vill ta ställning mellan olika oppositionsgrupper. För den kritik som nu riktas från vänster visar ju att detta hade behövts. Ledsen om jag ev. varit lite oklar på denna punkt..!

    SvaraRadera