2011-02-16

Gårdagens övning

För den som är intresserad men inte kunde närvara -- här är en filminspelning + ett refererat av den debatt jag igår hade med Lotta Gröning och Fredrik Haage rörande att det snart är två år sedan jag publicerade min bok En annorlunda historia...

10 kommentarer:

  1. Får tacka för en mycket intressant debatt! Läser just nu boken med stor behållning.

    SvaraRadera
  2. Till David: Jag tackar och bugar! :-)

    SvaraRadera
  3. Mycket intressant. Här är några kommentarer:

    Jag skulle bemöta Lotta Gröning när hon säger att hon var medveten om hur komplicerad historien är, och tycker din historiebeskrivning är förenklad, med att säga att när man ser på barnprogram och går i skolan så får man det socialdemokratiska evangeliet. Så fort man rotar lite grand så slås man av hur komplicerad verkligheten är. Men få rotar.

    Angående universiteten så fanns det en understreckare i SvD som säger att de inte var så ofria på 17-1800-talen pga Uppsalas egna resurser.
    http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/nar-universitet-blev-en-statlig-angelagenhet_5903299.svd

    Rekommenderar här varmt Kealey, The Economic Laws of Scientific Research. Det ENDA som hjälper för att skapa fri forskning är att staten slutar ge pengar till forskning. Helt och hållet. Som Kealey visar så får då all forskning mer pengar. Detta låter intuitivt bakvänt, men så är det.

    Nils Lundgrens kommentar om Demos var mycket bra. Tycker här du ska läsa Tocqueville "The Old Regime..." om franska revolutionen och kanske Sowells tre böcker om kultur. Har bara läst den första hittills själv. De andra står anklagande på bokhyllan (liksom Tocquevilles böcker om demokratin i USA).

    Angående kraven så är det lite skillnad på humaniora och naturvetenskap. På teknisk fysik låg vi på 70-80 studietimmar i veckan. Söp gjorde man efter tentorna.

    Vad som behövs för skolan är att den säljs ut och att skolorna får konkurrera om bäst läroplan. Låter drastiskt, men skolan är i grunden en privat uppfinning.

    Angående betyg har de här i Frankrike de senaste 200 åren haft en 20-gradig skala. Mycket enklare. Inga "starka fyror"...

    SvaraRadera
  4. Till EL: Hade vi haft mer tid skulle jag gärna ha tagit den debatten med Lotta (också). Tidens tyranni i sådana här lushseminariesammanhang är dock absolut då det inte går att dra över alls efetrsom många måste tillbaka till egna jobb. Men jag hoppas kunna få möta henne i en bredare, lite längre debatt i annat sammahang.

    Sowell har jag läst två böcker av på sistone -- briljant! :-)

    SvaraRadera
  5. Två år sedan en bokutgivning och ingen diskuterar boken förutom utgivaren på sin egen blogg ??

    Who the fuck cares (på ren amerikanska )

    Den enda bubbla som kan göra sej större än sin egen bubbla är ded som fortsätter blåsa utan luft !

    SvaraRadera
  6. Till Torsbogöran: Plus i a f de cirka 70 som kom på seminariet. Det verkar vara surt att sitta och härskna till över att verkligheten stuckit iväg åt oönskat håll och insikten tränger sig på om att man hela livet trott på döda gudar...

    SvaraRadera
  7. Även jag tycker att debatten/samtalet du hade med Lotta Gröning och Fredrik Haage - ang faktumet att det är ca två år sedan du publicerade 'En annorlunda historia' - var mycket intressant.
    Ang seminariet, kom ju Lotta Gröning som vanligt med lite knepiga, halvskruvade, mer eller mindre marxistiska kommentarer rörande det ena och det andra, och visade väl främst att vänsterintellektuella som hon egentligen aldrig ifrågasätter sin socialistiska världsbild med tillhörande värderingar.
    Aldrig.
    Åtminstone inte på allvar.

    Fredrik Haage däremot, verkar vara ordentligt tankemässigt strukturerad, och är förmodligen en man att hålla ögonen på i framtiden; inte minst de texter han skriver.

    Med anledning av detta Timbro-seminarium, och en del som har skrivit i kommentatorsfältet till detta blogginlägg, har jag några funderingar.

    En sådan fundering är följande. Som förhandsinfo ang seminariet skrev Timbro:

    "I mars 2009 gav Timbro ut historikern och frilansjournalisten Anders Edwardssons bok En annorlunda historia... Nu presenterar Timbro den andra upplagan av boken."

    Är denna andra upplaga ett identiskt nytryck av den första upplagan? Är den andra upplagan reviderad på något sätt? I så fall, vilket?

    Sedan verkar det vettigt att som Erik Lidström lyfta fram "... att säga att när man ser på barnprogram och går i skolan så får man det socialdemokratiska evangeliet. Så fort man rotar lite grand så slås man av hur komplicerad verkligheten är. Men få rotar...".

    Här undrar jag om det överhuvudtaget har funnits några forskare, journalister eller andra intellektuella - förutom du Anders - som i tal och skrift har problematiserat det socialistiska paradigm vi så länge levat i?
    Problematiserat hur det paradigmet kan märkas i en tidig masspåverkan på yngre generationer vad gäller undervisning i förskolor, grundskolor, Svt- och SR-program osv?

    Enbart arbetet med att lyfta fram dessa missförhållanden, torde vara stoff nog för en bok. Här ska villigt erkännas att det kan finnas mycket skrivet om just dessa sammanhang i Anders nämnda bok, och det ska bli intressant att läsa den. :)

    Erik Lidström skriver vidare: "Nils Lundgrens kommentar om Demos var mycket bra", vilket jag instämmer i. Lidström framhåller vidare att "Tycker här du ska läsa Tocqueville 'The Old Regime...' om franska revolutionen och kanske Sowells tre böcker om kultur. Har bara läst den första hittills själv. De andra står anklagande på bokhyllan (liksom Tocquevilles böcker om demokratin i USA)."

    Här undrar jag vilken Sowell det handlar om? Är det amerikanen Thomas Sowell? Sowell hos wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Sowell

    När det slutligen gäller de reaktioner som Anders har fått på sin bok, bl a på Timbro-seminariet, börjar de kanske vara så många, att det måhända är en god idé att sammanfatta reaktionerna på något vis, och skriftligt kommentera dessa?

    Anders kommentarer går ju att sätta in i ett längre, resonerande, förord i en reviderad upplaga av "En annorlunda historia".
    De kan ju även fungera som underlag för en helt ny publikation.
    Bara som ett vänligt, och förhoppningsvis konstruktivt tips! ;)

    I övrigt vill jag blott önska er alla borgerliga hjältar en mysig söndag! :)

    Mvh

    SvaraRadera
  8. Till Thomas. Den andar upplagan av EAH är lätt reviderat. Ett fåtal rena faktafel (Erik XIV:s födelseår, etc) har korrigerats + ett antal språkliga malörer. Jag passade dessutom på att komplettera med några förbisedda detaljer (som att ståndsriksdagen bestod av adel, präster, borgare och bönder). Sköt på sista sisan också in en mening om valresultatet 2010. mer än så skiljer dock inte.

    Vidare: det börjar komma lite kritiska undersökningar av vårt socialistiska samhällsparadigm. En avhandling som kom 2008 hette Skolpokspropaganda? av Jörgen Mattlar. Jag har bara hunnit skumma den, men den berör ideologisk vinkling av läroböcker i svenska som andraspråk. Det behövs dock oändligt många fler, bredare och riktigt krtiska genomgångar!! Jag skulle läsa dom med brinnande intresse..

    Sist: Jag har länkar på bloggen till i princip alla skriftliga recensioner som kommit på EAH.

    SvaraRadera
  9. Anders m fl;

    "Den andra upplagan av EAH är lätt reviderad. Ett fåtal rena faktafel (Erik XIV:s födelseår, etc) har korrigerats + ett antal språkliga malörer. Jag passade dessutom på att komplettera med några förbisedda detaljer (som att ståndsriksdagen bestod av adel, präster, borgare och bönder). Sköt på sista sidan också in en mening om valresultatet 2010. Mer än så skiljer dock inte..."

    Bra att jag fick veta detta! Jag sökte på bokhandeln Bokus webbplats, och fick upp en katalogpost över din bok, bl a med följande vitala informationsrad:

    'Utgiven: 2011-01-19'

    Beställare av din bok, bör kolla att det är 2011 som är utgivningsår, för att garanterat få den andra - milt reviderade - upplagan.

    Det är vidare intressant såväl som befriande att det börjar komma åtminstone en del kritiska undersökningar av vårt socialistiska samhällsparadigm. Bland annat av den socialistiskt ideologiska vinklingen av läroböcker i svenska som andraspråk.
    På detta område torde det finnas en stor lucka för forskningen inom historia, idéhistoria, sociologi, statskunskap m fl akademiska discipliner att fylla med nya arbeten och ny kunskap.
    Det är nog många fler än du som skulle läsa dylika alster med ett stort, för att inte säga brinnande intresse. ;)

    Det är gott att du har länkar på din blogg till i princip alla skriftliga recensioner som kommit på ditt verk 'En annorlunda historia'. När någon utmanar den rådande tanke- och värderingsmässiga svenska vänsterhegemonin som du gör, är det ju inte blott dina texter som är av intresse, utan även reaktionen på dessa.
    Från gjorda reaktioner finns nog mycket nyttigt att lära. :)

    I övrigt vill jag önska dig all lycka med ditt fortsatta skrivande!

    Mvh

    SvaraRadera
  10. Till Thomas: Den gamla (första) inbundna upplagan är vad jag vet slutsåld, så de som beställer boken nu skall få andra upplagan automatiskt. Och tack -- mitt skrivande fortsätter på olika sätt... :-)

    SvaraRadera