2011-02-04

Ronald Reagan 100 bast


Denna helg (på söndag för att vara helt exakt) är det hundra år sedan Ronald Reagan föddes. Högtidsdagen till ära skriver jag lite om den store mannen i Svensk Tidskrift...
.
Tillägg: Har idag även en krönika om Ronald Reagan i NWT!

12 kommentarer:

 1. Det kanske kunde vara på sin plats med några Reagan-citat:

  Government always finds a need for whatever money it gets.

  Government does not solve problems; it subsidizes them.

  Government is like a baby. An alimentary canal with a big appetite at one end and no sense of responsibility at the other.

  How do you tell a communist? Well, it's someone who reads Marx and Lenin. And how do you tell an anti-Communist? It's someone who understands Marx and Lenin.

  SvaraRadera
 2. Till Anonym: Självklart!! Varför tänkte jag inte på det..? :-o

  SvaraRadera
 3. ”Det har i alla böcker som skrivits av personer i Reaganadministrationen varit ytterst svårt att dölja det faktum att Reagan inte hade en susning om vad allting handlade om. När han inte var ordentligt programmerad kunde det som kom ur hans mun – ja det var egentligen inte lögner, det var ett slags småbarnspladder. När ett barn pladdrar ljuger det inte, det ligger så att säga på ett annat plan. (…) Han förväntades inte veta något. Reagans hela karriär gick ut på att läsa repliker som rika personer skrivit åt honom. Först var det som talesman för General Electric, sedan var det för någon annan, och han fortsatte på samma sätt i Vita Huset: han läste de repliker som rika personer hade skrivit åt honom, han gjorde det i åtta år, han fick bra betalt, han gillade det uppenbarligen, han tycks ha trivts mycket bra där, han hade det fint. Han fick lov att sova länge på morgonen. Och man gillade det, finansiärerna tyckte det var bra, man köpte honom ett fint hem, lät honom beta fritt.

  Det är mycket betecknande hur han försvann. I åtta års tid hade PR-branschen och medierna påstått att den mannen revolutionerade USA, alltså Reaganrevolutionen, denna fantastiska karismatiska gestalt som alla älskade, som helt enkelt hade förändrat våra liv. Nå, han avslutade sitt jobb, man så åt honom att gå hem – det var slut. Ingen reporter skulle ens drömma om att träffa Reagan efteråt för att fråga efter hans åsikt om något, för alla vet att han inte har någon åsikt. Och det visste de hela tiden.”

  Ur ”Att förstå makten” av Noam Chomsky.

  SvaraRadera
 4. Till KN: Tusen tack för ett utsökt exempel på vilken oinsatt, okritisk och obildad smörja som genom åren spridits om RR. Och att det är skrivet av Herr Verklighetskontaktnollkoll, Noam Chomsky, gör det bara ännu mer talande!

  SvaraRadera
 5. Ge gärna några konkreta exempel på faktamissar av Chomsky.

  SvaraRadera
 6. Till KN: Varsågod... http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Noam_Chomsky

  SvaraRadera
 7. Krister,

  The Top 200 Chomsky Lies

  Den som tror på Chomsky vill aktivt bli lurad.

  SvaraRadera
 8. Clemens av Alexandria14 februari 2011 14:36

  Jag kan förvisso inte tycka att Reagan saknar sympatiska drag -- hans rakryggade anti-kommunism hör dit. Emellertid skönjer jag tydliga brister i hans övriga karaktär. Fanns det överhuvudtaget något av den konservatives sociala och kulturella patos? Liknar det inte desperation, att konservativa, i brist på politiska framgångar, sätter sin tillit till en som sålt sin själ till den amerikanska nöjesindustrin?

  Om man måste hitta politiska förebilder under 1900-talet finns det väl bättre alternativ på vår egen kontinent; Engelbert Dolfuss för att ta ett exempel -- kanske den mest ideologiskt medvetne ledaren under 1900-talet.

  SvaraRadera
 9. Till Clemens: Vi tillhör uppenbarligen två olika "skolor" av konservatism du och ocjag. Du den euroepiska, jag den amerikanska. Och inget fel i det, bara en observation...

  SvaraRadera
 10. "Vi tillhör uppenbarligen två olika "skolor" av konservatism du och ocjag. Du den euroepiska, jag den amerikanska. Och inget fel i det, bara en observation..."
  Jag kan förvisso tycka att den koncilianta tonen i detta inlägg, på bloggen, liksom i övrigt är sympatisk. Emellertid vet jag inte om, på sitt sätt trevliga meningsyttringar, som "vi tillhör olika skolor" för diskussionen framåt. Oavsett vilken skola man tillhör måste man ha en uppfattning i moraliska och kulturella frågor. Det reaganiterna -- om Du tillåter det något hemmasnickrade uttrycket -- ofta framhåller är hans, i sig positiva anti-kommunism. Det jag undrar är: vad representerade Reagan positivt som gör honom till en konservativ förebild? Jag har svårt att se något adekvat budskap bakom hans yttranden och förslag. Hur såg hans moralisk-filosofiska berättelse ut?

  SvaraRadera
 11. Till Clemens: Reagans stora "berättelse" var hans bergfasta tro på USA, det amerikanska folket och möjligheterna att leva den dito drömmen. Lite luddigt skall erkännas, men det innebar att han stod för det ekonomiskt klassikt liberala och moral/kulturkonservativa USA som präglar "small town America" (och som är min cup of tea s a s). Jag skissade lite på detta i en artikel i Svensk Tidskrift häromåret http://www.svensktidskrift.se/?p=1638 och skulle gärna vid tillfälle vilja presentera mer utvecklande reflektioner kring detta. Min egenföretagarroll omöjliggjör dock långa, obetalda inlägg så jag får tills vidare hänsvisa till: The Right Nation. Conservative power in America av John Micklethwait och Adrian Wooldridge (Penguin Books 2004)för mer djupsinniga resonemang på ämnet.

  SvaraRadera