2011-03-14

The Battle of Madison 2011

Det är den principiellt viktigaste politiska striden i USA på länge. Jag talar om republikanernas seger i Wisconsin, som lett till att delstatens guvernör och republikanska majoritet nu kan börja sanera dess ekonomi, bland annat genom att begränsa fackföreningarnas skadliga inflytande. Och detta kommer troligen att innebära att fler delstater gör samma sak. Har du inte hört talas om denna episka kamp och dess lyckliga utfall? Kan det i så fall månne bero på att svensk media inte nämnt den..? Nåväl, här kan man läsa allt om det.

4 kommentarer:

 1. WI är ingen föregångare när det gäller att inskränka de offentliga fackföreningarnas makt – snarare tvärtom! De var först med att överhuvud taget tillåta kollektivavtal i den offentliga sektorn på 50-talet, och flera andra stater har inskränkt denna rätt på senare år. Drygt hälften av staterna har aldrig tillåtit kollektivavtal. Den federal sektorn har även mycket begränsade fackliga avtal – sålunda kunde nyligen Den Ende införa ett lönestopp utan att fråga någon om lov. Att facket kämpar emot så rabiat i WI är just för att det alltid varit av ett av deras starkaste fästen, där de vant sig vid att härja fritt.

  SvaraRadera
 2. Till Lars: Ja, det är ju därför som det har blivit ett sådant jäkla liv om det. Och att stridens utgång därför är så viktig, både för WI direkt och för USA överlag symboliskt.

  SvaraRadera
 3. Vissa kommentarorer på Fox News, som ex Bill O'Reilly, tycks mena att ang striden i Wisconsin - och sannolika, efterföljande, strider även i andra amerikanska stater - handlar det inte blott fackets styrka rent allmänt, utan om framtiden för hela det demokratiska partiet.

  Detta eftersom det senare är så påtagligt beroende av kapital och röster från facket och fackföreningsmänniskor.

  Sambandet mellan slaget i Wisconsin och framtiden för USAs vänsterliberaler, är tänkvärt så det förslår.

  SvaraRadera