2011-03-06

Irländsk notering

Bara en mycket kort notering om att det nu är klart för regeringsskifte Irland, vilket är ett land jag tycker mycket om och därför lidit svårt med på senare år. Irländarna har nämligen fått ta en fruktansvärd smäll på grund av finanskrisen. Jag är dock övertygad om att de kommer att komma igen. Redan den nu avgångna Fianna Fáil-ledda regeringen har ty inte försökt göra som vissa andra och spendera sig ur krisen, utan har insett att man var för överoptimistisk när det begav sig och därför dragit åt svångremmen. Och den nu tillträdande regeringen bestående av Fianna Gael och Labourpartiet har lovat fortsätta denna politik. Och jag säker på att de kommer att lyckas, eftersom Fine Gael - även om irländsk politik av historiska skäl inte går att bedöma efter riktigt samma måttstockar som övrig Europas - står för en genuint borgerlig, kristdemokratisk politik och därmed är en garant för fortsatt saneringspolitik.

1 kommentar:

 1. Till Anders: "... Redan den nu avgångna Fianna Fáil-ledda regeringen har ty inte försökt göra som vissa andra och spendera sig ur krisen, utan har insett att man var för överoptimistisk när det begav sig och därför dragit åt svångremmen..."

  Hm. Intressant. Det skulle inte förvåna mig om framtida ekonom-historiker upptäcker att väl finanskrisen var ett faktum, var det de länder som direkt tog smällen och drog in på offentligt slösande som bäst lyckades vända utvecklingen till någonting långsiktigt bättre.

  De länder - inspirerade av diverse progressiva tankar - som däremot skulle spendera sig ur krisen, fann nog att det var ung som att försöka släcka en brand genom att hälla på bensin.

  I värsta fall, kommer det att visa sig att ingen av dessa storspenderande och storlånande länder någonsin hämtar sig ekonomiskt.
  Åtminstone inte i vår livstid.

  Mvh

  SvaraRadera