2011-03-04

Och så var det...

...det där med forskare, hur mycket de egentligen vet, hur lite de tydligen begriper, åt vilket håll som olika samband i naturen verkar, etcetera. Jag är inte utbildad naturvetare. Men jag kan läsa. Och jag tror mig i alla fall också därtill vara utrustad med en skopa logiskt bondskt sunt förnuft. Jag reagerar i alla fall på följande artikel, som konstaterar att forskare nu kommit på att "Istäcket på Antarktis byggs inte bara på uppifrån av snö - utan även underifrån. På sina håll kan upp till hälften av istäckets tjocklek ha bildats underifrån, av vatten som frusit till i underjordiska sjöar".

För det första: Hur i h-e har forskare kunnat missa detta? Som barn uppväxt vid en vanlig svensk insjö fick jag lära mig av bondgubbarna som stod och filosoferade utanför lanthandeln att sjöis fryser till både uppifrån och nedifrån. Och vad jag vet så ligger Sydpolen på samma planet som Dalsland, varvid samma geofysiska lagar bör gälla på båda ställena. Eller?

För det andra. I artikeln läser man också:
Runt en fjärdedel av istäcket kring Dome A på den Östantarktiska högplatån, den högsta och kallaste punkten på kontinenten, består enligt forskarna av is som frusit och byggts på underifrån. På sina ställen tycks lite mer än hälften av isens tjocklek ha utvecklats från botten. Återfrysningen där är till och med större än påbyggnaden av is ovanifrån, visar studien. Forskarna antyder att de underjordiska sjöarna omväxlande tinat och återfrusit ända sedan Östantarktis formades till ett stort sammanhängande istäcke för 32 miljoner år sedan. Orsaken till att de djupt begravda ismassorna kan börja smälta är att de överliggande lagren fungerar som isolering. Den stänger in värme som bildas av isens friktion mot underlaget, och värme kan också stråla upp från berget som isen vilar på.
I ljuset av senare decenniers gap och skrik om faran med att Antarktis - eventuellt, det finns även här divergerande både mätningar och åsikter - håller på att smälta bort och att detta i så fall skulle bero på människan framstår detta som svindlande. För om nu isen på Sydpolen kan växa och krympa på helt egen hand beroende på underjordiska värmekällor... Ja, läsaren inser själv implikationerna för vissa populära teorier.

Summa sumarum slås man ergo åter igen av hur lite ledande forskare tydligen vet. Och hur mycket politiker, miljömuppar och andra stirrögda rädda-världen-människor därför överdriver när de säger att "forskningen är entydig" om människans negativa miljöpåverkan och att läget därför är så akut att vi nu måste agera först och tänka sen. Men, dessa typer har ju heller aldrig varit primärt intresserade av sanningar utan av att piska upp en panikstämning bland vanligt folk så att de kan höja skatter, förbjuda och reglera och på så sätt underminera grundvalen för vårt fria demokratiska och välmående marknadsekonomiska samhälle, som de uppenbarligen av någon anledning avskyr...

7 kommentarer:

  1. För att "forskare" är en precis som andra människor är en fårskock som till 99% inte ifrågasätter etablerade "sanningar".

    Spektaklet med den "livsfarliga" svininfluensan som man tvunget skulle vaccinera sig emot är ett annat bra exempel på detta.

    SvaraRadera
  2. Med tanke på att Vostoksjön t ex upptäcktes så sent som 1996 är det kanske inte så konstigt att forskningen släpar efter lite.

    Bondgubbarna som stod och filosoferade utanför lanthandeln borde kanske ha underrättat forskarna om sjöns existens.

    Men du fick i alla fall dra många och långtgående slutsatser av saken:)

    mvh

    gustafson

    SvaraRadera
  3. Den riktigt stora frågan är varför man i västvärlden så länge har levt med dessa vänstercharlataner? Man tycker att i ett öppet samhälle borde det vara lättare att punktera rent nonsens. Är liberaler och konservativa för lata? Är de för underrepresenterade inom universitet och journalistkår?

    SvaraRadera
  4. Till Gustafsson: Det var givetvis den allmänna kunskapen om isbildning jag åsyftade, inte specifika sjöar.

    Till Anonym (17:38): Svaret på den sista frågan är definitivt ja; journalistkåren är vänster så det bara ryker om det. Sedan om liberaler och konservativa är för lata... Säkert en del så. Jag tror dock främst det handlar om en sedan många decennier - beroende på vänsterns stora dominans - defaitistisk grundinställning. Man vågar/orkar inte ta strid för man anser att det är lönlöst -- i a f ur ett politiskt kortidsperspektiv. Man riskerar förlora röster i uppkommande val helt enkelt; därför enklare att bara jamsa med. Och detta gäller i både Sverige och resten av västvärlden..

    SvaraRadera
  5. Till Anders: "... Summa sumarum slås man ergo åter igen av hur lite ledande forskare tydligen vet..."

    Eller vill veta! Ursäkta min cynism! :)

    "... Och hur mycket politiker, miljömuppar och andra stirrögda rädda-världen-människor därför överdriver när de säger att 'forskningen är entydig' om människans negativa miljöpåverkan och att läget därför är så akut att vi nu måste agera först och tänka sen. Men, dessa typer har ju heller aldrig varit primärt intresserade av sanningar utan av att piska upp en panikstämning bland vanligt folk så att de kan höja skatter, förbjuda och reglera och på så sätt underminera grundvalen för vårt fria demokratiska och välmående marknadsekonomiska samhälle, som de uppenbarligen av någon anledning avskyr..."

    Det torde stämma på pricken. En tanke jag har om varför det är på detta vis, är därför att dagens miljörörelse i mångt och mycket motsvarar gårdagens vänster.

    Denna gröna vänster tvekar knappast att nyttja den retorik som behövs för att motivera ett högre skattetryck, mer sociala ingenjörskonster, större statlig inblandning i medborgarnas liv osv.
    Finns det dessutom någon slags kris inom räckhåll, eller någon omständighet som kan beskrivas som en kris, bör detta tillfälle rakt inte missas för att flytta fram positionerna för en vänsteragenda.
    Det är väl ungefär detta allsköns vänsterprogressiva världen över - inlusive Barack Obama - har försökt det senaste åren.

    Här måste det ju sägas att Al Gore m fl gröna, vänsterprogressiva har haft lite otur på slutet, ty vi är ju rätt många som har kämpat hårt för att inte frysa ihjäl de tre senaste vintrarna. ;)

    Dagens miljörörelse, inklusive allehanda gröna forskare, motsvarar gårdagens vänster. Tvivelsutan så.

    Mvh

    SvaraRadera
  6. Till Thomas: "att dagens miljörörelse i mångt och mycket motsvarar gårdagens vänster." Absolut så! Om man studerar 1970-talet ser man det ganska tydligt redan då. I o m att luften gick ur ultravänstern redan fram emot 75/76 började många extremister sig om efter en anna gud och - framförllt - en annan Teori som de kunde kräva total underkastelse inför. Och resten är, som det brukar heta, historia...

    SvaraRadera