2011-03-14

Oups!

Det hette att Obamacare skulle bli poppis bland folk så fort förslaget började genomföras. Det var för snart ett år sedan. I dag kommer nuffror som visar att stödet för ett upprivande av detta monstersystem nått en ny rekordnivå. Så nu måste det väl, enligt de som alltid vet bäst, vara fel på det amerikanska folket och den där förbannade Verkligheten igen...

4 kommentarer:

 1. Det är nog snarare så att 1) man kan inte bygga en välfärdsstat på en natt och 2) det finns extremt starka lobbygrupper på högersidan som effektivt förklarar vad man ska ha för åsikt. Alternativt 3) förslaget är inte bra, även om andemeningen är det.

  Tyvärr kan man däremot riva ner en välfärdstat ganska snabbt.

  SvaraRadera
 2. Till Robban: Tvärtom, att bygga en välfärdstat går jättesnabbt (att lova "gratis" tjänster, socialisera sparandet och betala allt med höjda skatter kräver bara ett par beslut i ett parlament). Att under ordnade former kunna avveckla den när den slutar fungera är däremot en herkulesuppgift. Som en variant på det är lätt göra fiskosoppa av ett akvarium men svårt att reversera processen.

  SvaraRadera
 3. Nej det verkar vara en vinklad åsikt. Att få ett system så komplext som en välfärdsstat att spinna välsmort är ingen lek. Det du föreslår skulle resultera i en bom direkt.

  Jämför gärna med att procudera ett (data)spel. Det tar en viss tid att dra riktlinjer, en viss tid att programmera och en enorm tid att trimma in (vikta som man säger) alla parametrar. Misslyckas man med detta blir spelet inte roligt.

  Haha ja fisksoppan gillade jag, fast tvärt om naturligtvis :)

  SvaraRadera
 4. Till Robban: Problemet är att ett samhälle och människorna i det inte är ett dataspel helt styrda av observerbara och förutsägbara programkoder. Hade så varit fallet hade man säkert på lite sikt som du antyder kunnat skapa ett välgungerande dito. Men nu är inte människor robotar utan just människor som ändrar åsikter, tycken, smaker, preferenser och behov i en aldrig sinande, alltid rasande takt så det går aldrig att hitta ett system som funkar för alla i alla lägen. För att fortsätta din analogi: mängden ad hoc programering som öses in i spelet blir snabbt så överväldigande att hela systemet går i baklås - och spelet överblickbart!

  SvaraRadera