2010-08-29

Minst 300 000 besökare


(S)vensk media förnekar sig sällan. Och drar sig aldrig för att frisera sanningen. Att den kontroversielle konservative medieprofilen Glenn Beck i går höll ett massmöte i Washington DC nämns förvisso av bland annat DN. Men de skriver att det besöktes av "tiotusentals" människor när verkligheten var att det var minst 300 000 som kom. Men, detaljer, detaljer, vem bryr sig i den internationella sliberalismens kamp för att få Verkligheten att framstå som något mindre bister för Obama & C:o...

8 kommentarer:

 1. Nåja, flygfotoanalyser uppskattar antalet till 87000 (http://www.cbsnews.com/8301-503544_162-20014993-503544.html).

  Vilket förvisso är en stor folksamling, men det är väl vad man kan förvänta sig efter att tillställningen fått gratis dygnetruntreklam av Rupert Murdochs Fox News, och ekonomiskt stöd i mångmiljonklassen (dollar) av FreedomWorks, och bröderna Koch (kan länka, men då kanske kommentaren fastnar i spamfiltret). Se Jane Mayers artikel i New Yorker.

  Summa summarum: Inte spektakulärt mycket folk, och någon gräsrotsrörelse är det inte heller.

  SvaraRadera
 2. Till RDJ: 300 000-siffran kom från NYT som knappast kan anklagas för att ingå i den stora högerkonspirationen. Och om inte faktumet att 25 % av alla amerikaner räknar sig som deltagare i Tea Partyrörelsen - och över hälften säger sig sympatisera med dess mål och krav - då vet jag inte vilka krav du har på en "folkrörelse". 99,97 % uppslutning, som i valen i gamla Sovjet?

  SvaraRadera
 3. DNs artikel var ett TT-telegram. TT är en enögd källa med mycket låg trovärdighet - tyvärr dock oftast den enda i vad avser inrikes händelser.

  SvaraRadera
 4. Till Arthur: Jupp, tyvärr så. Men Internet innebär numera att man i a f kan få och presentera en motbild - tack och lov!!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker inte det är uppseendeväckande att en fjärdedel identifierar sig med Tea Party-rörelsen i ett land där en tredjedel (eller nåt sånt) identifierar sig som konservativa. När Fox och talk radio (Limbaugh, Beck), dvs högermedia, ägnar dygnets alla timmar åt att berätta att Tea Party är alla riktiga (konservativa) amerikaners hemvist så är det inte märkligt att opinionsundersökningarna reflekterar det.

  Min poäng är att det inte är något nytt. Det är samma grupp som alltid hatat Demokratiska presidenter. Att han dessutom är en svart man från nordstaterna med en Ivy League-utbildning gör det inte bättre. En ungefär lika stor grupp tror ju att Obama är muslim!

  Så, visst, det är en stor folksamling, med många anhängare, men det är helt enkelt bara samma lättexalterade högerflank av konservativa USA som vanligt, men med ett catchy namn.

  SvaraRadera
 6. Till RDJ: Du får ursäkta, men det är uppenbart att du inte insett bredden och djupet i den rörelse som Tea Partyrörelsen utgör. Visst, den innehåller många nutcase (men det gör alla sådana rörelser; jämnför exempelvis med den svenska fackföreningsrörelsen). Och att den amerikanska högern skulle innehålla en ovanligt stor andel "Obamahatare" är ett påstående som du behöver styrka. För det är garanterat inte större än det förakt och rena hat som den amerikanska vänstern visat modernare presidenter som Ronald Reagan och George W Bush. De senare hade dessutom bulken av "main stream media" och Hollywood bakom sig som var mer än villiga att bistå som megafoner. Ta ex. den vedervärdiga filmen som kom för ett antal år sedan om hur ett mord på GWB skulle kunna gå till. Skulle något motsvarande kunna göras om Obama? Tack och lov inte!

  SvaraRadera
 7. I SVT Text beskrevs det som en "konservativ" tilldragelse, ämnad att hylla militären, som "stack i ögonen" på medborgarrättsaktivister eftersom MLK höll sitt tal där...

  SvaraRadera
 8. Till Nisse: Att Martin Luther Kings brorsdotter också var där och talade och gav sitt stöd till Beck antar jag att SVT "glömde" att nämna..? Efter några dygn blir det nu allt mer uppenbart att Becks manifestation har skakat den amerikanska vänstern (och dess internationella stödtrupper); så massiv blev den.

  SvaraRadera