2010-09-16

Dagens foliehatt

I takt med sjunkande opinionssiffror har paniken spridit sig inom den politiska vänstern. Att deras opinionstapp inträffat sedan i maj, då de rödgröna tvingades börja tala klarspråk om vad de vill göra om de vinner valet, verkar vara en sammanhang som gått helt spårlöst förbli. Istället är det nu rena rama konspirationsteorierna som frodas, som i den här artikeln:
Under senare år har maktförhållandena radikalt förändrats i det svenska samhället. Det har skett en stark förskjutning från frivilliga organisationer inklusive fackföreningsrörelsen till regeringskansliet, till näringsliv och lobbyister, till kommunikationskonsulter och andra betalda aktörer. Framför allt till näringslivet.
I landet med ett rekordstort antal kommunister och miljöpartister i journalistkåren skulle det ergo råda en ensidig högerdominans i det offentliga samtalet. Och den tydligen förtryckta och urfattiga svenska fackföreningsrörelsen, som bara i årets val ger de stackars marginaliserade socialdemokraterna sisådär 630 miljoner i stöd, är tydligen maktlös. Slutsatsen kan därför bara bli en: att vissa anser att den politiska debatten inte blir riktigt jämlik och rättvis förrän den totalt domineras av vänsterståndpunkter...

12 kommentarer:

  1. 630 miljoner menar du väl?

    SvaraRadera
  2. Till Anonym: Självklart. Sorry. Ändrat!

    SvaraRadera
  3. Samtliga större dagstidningar (upplaga >50000) i Sverige, med undantag av Aftonbladet, har en borgerlig ledarsida, och det är väldigt ofta ledarredaktionen och inte den "kommunistiska" nyhetsredaktionen som definierar och etablerar samhällsproblem i debatten.

    Sen är det ju ingen hemlighet att LO "köper" makt av S, och det kan självklart debatteras, men de hymlar ju inte med det. Men M får stora donationer anonymt via diverse insamlingsfonder och stiftelser, och vägrar berätta vem som ligger bakom. Jag kräver att få veta vem som köper sig beslut i Sveriges Riksdag! Och valhemlighet har inget med saken att göra; den gäller privatpersoner och knappast organisationer, för de har ingen rösträtt.

    SvaraRadera
  4. Till Joakim: Och sedan när blev det som skrevs på ledarsidor viktigare för allmänhetens uppfattningar om aktuella frågor än det som står i braskande rubriker och på nyhetsplats? Lägg därtill en lika svår vänstervinkling i både SVT och TV 4... Sen håller jag med om att alla bidrag (både kontanta och andra) - både från privatpersoner och organisationer/företag - till politiska partier skall vara helt offentliga. Men det är en annan debatt.

    SvaraRadera
  5. Fast vad är det som säger att man köper folk bara för att man ger bidrag? Det är klart att det kan skapa incitament hos partier att göra vissa glada, men vi kan inte automatiskt anta att bidragsgivare blir strukna medhårs, då får vi samma störtlöjliga situation som när folk anmälde vår kronprinsessa för att hon fått en bröllopspresent av en kompis.

    SvaraRadera
  6. Till Johan: Självklart finns det inget rakt, absolut samband. Och det finns säkert många privatpersoner som skänker pengar av rent ideella skäl. Men när det gäller företag/organisationer så anar åtminstone jag att det som regel finns förhoppningar om framtida särbehandling...

    SvaraRadera
  7. Anders: Visst läser folk nyheterna, men en tidnings politiska position färgar ju av sig på nyhetsplats. Jag har svårt att se Ulf Nilsson eller Maciej Zaremba skriva för Aftonbladet, annat än som uttalade högerskribenter (liksom Lotta Gröning skriver vänsterinlägg på Expressen).

    Sen måste man nog vara långt ut på den politiska högerkanten för att ha uppfattningen att SVT och TV4 har en "svår vänstervinkling". Det finns vänsterfolk som tycker precis tvärtom, att public service blivit en megafon för alliansen. Och det brukar ju ofta bli prat om huruvida Knutsson, Hedenmo och Bergström är höger eller vänster. ETC, Dagens Arena, Proletären - DÄR har du riktig vänstermedia.

    SvaraRadera
  8. Till Joakim: Det första stämmer inte alls; det finns förvisso vissa krönikörer som speglar tidningars politiska linje även "inne" i tidningen, men generellt lyser ofta journalisters privata åsikter och åskådningar igenom. Man behöver t.ex. inte vara speciellt högerskruvad för att avkoda gårdagens inställsamma utfrågning av de rödgröna. En av programledarinnorna sa nämligen ungefär att "Har vi kanske vant oss vid att inte koppla ihop välfärd med skatter?" Ergo: hennes världsbild måste vara att ju högre skatter desto mer välfärd. Och mycket mer vänster än så kan det knappast bli!! The devil lives in the details; som man frågar får man svar...

    SvaraRadera
  9. Fackföreningarna är så klart inte lobbyister, även om de går hand i hand med ett parti som dominerat Sveriges politik de senaste 70 åren, fått igenom speciallagar som gynnar samma föreningar och aktivt kampanjar för samma parti ;)
    Att kalla LO en "Frivilligorganisation" är väl att ta i lite, hur gör jag om jag inte vill leva efter deras regler?

    SvaraRadera
  10. Vem har varit den viktigaste opinionsbildande personen de senaste 40 åren? Sture Eskilsson! Vem jobbade han för? SAF! Gå tillbaka till 1970-talet och se hur högern ville förändra samhället. Har man fått igenom sina krav? Ja de flesta. Hur? Genom ha utbilda opinionsbildare och se till så att dessa får genomslag i samhällsdebatten. Tänk på att varje morgon vaknar 500 borgerliga opinionsbildare och enbart 10 rödgröna. Vem tror du får mest en genomslag? Vi går mot en Italiensk situation då högern styr hela massmedian och opinionsbildningen. Demokrati?

    SvaraRadera
  11. Till Anonym (07:14): Helt sant är att det svenska samhället förändrats ordentligt sedan 70-talet. Och Sture Eskilsson och SAF/SN har haft en roll i detta. Men världen runtomkring har samtidigt rört sig i samma riktning (liberalt/högerut), vilket tyder på att det har varit betydligt större krafter i rörelse - typ Verkligheten, som visat att socialism inte fungerar...

    SvaraRadera