2010-10-21

God journalistik

Jag klagar ofta på (parti)politiskt vinklad journalistik. Det inträffar dock att man häpnar - i positiv bemärkelse. Och denna DN-artikel om gårdagens sparpaket i Storbritannien utgör ett gott exempel på att det faktiskt går att skriva balanserat även i svensk press om svåra politiska saker. Artikeln konstaterar nämligen bland annat:
Koalitionen av Tories och Liberaldemokraterna har vänt på de flesta stenar. Alla departement ska i snitt sänka utgifterna med 20 procent. Eftersom sjukvården och skolan ska skonas, och försvaret slippa undan med nedskärningar på 8 procent, faller bilan hårdare på övriga utgiftsområden.

Antalet offentliganställda minskar med en halv miljon, de som blir kvar får frysta löner och ökade pensionsavgifter. Kommunerna blir av med pengar. Uppräkningen av pensioner och sociala förmåner minskar genom att man byter index. Samtidigt ska moms och kapitalskatt höjas.

Labouroppositionen lär fördöma det mesta som kallt och omänskligt. Håll då i minnet att den förra Labourregeringen, bortröstad i valet i maj, bär ett stort ansvar för hur Storbritannien hamnade i träsket.
Fantastiskt! :-)

Läs också gärna här om hur - trots allt - moderat det brittiska sparpaketet är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar