2011-01-20

30 fantastiska år


Idag är det på dagen 30 år sedan Ronald Reagan svors in som USA:s president. Och därmed tre decennier sedan den västerländska civilisationen på allvar (Margaret Thatcher och Johannes Paulus II hade tjuvstartat arbetet ett par år tidigare) började ställa sig upp mot det kommunistiska monstret. På hemmaplan innebar Reagans politik också ett behövligt brott med efterkrigstidens keynesianska storstatsfasoner och räddade den "amerikanska drömmen" från undergång. Jag kommer att återkomma med en lite längre analys av Reagan i samband med 100-årsdagen av hans födelse i början av februari. Ville med denna blänkare bara påminna om att det idag kan vara väl värt att ta en öl och en hamburgare och skänka den store mannen en liten tacksam tanke..!
.
Tillägg: Här är en text från Washington Post(sic!) som Reagan skulle ha uppskattat väldigt mycket!

9 kommentarer:

 1. Trettio fantastiska år utan minsta tillstymmelse till reallöneökning för den amerikanska medelklassen. Way to go Ronnie...

  SvaraRadera
 2. Will är knappast representativ för partilinjen på WaPo – snarare deras konservativa gisslan, som de kan peka på och påstå sig vara mångsidiga. De flesta stora amerikanska tidningar har en eller två skribenter som skall föreställa vara en motvikt mot tidningens linje på ledarsidan.

  SvaraRadera
 3. Det närmaste man kommer evigt liv på jorden är en statlig myndighet.

  If it moves, tax it. If it still moves, regulate it. If it stops moving, subsidise it.

  Reagan var ett geni...

  SvaraRadera
 4. Till RDJ: Om du är intresserad av att se hur bra amerikanerna fått det i jämförelse med svenskarna sedan, säg, 1970 (när Sverige nominellt stod på topp) tycker jag du skall resa dit och titta. Sverige överlag har de senaste decennierna sett ut och fungerat som en smutsig, halvt utarmad outback i jämförelse. Och vill du läsa om det rekomenderar jag "Sveriges vs USA" av Fredrik Bergstrom och Robert Gidehag. Den har n¨ågra år på nacken nu men statistiken är solklar.

  SvaraRadera
 5. Till Lars: Helt sant. Jag tyckte dock det var kul att peka på att sådana saker numera överhuvudtaget sägs som självklarheter, även i WP. 1980 hade det ansets vara en åsikt som då var (relativt sett) mer extrem än någonsin säg Palin's idag.

  Till Anonym: Geni, absolut! :-)

  SvaraRadera
 6. Det är ju klarlagt nu att Reagan hade Alzheimer redan när han svors in som president, och efter att han avgick så tog det inte lång tid innan han blev grönsak

  SvaraRadera
 7. Till Hemlige: Det där är bevisligen en ren lögn spridd av Reagans svårt vänstervridne son, som hatar sin fars politiska arv (Vita Husets då fyra aktiva läkare garanterar däremot att han inte hade det). Du borde veta bättre än att okritiskt sprida sådan dynga för vinden!

  SvaraRadera
 8. Joachim Arnerholm22 januari 2011 15:05

  Jag väntar redan på alla extra bilagor och minnesprogram i radio och tv som hyllar Ronaldus Magnus, nej just det!

  SvaraRadera
 9. Till JA: Nej, några sådana lär vi inte få se här i Sverige. Men vänta till den dagen då diktatorn tillika massmördaren Fidel Castro lägger benen i vädret. Då jädrar...

  SvaraRadera