2011-04-27

Medicinen fungerar

Det är garanterat inte ens början till slutet för den brittiska krisen, men kanske slutet på början. För att nu travestera Chrchill. Efter bara ett knappt års nödbromsning och i alla fall påbörjade strukturreformer har ty den brittiska ekonomin åter börjat växa. Det rör sig fortfarande om ytterst blygsamma siffror, men utvecklingen går (som alltid) i alla fall på tvärs mot alla keynesianisters förutsägelser. Obamas underskottsorakel Paul Kreugman lär exempelvis nu få låtsas som om det regnar och börja prata om annat än Storbritannien, vilket enligt honom skulle bli ett skräckexempel på vad som händer om man ägnar sig åt gammal hederlig budgetbalanspolitik. Åter har ergo den gamla sanningen att man inte kan leva över sina tillgångar visat sig hålla streck...

4 kommentarer:

 1. Kan inte låta bli att invända lite... :)

  Det går precis lika bra att skriva:
  Den anemiska tillväxten det senaste halvåret bekräftar alla keynsianers förutsägelser att Camerons åtstramning förhindrat den tillväxt som annars skulle ha skett.

  Det går inte att avgöra vilken som är mer trovärdig utan modeller och empiri med mycket mer substans än nån sorts moralpanik över statsskulder.

  Gammal hederlig budgetbalanspolitik betyder överskott i goda tider och underskott i dåliga. Ingenting katastrofalt hade hänt om Cameron hade väntat med sina sparpaket i ett år eller två.

  SvaraRadera
 2. Till RDJ: Nu är du inne på vad man kan kalla kontrafaktisk bevisföring. Jag avhåller mig från sådant då detta saknar gränser. Förutom fantasin...

  SvaraRadera
 3. Det är precis min poäng. Ditt resonemang lider av exakt samma problem. Du jämför tillväxten du ser nu med den kontrafaktiska katastrof som skulle ha skett om man inte gjort nedskärningar. Du har dessutom en hälsosam dos av post hoc ergo propter hoc också.

  SvaraRadera
 4. Till RDJ: Jag bara empriskt noterar två saker: Den nya brittiska regeringen rör sig mot budgetdiciplin. Eknomin, som tididigare befunnit sig i fritt fall, bottnar ur och börjar vända uppåt. Det står sedan var och en fritt att dra sina egna slutsatser.

  SvaraRadera