2011-07-04
Lägesrapport inför 2012
Det återstår visserligen nästan ett och ett halvt år till den stora dagen, men låt mig trots detta så här på USA:s födelsedag ge en personliga syn på läget inför nästa års presidentvalet. Då det ännu inte finns någon republikansk kandidat är det förvisso svårt att avgöra exakt hur slagfältet kommer att se ut (eftersom olika potentiella kandidater attraherar olika väljare i olika delstater), men de stora dragen börjar likväl redan nu framträda.
Och låt mig säga det direkt: om inte den amerikanska ekonomin under hösten vänder uppåt - och det finns ingenting som tyder på detta - så kommer Barack Obama att få det svårt att bli omvald. Den valkarta han lyckades producera 2008 såg förvisso imponerande ut, men den har redan till stora delar kollapsat då bärande bjälkar som Indiana, Ohio och North Carolina med all säkerhet redan är förlorade. Vilket bara det (med nya elektorsindelningen) kommer innebära en förlust på hela 45 elektorer. Och lägger man därtill att mycket tyder på att han även förlorar Florida och Virgina, vilket är ytterligare 42 elektorer, så är han redan körd eftersom republikanen - vem han eller hon nu än blir - därmed skulle uppnå det magiska talet 271.
Och det ser i praktiken ännu bättre ut för GOP-kandidaten. Denne har nämligen, så som opinionen just nu ser ut, goda chanser att härtill vinna inte bara traditionella swingstates som Nevada (6 elektorer), Colorado (9); Iowa (6) och New Hampshire (4), utan också tidigare demokratiska strongholds som Michigan (16) och Pennsylvania (20). Ja, jag skulle inte ens vilja sätta en hundring på att Obama i alla fall inte måste slåss för sin egen hemstat Illinois, där visserligen Chicago är ett demokartiskt fäste men resten av delstaten är djuprött republikanskt.
Helt säkra för Obama är med andra ord bara New Englandstaterna inklusive New York men minus New Hampshire (och med en frågetecken även kring det politiskt alltid svårfångade Main), "the Left Coast" Kalifornien/Oregon/Washington, New Mexico, New Jersey (där dock den populäre republikanske guvernören nog kan ge Obama problem), DC och hans födelsestat Hawaii, vilket om jag räknar rätt in alles enkom motsvarar 176 elektorer. Obama lär nog dock också vinna Minnesota (om nu inte GOP hämtar sin president- eller vicepresidentkandidat därfifrån) och Wisconsin, vars stora population radikala studenter (i alla fall i tidigare val) garanterat vilken demokrat som helst segern där.
Det ser alltså ljust ut. Men låt oss inte ta ut segern i förskott! Som synes på kartan ovan så har jag bland annat markerat Virgina som swingstate. Antalet byråkrater i Washington DC som bosätter sig i dess norra delar är nämligen skrämmande högt och detta kan mycket väl påverka utgången där. Likaså skulle en mindre lämplig republikansk kandidat - jag tänker närmast på Sarah Palin - nästan säkert kunna garantera Obama en andra period. Om ett drygt halvår bör vi dock ha en klarare bild av startfältet och jag återkommer därför då, om inte förr, med en ny lägesbedömning...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag tror Romney med mycket stor sannolikhet kommer att bli republikanernas kandidat. Han drar in överlägset mest pengar, han leder i de (iofs väldigt tidiga) opinionsundersökningarna över de andra kandidaterna, och han är kandidaten med störst chans att vinna över Obama. (Han är den enda republikanen med någon som helst realistisk chans enligt mig, men där är det möjligt att vi är oense. :) Fast säker kan man ju aldrig vara, Politico hade en intressant artikel.
SvaraRaderaJag tror inte Palin tänker ställa upp, hon inser nog t o m själv att hon skulle få storstryk i debatterna.
Till Tomas: Jag gör samma bedömning som du; det kommer troligen att bli Romney. Dock vill jag se vad Rick Perry TX gör först. Är det någon som är tillräckligt politiskt stor/tung för att skaka om Romney efetr sommaren är det han.
SvaraRadera/AE
Jag tror inte att Romney skulle slå Obama. En av de största blundrarna Obama gjort är att med järnhand slå igenom det sk Obama Care. Demokraterna skulle göra småsmulor av Romney i denna fråga då han gjort samma sak i Massachusetts.
SvaraRaderaRick Perry är intressant, så även Paul Ryan om dessa ställer upp.
Det är nog inte bara mitt önsketänkande som gör Romney omöjlig. En kappvändare som nu äntligen förhoppningsvis torpederas av "Obamneycare" som Tim Pawlenty kallade det för.
SvaraRaderaMen Pawlenty verkar så otroligt blyg att man undrar om han vill bli president, han tog inte upp det faktum att Romney är en "co-conspirator" i Obamacare i debatten.
Rick Perry verkar bra, han är inte blyg direkt. Michelle Backman imponerar på mig, men jag har bara sett mycket lite av henne.
Själv tror jag faktiskt att Palin skulle bli en bra president, hon har rätt idéer. Det skulle också vara en fröjd att se den sk "eliten" storkna av vrede i 8 år.
Det jag har emot Palin är att hon skulle få svårt att vinna över Obama.
De som tycker att Palin inte är kunnig nog har inte förstått hur ett samhälle fungerar. Vi behöver inte en "problem solver-in-chief", vi behöver någon med rätt principer som ser till att staten låter bli att hindra folk.
Man måste säkert vara otroligt intelligent och kunnig för att kunna skriva 2000 sidor lagtext för Obamacare. Att inte skriva en enda, eller att ta bort 5000 sidor av nuvarande lagstiftningar kräver däremot mest råg i ryggen.
Likaledes, t ex flat tax med en skattelagstiftning på säg 500 sidor istället för 77 000 kräver bara klassiskt liberala principer.
För att ta upp något liknande om Sverige så behöver man säkert vara mycket beläst för att reformera familjelagstiftningen. Det enda som behövs för att helt avskaffa all familjepolitik är ett uns av borgerlig övertygelse.
Till Benke: Jag är mer optimistisk om Romneys möjligheter. Jag håller med om att att "Romneycare" är en belastning, men här får man ändå skilja på att det Romney genomdrev skedde på delstatsnivå medan Obama försöker göra det till en federal fråga. Och detta spelar stor roll i det starkt decentraliserade och federala USA.
SvaraRaderaTill EL: Se ovan, plus -- den ende som jag tror kan utmana Romney om nomineringen är Rick Perry. Och han har ju inte beslutat sig ännu. Den dagen får vi se vad som händer...
/AE
Angående vad presidenten ska kunna finns det väl en dimension till: personen måste klara av att vara "ÖB" för en betydande vapenmakt.
SvaraRaderaTill Johan: Absolut! Men här får jag säga att Obama klarat sig över förväntan. Jag var rädd för att han skulle visa sig vara närmast pacifist (som många vänsterakademiker), men inte minst bin Laden-räden i maj har visat tt han faktiskt i a f på just detta område har visat både stake och sunt förnuft...
SvaraRadera/AE
Hej Anders,
SvaraRaderaDu nämner något om en ny elektorsindelning.
Vad är detta?
/Mats
Till Mats: Antalet elektorer som varje delstat delstat har baseras på den stora folkräkning som genomförs vart tionde år. Och presidentvalet 2012 kommer att bli det första där fördelningen baseras på 2010 års folkräkning. Se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Elektorskollegiet_i_amerikanska_presidentval
SvaraRadera/AE
Här är mina högst amatörmässiga tankar inför nästa års amerikanska presientval.
SvaraRaderaVad sägs om Texas-guvernören Rick Perry som presidentkanditat, och Michigans ledamot i representanthuset, Thaddeus McCotter, på the 2012 Republican Presidential ticket..?
McCotter gick nyligen med i racet. Han sägs vara mycket beläst och intelligent, är kunnig jurist och har drivit juristbyrå, har visat sig ha en härlig torr humor när han är med i den lättsamma showen "Red Eye" hos Fox News, kan spela gitarr, och påstås kunna ge långa, intressanta, för att inte säga lysande tal helt utan manus m m.
McCotter har en haft en exekutiv position som en guvernör, eller ett ämbete som en US Senator, men detta tar ju Perry hand om. McCotter skulle istället - i bästa fall - kunna tillföra Washington-erfarenhet (inne på sin femte period som kongressman), som det påstås ett stort intellektuellt kapital, och något så ovanligt som en avslappnad hållning och icke-elitistisk, folklig attityd.
McCotter vågar kritisera såväl Obama som Romney. Den förra för i princip allt, den senare för Romneycare, samt att han ej gillade stödet till bilindustrin i Michigan.
McCotter röstade ju för stimulanspaketet till bilindustrin, men inte för stödet till Wall Street. Det senare var ju var det första stora stimulanspaketet, undertecknat av såväl Bush som Obama.
McCotter menar här, att han inte alls ser finansbolag som lika - systemkritiska är väl det ord vi skulle använda på svenska - som banker och allsköns finanshus. Detta pga att förlorade jobb hos konkursade finanshus torde snabbt kunna ersättas via nya anställningar hos överlevande finanshus.
Att däremot ersätta förlorade industrijobb, brukar ju som bekant vara hart när omöjligt, och McCotter framhåller att om USAs bilindustri kraschar, lär dessa jobb gå till Kina som då skulle få en ännu starkare position på den globala scenen.
Jag håller med McCotter. Det går naturligtvis inte att stödja inhemsk industri hur mycket som helst, men hellre stöd till detta, och kapital för att förbättra innovationsklimatet för tekniker etc, än att skattebetalarnas pengar ska satsas på några f-rbannade banker!
Med Perry/McCotter på valsedeln, skulle i bästa fall republikanerna kunna få stöd i både södern och i norr. Jag kan naturligtvis ha gått helt fel i mina tankegångar, men jag undrar om inte detta är en såväl överaskande som tämligen stark valsedel för GOP..?
Gov. Rick Perry: http://www.governor.state.tx.us/
U.S. Rep. Thaddeus McCotter: http://mccotter2012.com/
Till Thomas: Ja, jag är ju en vän av Perry. McCotter är jag däremot mer tveksam till, just av anledningen att han röstade för "Government Motors". Då låter en Perry/Romney eller Perry/Rubio (Marc, senator från FL) ticket mycket bättre...´
SvaraRadera/AE