2009-02-04

Fortsatt trams från SvD:s miljöredaktion

Gick in och kollade reaktionerna på Susanna Baltscheffskys blogg SvD efter hennes alarmistiska helsida häromdagen om växthuseffekten som jag skrivit om på denna plats tidigare. Många var glädjande nog sunt skeptiska! Bland de som stödde henne återkom också bara de gamla vanliga hysteriska utfallen. Som min favorit - att vi skeptiker måste vara knäppa som inte tror på "en stor majoritet av forskarvärlden".

Detta är en dubbel lögn då a) vetenskap inte är någon demokrati, varför en eventuell majoritetsåsikt i sig är helt ointressant (hade så varit fallet hade ju t.ex. åsikten att "negrer är dumma i huvudet" varit sann i början på 1900-talet då rasbiologin stod på topp) och b) det inte finns någon uttalad majoritet bland initierade forskare om att dagens klimatförändringar är orsakade av människan. Tvärtom har långt fler vetenskapare skrivit på en "protestlista" mot växthusteorin än de som stödjer FN:s klimatpanel. Om detta kan man bl.a. läsa här.

SB själv fortsätter för övrigt inte att förneka sig, men väl att det finns minsta frågetecken kring växthusmakeriet. Hon skriver exempelvis (fullt korrekt) att "En värmebölja bevisar ingenting. Lika lite som en köldknäpp. Det vet alla som är intresserade av klimatfrågan." Och sen kommer en lång harang om att hon minsann talat med en australiensare som meddelat att det på en viss plats i Australien just den dagen råkade vara 46+. Anekdotisk bevisföring, någon?

Tillägg: På tal om växthusdebatten inleder jag i dag en artikelserie om den samma som du kan läsa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar