2011-02-16

Ett litet tankeexperiment

Säg att Barack Obama skulle göra något dramatiskt. Som att invadera ett land byggt på underrättelseuppgifter om att dess blodtörstige diktator (förutom att ha mördat ett okänt antal tusen av sina landsmän och startat två angreppskrig) bara var något år ifrån att utveckla kärnvapen. Tänk också att det efteråt visar sig att uppgifterna inte stämde.

Tror du, käre läsare, att massmedia i åratal efteråt skulle fortsätta bombardera Obama med anklagelser om medvetna lögner? Troligen inte. Och hur stort tror du ett avslöjande som bevisar att han faktiskt fördes bakom ljuset skulle slås upp? Omöjligt att veta exakt givetvis, men nästan garanterat större än detta stick som denna morgon smög sig ut från TT:

En irakisk avhoppare, vars uppgifter om att Irak hade biologiska vapen användes för att rättfärdiga den amerikanska invasionen i Irak 2003, har medgett att han ljög för att hjälpa till att bli av med Saddam Hussein.
- Kanske jag hade rätt, kanske inte, säger Riafid Ahmed Alwan al-Janabi till den brittiska tidningen Guardian.
- Jag hade chans att hitta på någonting för att största regimen. Jag och mina söner är stolta, säger den Bagdadutbildade kemiingenjören.

London TT-AFP

Man ser fram emot ett extrainsatt Agenda i afton där detta avslöjande trumpetas ut för en bredare publik...

5 kommentarer:

 1. Det här är en uppgift från en person. Hur rätt är det att agera utifrån så smala uppgifter!

  Men, jag håller med. Motsatsen hade förstås trumpetats ut som någon slags slutgiltig sanning.

  Förresten var vänstermedia åt andra håller när det gäller Clinton. De försökte hela tiden få det att handla om något annat än vad det verkligen handlade om: mened.

  SvaraRadera
 2. Till Anonym: Ja, Clintons exekutiva excesser i Orala rummet framställdes ju mer eller mindre som att han blivit förförd av en sköka. Inget feministiskt finlär på analysen där inte... SEn får vi givetvis se vart det slutar med dagens uppgifter. Tyckte dock det vara kul att lägga ut det som ett exempel på hur media (medelst minimering) kan styra nyhetsflödet utan att rent förtiga eller förvränga uppgifter.

  SvaraRadera
 3. "feministiskt finlir" ska det vara ovan...

  SvaraRadera
 4. Anders m fl;

  "Säg att Barack Obama skulle göra något dramatiskt..."

  Förutom att ständigt glida på sanningen, och konstant öka landets upplåning till sjukliga nivåer, menar du? :)

  "... Som att invadera ett land byggt på underrättelseuppgifter om att dess blodtörstige diktator (förutom att ha mördat ett okänt antal tusen av sina landsmän och startat två angreppskrig) bara var något år ifrån att utveckla kärnvapen. Tänk också att det efteråt visar sig att uppgifterna inte stämde..."

  Allt, precis allt, hos de vänsterliberala medierna i Västvärlden som fanns att tillgå, hade nyttjats för att inte bara ursäkta presidenten, utan att hjälteförklara honom!

  Väl detta var avklarat skulle nästa steg inledas, dvs det steg som förmodligen handlade om att president Obama skulle få en ansenlig offentlig utmärkelse. Varför inte 'The Presidential Medal of Freedom', kanske rentav överlämnad av George W Bush..? ;)

  "... Tror du, käre läsare, att massmedia i åratal efteråt skulle fortsätta bombardera Obama med anklagelser om medvetna lögner? ..."

  Eh, nej. Däremot skulle amerikanska och diverse europeiska gammelmedia i åratal bombardera Fox News och diverse konservativa publikationer ifall dessa ej ställde upp på ovannämnda helgonförklaring av Obama. :)

  "... Troligen inte. Och hur stort tror du ett avslöjande som bevisar att han faktiskt fördes bakom ljuset skulle slås upp? Omöjligt att veta exakt givetvis..."

  Inte alls; avslöjandet skulle vara ledande nyhet i månader, och utmynna i mer än en påkostad Hollywood-produktion. Med sådana som Martin Sheen, George Clooney och Sean Penn i ledande roller, och, tja, Denzel Washington i rollen som Barack Obama.
  Eller Will Smith. ;)

  "... men nästan garanterat större än detta stick som denna morgon smög sig ut från TT:

  En irakisk avhoppare, vars uppgifter om att Irak hade biologiska vapen användes för att rättfärdiga den amerikanska invasionen i Irak 2003, har medgett att han ljög för att hjälpa till att bli av med Saddam Hussein.

  - Kanske jag hade rätt, kanske inte, säger Riafid Ahmed Alwan al-Janabi till den brittiska tidningen Guardian.

  - Jag hade chans att hitta på någonting för att största regimen. Jag och mina söner är stolta, säger den Bagdadutbildade kemiingenjören..."

  Det var ju verkligen fint att dessa uppgifter kom fram, och jag hoppas innerligt att de vägs in när eftervärlden ska fälla ett mer sansat, historiskt, omdöme om George W Bush.

  Jag hoppas att det omdömet innehåller åtminstone några erkännanden.

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Till Thomas: Som alltid - right on!! :-)

  SvaraRadera