2009-02-28

Historisk möjlighet inom räckhåll

Enligt den senaste opinionsmätningen (DN 090228) är skillnaden mellan de politiska blocken nu nere i 3,9 %. Det vill säga en ytterligare framgång på bara 2 % för de borgerliga före september nästa år och Sverige besparas den pinsamma katastrof som en Sahlinregering stödd på kamrater Ohly, Wetterstrand & C:o skulle innebära.

Personligen tycker jag att regeringen de första åren var alltför lam i sin reformpolitik. Inte minst kom de förväntningar man hade om en rejäl förbättring av småföretagarklimatet på skam. Å andra sidan började efter ett tag flera viktiga initiativ tas inom bland annat utbildningspolitiken. Och regeringens inhämtande av ett 20-procentigt underläge på bara ett halvår har sammanfallit med att attityden blivit tuffare även inom bland annat kriminalpolitiken. Regeringen har därtill visat en fast hand i krishanteringen.

Lärdomen av detta torde vara klar - fortsätt våga vara borgerliga och driv borgerlig politik!

Att försöka regera som "bättre socialdemokrater" är däremot en katastrofal strategi då det alltid, hur man än försöker, är omöjligt att framstå som religiösare än påven. Mitt intryck av diskussioner med vanligt folk är också att många nu, efter åttio år, slutligen börjar inse att vänsterns eviga tugg om "rättvisa" och "jämlikhet" i praktiken bara är omskrivningar för barnslig avundsjuka och kommunistoid missundsamhet och att den politik som bedrivits urholkat den personliga friheten, sänkt tillväxten och gjort oss alla fattigare.

carpe diem, regeringen, för ni har nu en historisk chans att klämma dit en bortre parentes på ett bedrövligt kapitel i modernare svensk historia. En borgerlig seger 2010 skulle nämligen inte bara knäcka oppositionens självförtroende. En sådan skulle troligen också öppna upp för en tredje rak seger 2014. Och den förhäxning, som gjort att (s)-styre framstått som ett slags naturtillstånd i detta land, därmed vara bruten!

1 kommentar:

  1. Du nämner småföretagarpolitiken som ett försummat område och det håller jag med om. Momsdeklaration var 3:e månad innebär att man samlar på sig mer arbete som skall utföras en gång istället för en månads arbete tre gånger. Dessutom får man sämre koll på läget. Likaså borttagandet av revisionsplikten. Det kan vara OK för vilande bolag. Själv vill jag ha ett år kontrollerat av kunnig person och inte råka ut för att skatteverket underkänner redovisningen flera år tillbaka. Det har blivit högre arbetsgivaravgifter men minskad skatt på utdelning. Småföretagarpolitiken är inte OK, men politiker oavsett parti försörjs ju vanligtvis av skattebetalarna, därför är förståelsen liten för företagarnas villkor.

    Du nämner kriminalpolitiken som ett område där attityden har blivit tuffare. Men den är alldeles för dyr.

    Varför följer man inte EU:s intention att offentlig verksamhet skall upphandlas i konkurrens?

    Jag är övertygad om att t.ex. Rumänien och Bulgarien skulle kunna lämna ekonomiskt attraktiva anbud på fängelsetjänster. Eller varför inte fråga Ryssland? Då skulle vi även få en brottsavhållande effekt som skulle minska kostnaderna än mer. Redan ordet Sibirien har nog en sådan effekt.

    Vi har även brist på häkten. Nuvarande fängelser skulle då kunna användas som häkten.

    Jag tycker nog att Alliansen har misshandlat försvaret rejält. Finlands försvarsbudget är runt 20 miljarder kronor och de kan mobilisera 650.000 soldater inom någon vecka. Sveriges är 40 miljarder och försvarsmakten kan kanske mobilisera något 10.000-tal soldater efter ett år. Gotland är oförsvarat och kan lätt besättas. Hur skall Sverige då kunna återta Gotland?

    Varför inte upphandla även försvaret i konkurrens enligt EUs intentioner? Finland skulle kanske kunna ge ett anbud på försvaret av Sverige för 30 miljarder för ett par 100.000 soldater?

    SvaraRadera