2009-04-27

Ett äkta miljöproblem

Uppgifter om att den mexikanska svininfluensan snabbt sprider sig till andra länder skakar just nu världen (DN 090427, SvD 090427). Med rätta. För sist gång det begav sig på allvar under "spanska sjukans" härjningar 1918/19 dog någonstans mellan 25 och 50 miljoner människor (varav knappt 40 000 i Sverige), vilket var fler än som dog av böldpesten på 1300-talet. Någon sådan katastrof lär vi inte få uppleva denna gång då sjukvården och medicinerna har utvecklats enormt under de senaste 90 åren. Händelsen bör ändock just därför stämma till eftertanke och reflektion av flera skäl, varav jag här bara vill poängtera två.

För det första att de bättre möjligheter vi nu har att hantera situationen och minimera effekterna bygger helt på den historiskt oöverträffade höga innovationstakt och rikedomstillväxt som präglade västvärlden under 1900-talet. Blir "svinflunsan" en riktigt allvarlig pandemi kommer med andra ord fattiga, underutvecklade, protektinistiska och på andra sätt ofria, socialistiska länder och dess befolkningar att drabbas värst.

Sentens 1: Länder som väljer att införa demokrati och marknadsekonomi har bättre möjligheter att hantera allvarliga situationer.

För det andra tål det verkligen, med tanke på hur miljödebatten låtit på senare år, att påtalas att pandemier är verkliga miljöproblem väl värda stor både politisk och massmedial uppmärksamhet. Virus och bakterier kommer ty alltid att mutera och skapa nya sjukdomar. Vi befinner oss med andra ord i ett race mot Naturen, som aldrig kommer att ta slut och därför kräver ständig forskning som kostar (stora) summor pengar.

Sentens 2: Då vi alltid kommer att leva i samhällen med begränsade tillgångar måste vi ständigt prioritera vad vi skall lägga våra resurser på.

1 kommentar:

  1. Jag hoppas att du har rätt. Om vi nu skulle ha en ny spanska sjukan så brukar väl dödligheten vara lite större för gamla. Man får kanske svårt att sätta in resurser med vaccin och tvingas prioritera omdet går fort.

    Ännu vet vi inte dödligheten. Några unga amerikaner hade ju överlevt en "svinförkylning" som sades vara av en lindrigare art, men om det handlar om 105 personer i Mexico igår och sjukdomen varat där i 1-2 veckor, kommer vi då att ha 100 x 100 = 10000 döda där om ett par veckor och några 100 döda i USA, UK resp Spanien som efter ytterligare ett par veckor... Men hoppas att bra vaccin fås fram på någon månad och du har nog rätt att vi kan bromsa ett virus på ett sätt man inte kunde förr.

    SvaraRadera