2009-05-09

EU-valrörelsen har startat

Lördagen har inneburit en senkommen men ändå start för valrörelsen inför Europaparlamentsvalet. Och lämpligt nog kom idag också en ny opinionsundersökning, som visar flera intressanta saker (SvD 090509). Dels att de borgerliga partierna i förhållande till förra EU-valet ser ut att göra ett hyggligt val (drygt 43 % mot förra gången runt 40 %). Dels att Junilistans kollaps, tillsammans med vad som kan bli mer än en halvering av velourkommunisternas röstetal (5 % mot förra gångens nästan 13%), ser ut att gynna socialdemokraterna som kan landa på omkring 35 % (mot knappt 25 % förra gången).

Att regeringspartierna ser ut att få en markant framgång efter en halv valperiod är ett mycket gott tecken inför nästa års riksdagsval. Dylika tillfällen brukar nämligen användas av väljare i alla länder till att ge sittande regeringen en knäpp på näsan. Och att SAP ser ut att vinna röster beror garanterat inte på att väljarna redan glömt Wanjagate och/eller börjat uppskatta Mona Sahlins futila ledaskap. Det rör sig snarare bara om att missnöjda sossar som sist gång lade sin röst på Junilistan och Vänsterpartiet nu beslutat sig "kommer hem".

Det intressantaste under dagen är dock vidare att Kristdemokraterna beslutat sig för att förespråka en ny folkomröstning om svenskt EMU-medlemskap under nästa mandatperiod (SvD 0905009). Vilket är ett utmärkt förslag! Alla som rest utomlands under det senaset halvåret har märkt hur mycket - eller rättare sagt lite - den svenska valutan numera är värd. En snar svensk EMU-anslutning är därför angelägen fråga. Att den dessutom erbjuder väljarna ytterligare exempel på hur (hopplöst) splittrad vänsterkartellen är i viktiga frågor inför nästa års riksdagsval är givetvis heller inte att förakta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar