2009-07-06

Nykterhetsmaffian regerar vidare

De svenska politikerna har problem. Spritproblem. På grund av en av dem själva framadministrerad potatis- och sädesbrist under första världskriget infördes först 1915 en allmän spritransonering, som sedan 1917 också kompletterades med ett statligt försäljningsmonopol. Allt för nationens skull. Och tillfällig skulle dessa begränsningar vara och genast tas bort så fort kriget tog slut.

Well, antingen pågår första världskriget enligt vissa fortfarande. Eller så blev de som så många tillfälliga lagar, skattehöjningar och förbud permanenta...

Det är givetvis det senare som gäller. För efter första världskriget blev den redan tidigare inflytelserika nykterhetsmaffian enväldig. Motboken behölls och skulle inte avskaffas förrän på 1950-talet. Det anordnades 1921 till och med en folkomröstning med syfte att helt förbjuda svensken att ta en sup till sillen. Men det tyckte inte folket var en bra idé och sade vid valurnorna nej. Och förbudsivrarna blev då så förbannade att de 1924 bröt sig ur det Liberala Samlingspartiet. Detta eftersom de ansåg att de där som ville ta folkets röst på allvar och säga nej till ett totalförbud tog alltför allvarligt både på ordet "liberal" i partinamnet och på demokratin.

Och på den vägen blev det. Sedan dess har en militant minoritet enväldigt med hugg, slag, skatter och avgifter försökt att steg för steg ständigt begränsa svenskens rätt och möjligheter att ta sig en pilsner i sommarhettan. Att det yttersta målet skulle vara att få oss att sluta dricka helt har man dock förnekat. Istället har man sagt att man bara vill "stävja missbruket, inte bruket".
Men hur litet detta "bruk" än blivit så har det i slutändan aldrig varit nog för fundamentalisterna, som ständigt ropat på ytterligare begränsningar.
.
Detta bedrägeri bevisas idag åter. Socialminister Göran Hägglund säger sig ty nu vill höja spritskatten (SvD 090706). Och detta trots att Medelsvenssons alkholkonsumtion i praktiken halverats de senaste dryga hundra åren och hans alkoholkultur dessutom blivit betydligt mer kontinental (läs: civiliserad) än farfarsfars var i det gamla bondesamhället (SvD 090706).
.
Kära politiker, sluta med detta tröttande bedrägeri och säg som det är - att ni vill ha överförmynderi och att det som driver er är det rent puritanska syftet att få oss att sluta dricka helt! Men det går ju inte, får då skulle väljarna reagera. Igen, precis som i folkomröstningen på 1920-talet. Och, kan tilläggas, ryska maffian ta över gator och torg helt och hållet. Räkna därför med att det kommer att fortsätta ljugas vidare offentligt. Och klyftan mellan dikt och verklighet, politiker och allmänhet, fortsätta växa.
.
Tillägg: Övriga Allianspartier sågar idén om höjs spritskatt. Bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar