2009-11-19

Tydliga trender

Ytterligare en opinionsmätning har nu presenterats inför valet nästa år. Och det är samma trender i denna som i flera andra. SD ökar, vänstern går bakåt, de borgerliga ökar och avståndet mellan blocken minskar. I denna mätning är det blott 2,7 % vilket i praktiken betyder dött lopp. Två korta funderingar kring detta.

För det första. Det verkar bli allt tydligare att den boost som de rödgröna fick efter sin uppgörelse om att bilda en egen allians håller på att klinga av och att opinionen återvänt till den neck-and-neck situation som rådde i våras.

Och för det andra. Sverigedemokraterna verkar vinna väljare främst från Socialdemokraterna, inte de borgerliga (vilket mången politiskt korrekt bedömare ofta försöker ge sken av).

För den som kan lite om och känner till landet Sverige utanför Storstockholmsrådet är detta heller inte förvånande. Vänsteralliansen är ett politiskt Frankensteins monster som kombinerar och förstärker de deltagande partiernas allra sämsta sidor. Och det finns inga som är så xenofobiska och tillbakablickande som gamla sura sossar; i synnerhet på vissa bruksorter. SD har under Jimmy Åkesson lyckats - äras bör den som äras skall! - identifiera denna nisch och stuvat ihop ett rödbrunt budskap som går hem i stugorna.

Om det sedan bär hela vägen fram återstår att se...

Tillägg: Ytterligare en mätning som visar samma tendenser presenteras här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar