2010-01-15

Man nyper sig i armen...

Mitt stalltips om kommande tisdags senatsval i Massachusetts är fortfarande att demokraten Martha Coakley vinner hårfint. Men jag vill sänka oddsen. För på senare tid har det kommit flera mätningar som visar att den republikanske utmanaren Scott Brown ligger lika eller till och med leder. Här är en analys av läget. Om - notera om! - Brown skulle vinna är det den största överraskningen i amerikansk politik på årtionden. Och den i särklass viktigaste segern för Republikanerna sedan jordskredssegern 1994...

Tillägg: DN uppmärksammar idag den möjliga överraskningen.

4 kommentarer:

  1. Men nu är ju Scott Brown oberoende konservativ, och inte republikan.

    SvaraRadera
  2. Till kerstin: Nej, han är aktiv GOP:are (http://en.wikipedia.org/wiki/Scott_P._Brown) Men som alla konservativa i det liberala New England försöker han hålla viss distans till "riksrepublikanerna", som är betydligt mer hårdnackade än delstatspartiet...

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset. Skall bli kul att följa detta race. Scott Brown säger att han kommer att rösta nej till Obamas sjukvård och det verkar vara vad majoriteten vill i USA.

    Det handlar också om demokraterna skall behålla eller förlora den mycket viktiga 60:e demokratiska majoriteten (filbusterfria majoriteten).

    Amerikanska väljare är skickliga på att rösta taktiskt och med den oberoende TEA (Taxed Enough Already) Party rörelsen's sunda motstånd mot offentliga utgifter, skatter, budgetunderskott, statsskuld och speciellt mot statlig sjukvård gör att det finns en bra chans för Brown att vinna. Just att hela USA nu följer valet i MA gör att många röstar på Brown för att skapa sensation, är mitt intryck.

    SvaraRadera
  4. Till Johnny: Ja, detta skall sannerligen bli intressant... :-)

    SvaraRadera