2010-01-12

Nu despoti på allvar

Och så har då Venezuela blivit en despoti på riktigt. Dess de facto diktator Hugo Chavez har nu nämligen kommenderat ut militären för att övervaka att affärsinnehavare (för att kunna försörja sig) inte höjer priserna efter förra veckans superdevalvering på 50 % (SvD 100112, DN100112). Och hoten om represalier har redan nått en nivå som inte ens Stalin och Beria på sin tid hade mage att genomföra - att "överlämna dem till arbetarna", eller på ren svenska, att kasta ut misshagliga personer till mobben. Skall bli intressant och se vilket försvar den svenska tokskallevänstern skall lyckas klämma fram för dessa babianmetoder...

3 kommentarer:

  1. Öm han har inte gjort något olagligt än så länge och har så vitt jag vet har han vunnit alla val demokratisk även om bombhöger och neoliberaler inte tycker om demokrati.

    Jag skulle vänta ett antal månader med att kommentera om Chavez. DN och SvD har ofta tagit kanska tvivelaktiga nyheter om Chavez och vissa hel felaktiga. Exempel på dessa att Chavez anhängare sköt på oppositionen. 26 stängda radiostationer (betalar man inte stängs man av), och den där med sjunga i duchen som det faktis var ett skämt men som DN och liknande tidningar valde att rubicera som ett hot.

    Eftersom du är utbildad bör du kanske välja dina ord med omsorg. Venezuela är ingen despoti (än) och vad man än tycker om saken har han inte gjort något olagligt. Synd och skam ja - olagligt nej.

    SvaraRadera
  2. Till Jaget: Dina kommentarer om "bomhögerns" och "neoliberalers" syn på demokrati är helt fel. Om det är något som just dessa grupper får kritik för så är det ju just att vilja införa dylik (i länder som om man tittar mer iskallt på saken kanske inte är redo för dylik, typ Afghanistan och Irak).

    Sen, att Chavez i praktiken är en diktator är omöjligt att bortse ifrån. Att han sedan (än så länge) håller sig formellt inom lagen spelar ingen roll. Så gjorde faktiskt även Hitler; alla de speciallagar han antog och byggde sin diktatur på var helt i överensstämmelse med Weimarrepublikens grundlagar. I praktiken spelade detta dock som bekant ingen roll.

    SvaraRadera
  3. Det märkliga är att vänstern anklagar Berlusconi för samma saker som Chavez gör. När Chavez gör det väljer man dock att blunda.
    Senast jag kollade var Berlusconi demokratiskt vald. Hur mycket jag än ogillar Berlusconi föredrar jag honom framför Chavez alla dagar i veckan.
    Nu är demokrati inte bara att man håller val med jämna mellanrum. Det är också att respektera minoriteters rättgheter.

    SvaraRadera