2010-02-02

Att se men inget lära

Även den vise kan göra ett misstag, men bara den dumme gör om det. Se där ett visdomsord som åtminstone James Clyburn, Demokraternas tredjeman i representanthuset, missat. För trots rekordhöga underskott, mer "spending" än någonsin och allt annat vansinne som bara fått arbetslösheten i USA att bita sig fast på en rekordnivå, så är hans bedömning att "We've got to spend our way out of this recession". Han pinkar säkert i långkalsongerna när det är kallt också...

10 kommentarer:

  1. Och vad ar ditt forslag pa hur man ska komma ur recessionen?

    Bolanekrisen ledde till ett dramatiskt fall i aggreggerad efterfragan i den amerikanska ekonomin. Hur ska man komma till bukt med det? Vilka konkreta forslag har republikanerna som ar sa mycket battre an stimulanspaketet?

    SvaraRadera
  2. Till Michael W: Två åtgärder - gärna genomförda samtidigt: sänkta skatter/avregleringar och bort med budgetunderskottet. Det kommer att svida, men långsiktigt finns ingen annan väg tillbaka till hög stabil tillväxt och därmed nya jobb. Därför ingen idé dra ut på processen, det förlänger bara plågan.

    SvaraRadera
  3. Hehe!

    "Sankta skatter" och "bort med budgetunderskottet" i samma mening... Varfor inte glass till alla barnen och fred pa jorden nar vi anda haller pa?!

    Vilka avregleringar skulle ha varit lampliga? Fler avregleringar pa finansmarknaden? Noterade du att Ben Bernanke, inte direkt ett vansterspoke, pekade pa bristen pa moderna regleringar av finansbranschen som den storsta orsaken till krisen?

    I vilket fall, i det akuta krislage vi befann oss i for ett ar sen sa var en massiv finanspolitisk stimulans den enda utvagen. Det sager jag som en som har alltid har rostat pa (m) i riksdagsvalen.

    Michael W

    SvaraRadera
  4. Till Michael W: Glass och fred på jorden får Obama hålla på att yra om. Jag sa aldrig att det skulle bli enklat, mycket av det som den federala nivån i USA håller på med idag måste bantas och/eller läggas ner. Jag tror på "new federalism" och att så mycket som möjligt skall åligga delstater, couny's and privata organisationer, inte federala nivån.

    SvaraRadera
  5. Det glader mig att du foresprakar "spending cuts" samtidigt med skattesankningar. Mycket fa republikaner som gor det...

    Bush sankte ju skatterna samtidigt som han skvatte pengar overallt och startade tva ofinansierade krig, varav ett var totalt onodigt. Eller ofinansierade, forresten, Kina lanade ju ut pengarna...

    Du har fortfarande inte svarat pa hur du hade velat mota den kollaps i efterfragan som hade pushat USA ner i depression.

    SvaraRadera
  6. Till Michael W: Sorry, jag glömde den tråden... Långsiktigt finns inget annat vaccin mot finaskriser än att låta banker och finasinstitut verka på marknadsmässiga villkår, d v s låta dom (och deras kunder) ta konsekvenserna av sitt/sin instiutuions handlande och låta dom kånka om de missköter sig. Dagens situation där banket och andra av politiker garanteras evigt liv genom att man privatiserar vinsterna i goda tider och (via statsingripanden/garantier) socialiserar förlusterna i dåliga är ohållbar. Svaret på din fråga är alltså att man - som Bush till slut gjorde - sa "Enough if enough!"

    SvaraRadera
  7. Que?

    "Enough if enough" eller "enough is enough"?

    Nar sa Bush det??? Fore eller efter TARP??? Fore eller efter hans administration, fylld med Goldman Sachs alumni, hade sett till att radda AIG och darigenom Goldman??

    SvaraRadera
  8. Till Michelal W: Skall givetvis vara IS... (men det var inte ett direkt citat utan andemeningssyftning - Sorry, är mycket stressad idag.) Det var ju Bush beslut att säga nej till att chippa in och rädda ytterligare ett finansinstitut (minns tyvärr ej namnet) i septmber 2008 som fick hela korthuset att rasa. Sen tog paniken ånyo över med krispaket och elände... Jag tycker att man borde ha låtit hela klabbet gå i kånken och ny finansmarknad växa fram på rent marknadsmässiga villkor.

    SvaraRadera
  9. Hej, Till alla politiker och media..

    VIVA Sverige.....
    Hej, Nu är det nog..Ingen behöver dö orättvist och för ett orättvist krig för en del som vill ha bara mer makt, mer intresse, mer pengar och vill styra hela världen.Nu är det stopp , världen .Läs det här ,varsågoda:-
    Medias ansvar, moral och rättvisa ska tvinga alla journalisterna och författare att tänka, skriva och visa fakta och alla sanna nyheter åt alla folk och åt alla partier m.fl..
    Världens politik är ett stort område med olika människor , tankar , intresse, makt och olika mål..
    Medias arbete och medias ansvar och moral är att folket får det bästa , sanna, riktiga fakta och nyheter..Idag har man mycket olika media och mycket olika nyheter och olika händelser som kommer från olika håll och fort, men man kan ta dem också fort ..Media ska inte mörklägga ,förvränga eller ändra nyheterna och alla händelserna ..
    En stor del media gör det ...De medierna vill påvecka folk till fel fakta, fel införmation och till osant händelser för en viss intresse och för en viss politik och partier som tänker på val, makt, mer intresse och på mer stöd från folket..
    Palestinafrågan, Irakkrig, Gazakrig och allt vad som händer i Mellanöstern med krig mot terror och att kritisera Islam med arabvärlden har varit i en del media mörklagda och förvrängda av de som vill skydda den här politik eller det här land-makt-....
    Carl Philip bör vara rädd om Sveriges moral och rykte..Ta hem soldaterna ,politiker ..De ska till deras familjer och arbeta för en rättvis ,säker framtid utan krig och de alla mörklagda ,förvrängda fakta om en del stora frågor i politiken..Tack..MVH..

    SvaraRadera