2010-04-04

Artikelserie i Entreprenör

Jag har i veckan publicerat den första i en serie av fem artiklar i Svenskt Näringslivs medlemstidning Entreprenör på temat "Sverige väg till välstånd" som kan läsas här (sid 34-37).

3 kommentarer:

  1. Alls inte illa skrivet. Dock förstår jag inte varför all historieskrivning om Sverige måste börja med Gustav Vasa. Nog var det så gamle Gösta ville ha det. men kan vi inte ta oss ur hans grepp nu?

    Det finns ju en medeltida historia innan 1523 med Hansan, Kalmarunionen och en integrerad Östersjöekonomi (ÖU?) som är intressant och som förklarar Gustav Vasas vilja till centralstyre och Sveriges isolering. Att den gode Kristian hade gett honom ett dukat bord genom att, med svärdet och yxans hjälp, eliminera alla konkurrenter om makten är ju en pikant detalj.

    /PH

    (som tidigare anonymt anklagat dig för ett socialistiskt tankesätt ;-) )

    SvaraRadera
  2. Viktigt att vi kommer ur det förlamande grepp som vänstern haft på snart sagt alla områden. Alla klutar måste sättas i att bryta denna förlamning. S-har aldrig bistått entreprenörer och de med framåtanda, utan tvärtom misstänkliggjort företagare. Som övergripande politisk kraft har S gjort sitt åtminstone i ett kortare perspektiv! Så rehabiliteringen kan börja. Gudskelov!

    SvaraRadera
  3. Till PH: Det är mer utbrytandet ur Kalmarunionen än GV personligen som gör att man ofta börjar med honom. Sen finns det massor med "trådar" som man ibland skulle både kunna och vilja nysta upp längre bak i historien (det kristna tänkandet och dess betydelse, "bondefrihetens" rötter, etc). Tyvärr är dock därtill om inte annat källäget - efter slottsbranden 1697 - så uruselt att det är svårt att göra några trovärdiga analyser som sträcker sig längre bakåt än GV...

    Till Anonym (07:47): Jag håller givetvis helt och fullt med dig!

    SvaraRadera