2010-04-21

Nu ljuger sossarna igen

Enligt Svenskans Per Gudmundson har SAP börjat köra reklam i Stockholm på temat "Tillväxt sedan 1889" och implicerar därmed att detta skulle bero på dem själva. Låt mig därför bara upplysa om att Sverige hade tillväxt långt före det. Den började redan på 1840-talet och var då resultatet av kapitalistiska frihetsreformer som skråväsendets avskaffande. Och den skulle sedan fortsätta ända till runt 1970, då sossarna hunnit inbilla folket att frihet var både dumt och onödigt och därför kunnat (åter)införa så många skatter och regleringar att tillväxten i jämförelse med i andra länder tog tvärstopp. Jag har skrivit om detta i ett flertal sammanhang, bland annat på Newsmill förra året, för den som är intresserad...

4 kommentarer:

  1. Har sossarna verkligen stämt av detta med tillväxtargumentationen med sina rödgröna kollegor?
    Dom gröna tror att tillväxt är något ont som skall bekämpas, vi skall backa oss in i framtiden, glöm bort ekonomisk-, social utveckling och framåtskridande!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Det finns en hel del annat smått och gott att säga om det här.

    Den senaste forskningen, som jag har hört om, för den avstannande tillväxten tillbaka till någon gång 50-talet. Jag tror att jag läste om det på Johan Norbergs blogg. Minns dock inte vad forskarna och boken hette.

    Sedan har vi de klassiska argumenten om att de flesta svenska storföretagen skapades före 1930 och att inga nya arbeten skapades i näringslivet efter - var det 1970? Men, det där vet du förstås. Det mesta finns väl i din svenska historia. (Den var så rik på information så jag kommer att behöva läsa den flera gånger om).

    Vad vi samtidigt ser är sossarnas förmåga att både få historien att bli bortglömd - den svenska relativa historielösheten - och att använda sig av falsk historieskrivning när det passar dem. Det krävs ett mycket stort moraliskt och intellektuellt maktövertag för att kunna ägna sig åt den typen av hyckleri.

    SvaraRadera