2010-09-27

Fyra nya lugna år

Bara en kort notering om dagens stora nyhet. MP går med att samarbeta med Alliansen om bl.a. flyktingfrågor. Därmed torde största hindret för fyra nya lugna Alliansår ligga framför oss eftersom en riksdagsmajoritet rörande SD:s hjärtefråga därmed är blockerad. Återstår nu att se om också S - och för allt i världen även V och SD - klarar av att agera ansvarsfullt i riksdagen och inte ställa till med onödigt besvär och motvalserier...

Se vidare: SvD, EXP, AB

13 kommentarer:

  1. Till Goten: Ja, det blir första testet...

    SvaraRadera
  2. Till Goten igen: Fast hursomhelst inte en kabinettsfråga..

    SvaraRadera
  3. Tja, fast indirekt blir det ju det.

    Mona och Lars har en sista chans i sitt politiska liv. Det ska vi inte glömma.

    SvaraRadera
  4. Till Goten: I Sverige avgör statsminsitern vad som är kabinetsfråga (förutom statsbudgeten). Och jag tror inte han sätter regeringsmakten på spel för några getherdar i Centralasien...

    SvaraRadera
  5. Tja, Reinfeldt har redan avgjort detta i så fall, han samarbetar inte med SD, har han sagt, vilket skulle vara hans enda val om Alliansen röstas ned i Afganistan-frågan.

    Hur som helst lär han få ok av MP när det gäller ett stort antal serbiska romers bosättning i Sverige, vilket måste vara glädjande för alla som vill se ett Multikulturellt Sverige så snart som möjligt.

    SvaraRadera
  6. Den länkade artikeln visar på en oförmåga att förstå vilka frågor som är viktiga och kommer att bli viktigast under perioden. Den missar också att det finns flera sätt för SD att framstå som ansvariga. Det kan SD lika gärna göra genom att gå ihop med vänstern.

    För att få ordning på diskussionen måste man fokusera på vilka frågor som kommer att bli viktigast. Pensionerna kanske slinker igenom. Alla vill väl göra mer eller mindre där.

    Men, vad händer sedan? MP har flaggat att en av deras två viktigaste frågorna är sjukförsäkringen. I den frågan vill SD stärka rättssäkerheten, medan de borgerliga vägrar att erkänna att den är ett problem.

    Det kommer att bli en vänsterregering med indirekt stöd av SD så fort Mona Sahlin är ur bilden.

    I all svartmålning är det också många som missar att se SD som ett tänkande parti. Det är mycket möjligt att de själva ordnar en egen kongress för att ta reda på vad deras medlemmar vill.

    För övrigt består ju SDs väljare rent socialt av unga män ur arbetarklassen.

    SvaraRadera
  7. Jag kollade också "nyheten" om Miljöpartiets ändrade attityd.

    Den var ju klart överdriven.

    Det kommer att bli ett spel där alla partier försöker framstå som ansvariga och särskilt måna om att begränsa SD.

    Därför kommer flera partier att flockas kring fanan när det gäller frågor av det slaget.

    Det säger ändå inte mycket om vilken politik som kan och kommer att genomföras under perioden.

    SvaraRadera
  8. Fyra nya lugna år ja, men sen då? Sd har fördubblat sina röster i tre val nu. Ingenting tyder på att detta inte kommer att fortsätta om de andra partierna fortsätter att ignorera deras huvudfråga.

    2014 = 12%
    2018 = 25%

    Jag tror iofs att regeringen är medveten om detta. Björklund antydde att invandringen kan komma att stramas åt då EU bestämmer sig för gemensamma regler. Om detta sker under mandatperioden så klarar de sig utan att tappa ansiktet. Om det inte sker så kommer ingenting förändras.

    Hundratals städare och köksbiträden som arbetskraftsinvandrat gick det att "mörka" i denna valrörelse. Nästa valrörelse handlar det om att argumentera för nyttan av de flera tusen städare och köksbiträden som då kommer att ha invandrat.

    Vi kommer att få se en fördubbling, eller mer, av Sd:s röster 2014.

    SvaraRadera
  9. Till Goten: Reinfeldt kan nu dra nytta av att sossarna en gång i början av 1970-talet tvingade fram en grundlag som i praktiken är riggad för minoritetsregerande. I jämförelse med andra länder har t.ex. statsministern mycket stor personlig makt, oppositionen måste vara helt enig för att fälla regeringen, etc. Om detta kan man tycka, men så är det.

    Till Anonym (18:18): Tja inget är ju omöjligt, men jag tror det vill mycket till innan kombinationen S, V, MP och SD aktivt kommer att rösta emot regeringen i en kabinettsfråga. Fantasin sätter givetvis här gränser, men jag kan i a f inte se någon sådan fråga idag. Och i så fall sitter statsministern på nyvalsvapnet...

    Till Anonym (18:22): Politik är alltid till stor del ett spel. Och huvudramat de kommande fyra åren kommer att bli de "etablerade" partiernas försök att övertriumfa varandra i att vara anti-SD. Jag tror därför regeringen kommer att ha goda chanser att spela ut oppositionspartierna (inklusive SD) mot varandar och få igenom sin politik.

    Till Affe: Om SD skulle sköta sina kort väl och håller ihop kan de säkerligen öka något ytterligare även 2014. Den internationella erfarenheten visar dock att dylika partier tenderar att fara upp och ner som en jojo i opinionen; främst beroende på den allmänna konjunkturen (goda tider ger dåliga resultat o.v.v). Det enda undantaget är Fremskrittspartiet i Norge, som lyckats etablera sig som ett av landets största partier. Detta har dock tagit nästan 40 år och FrP är även ett helt annat slags och mycket bredare parti än SD: ekonomiskt liberalt, kulturellt moderat och numera sedan länge betydligt mindre extremt i invandrarfrågor än SD. SD har nischat sig som en sekt för missnöjda sossar i glesbygd; FrP ett brett parti för väljare i hela landet och från nästan alla samhällsklasser.

    SvaraRadera
  10. Till Goten: Reinfeldt kan nu dra nytta av att sossarna en gång i början av 1970-talet tvingade fram en grundlag som i praktiken är riggad för minoritetsregerande. I jämförelse med andra länder har t.ex. statsministern mycket stor personlig makt, oppositionen måste vara helt enig för att fälla regeringen, etc. Om detta kan man tycka, men så är det.

    Till Anonym (18:18): Tja inget är ju omöjligt, men jag tror det vill mycket till innan kombinationen S, V, MP och SD aktivt kommer att rösta emot regeringen i en kabinettsfråga. Fantasin sätter givetvis här gränser, men jag kan i a f inte se någon sådan fråga idag. Och i så fall sitter statsministern på nyvalsvapnet...

    Till Anonym (18:22): Politik är alltid till stor del ett spel. Och huvudramat de kommande fyra åren kommer att bli de "etablerade" partiernas försök att övertriumfa varandra i att vara anti-SD. Jag tror därför regeringen kommer att ha goda chanser att spela ut oppositionspartierna (inklusive SD) mot varandar och få igenom sin politik.

    Till Affe: Om SD skulle sköta sina kort väl och håller ihop kan de säkerligen öka något ytterligare även 2014. Den internationella erfarenheten visar dock att dylika partier tenderar att fara upp och ner som en jojo i opinionen; främst beroende på den allmänna konjunkturen (goda tider ger dåliga resultat o.v.v). Det enda undantaget är Fremskrittspartiet i Norge, som lyckats etablera sig som ett av landets största partier. Detta har dock tagit nästan 40 år och FrP är även ett helt annat slags och mycket bredare parti än SD: ekonomiskt liberalt, kulturellt moderat och numera sedan länge betydligt mindre extremt i invandrarfrågor än SD. SD har nischat sig som en sekt för missnöjda sossar i glesbygd; FrP ett brett parti för väljare i hela landet och från alla samhällsklasser.

    SvaraRadera
  11. Nu måste väl tant Gredelin bort i alla fall. Kriminalvården öser miljoner över tidigare straffade konsulter för familjevård. Konsulten friger förbrytare med vilka han delar bytet för att temporärt få bort dem ur landet så att bluffen inte skall avslöjas. Krimvårdsstyrelsen sitter på betonghäcken och har inte en aning om bedrägerierna. Justitiedepartementet är blivet ett stinkande träsk!

    SvaraRadera
  12. Till Aononym (09:25): Svensk kriminalpolitik har varit ett mer eller mindre dåligt skämt sedan tidigt 1970-tal, när brottslingarna började ges större rättigheter än brottsoffren. På senare år har det blivit något bättre, men enormt mycket återstår att göra. Och en ny justitieminister skulle vara en intressant signal om att Alliansen kommer att fokusera på detta. Bea Ask är en mycket bra politiker, men jag tror hon skulle göra sig mycket, mycket bättre på en annan post (exempelvis socialförsäkringsminister).

    SvaraRadera