2009-04-20

Historien upprepar sig?

Det är förvisso sant att historien inte exakt upprepar sig. Varje tid har ty sina speciella strukturer och förutsättningar. Men historien tenderar sannerligen att skapa liknande situationer. Eller vad sägs om följande inlägg i Expressen, som spår att den svenska konjunkturen kommer att vända redan i år och sedan gå spikrakt uppåt under nästa (val)år. Vilket skall jämföras med betydligt glåmigare utsikter för konjunkturerna i Obamas USA.

Situationen påminner därmed mycket om den som rådde i början av 1930-talet, då Sverige på grund av ett stabilt kapitalistiskt system under 1920-talet stod så väl rustat att landet blev ett av de länder som klarade sig igenom den stora depressionen bäst och snabbast.

Den svenska industrin vände ty uppåt redan vintern 1932/33, ergo före det att SAP och Bondeförbundet genomförde kohandeln våren 1933. Och de inskränkningar av de ekonomiska friheterna som detta avtal medförde blev därför så små, sena och begränsade, att Sverige tack vare fortsatt kapitalism skulle få uppleva ytterligare decennier av tillväxt. Länder som USA, där de interventionistiska åtgärderna kom att gå mycket längre, skulle däremot inte repa sig förrän under och efter andra världskriget beroende på dess stora efterfrågan på kulor och krut.

Se där ytterligare ett bevis för "is-i-magen" linjen om att ekonomiska kriser bäst hanteras genom att låta obalanser värka ut och lämna marknader i fred att lösa sina egna problem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar