2009-07-04

En första bedömning


Tillåt mig i samband med mitt förra inlägg om den begynnande primärvalskampanjen inom republikanerna i USA också presentera en första bedömning av läget inför 2012. Det skall böjas i tid det som krokigt skall bli...
.
Med risk för att låta lika förutsägbar som vissa svenska tv-kommentatorer, låt mig först konstatera att presidentvalet 2012 - som framgår av kartan ovan - kommer att avgöras i en handfull swingstates. Enda chansen att så inte sker är att ekonomin skulle vända uppåt så kraftigt, att Barack Obama vinner en så kallad landslide-seger och får minst 10 % fler röster än sin republikanske motståndare. Med tanke på vilken ekonomisk politik Obama bedriver - och hur politiskt polariserat USA varit, är och med all sannolikhet kommer att förbi - anser jag dock att denna risk är minimal.
.
Sedan några förhoppningsvis mer upplysande ord om det politiska läget i de delstater som troligen kommer att avgöra utgången om drygt tre år. Och låt mig börja med situationen i "min" region Mellanvästern, där jag bodde 2003/2004 och därför känner till ganska väl.
  • Minnesota (MN) är en djupt blå (det vill säga demokratisk) delstat. Om nuvarande guvernören Tim Pawlenty, som har signalerat att han är intresserad av att ställa upp som presidentkandidat, skulle finnas med på republikanernas ticket - antingen överst eller som vicepresidentkandidat - blir dock delstaten en battleground state. Men bara då!
  • Michigan (MI) är också en sedan länge traditionellt blå stat, men krisen inom bilindustrin gör att en republikansk kandidat troligen har vissa möjligheter att ge Obama en rejäl match här. Noterbart är också att George W. Bush kom ganska nära att vinna här 2004.
  • Iowa (IA) kommer troligen att rösta för att ge Obama ytterligare fyra år i Vita Huset. Detta då innevånarna av tradition (beroende på skandinavisk invandring) är "progressiva" i sociala frågor. De är dock samtidigt kulturellt ganska konservativa och det ekonomiska läget i delstaten är sedan länge ansträngt. Väljarna röstade också 2004 på George W. Bush. En stark republikansk kandidat med moderata sociala åsikter har därför en chans.
  • Missouri (MO) är en traditionell swingstate som brukar rösta på vinnaren. Undantaget var 2008, då man stödde John McCain, vilket indikerar att delstaten trendar högerut. Demokraterna och Obama kommer dock garanterat att försöka på nytt 2012, då delstatens har en betydande andel svart storstadsbefolkning.
  • Indiana (IN) är en traditionellt djupt republikansk delstat som dock i desperation över ekonomiska svårigheter 2008 röstade på Obama. Men då hans ekonomiska politik, med skattehöjningar och gigantiska federala utgiftsökningar, knappast tilltalar delstatens innevånare lär republikanernas kandidat - vem han eller hon nu än blir - ha en god chans att vinna här 2012.
  • Ohio (OH) är, liksom Missouri, en traditionell swingstate. McCain förlorade här 2008, men en del av förlusten kan förklaras med att det lokala republikanska partiet då i åratal hade plågats av många, svåra skandaler. Och då, liksom i fallet Indiana, Obamas ekonomiska politik i praktiken inte tilltalar delstatens många, konservativa landsbygdsbor blir det här med största sannolikhet en strid en kniven 2012...
Rör vi oss sedan bortanför Mellanvästern finns ytterligare ett antal stater där striden kommer att bli mer eller mindre hård. Låt oss börja i nordöst och sedan röra oss först söder- och därefter västerut på kartan.
  • Maine (ME) ligger i det sedan länge djupblå New England, men dess väljare tenderar också historiskt att rösta på fritänkare och outsiders. Obama kommer troligen att vinna här (igen), men en spännande och färgstark republikan kommer i alla fall att kunna försöka överraska.

  • New Hampshire (NH) är en klassisk swingstate med starka libertarianska - inte liberala! - strömningar. Innevånarna hatar inte minst skatter, vilket kommer att ge den republikanske kandidaten en stor fördel 2012.
  • Pennsylvania (PN) har sedan länge röstat demokratiskt, men är djupt splittrad mellan en konservativ landsortsbefolkning och liberala storstadsbor. Den republikanske kandidaten måste därför ha någon egenskap och/eller ett eller flera policyförslag som tilltalar förortsbefolkningen i statens sydöstra hörn för att ha en chans. Fortsatta ekonomiska problem skulle också ge en stark republikan en viss möjlighet att vända delar av förortsborna mot fortsatt Obamastyre.
  • Virginia (VI) var tills för bara några år sedan en tryggt konservativ delstat. En växande förortsbefolkning med liberala åsikter i området kring Washington DC i norr har dock förvandlat den till en swingstate. Republikanerna kan dock troligen 2012 uppväga detta med en framgångsrik gräsrotskampanj i delstatens södra, västra och östra, rurala delar.
  • North Carolina (NC) är en djupt konservativ delstat, men ett kraftigt ökat valdeltagande bland svarta gav överraskande Obama segern 2008. Utan ett ekonomiskt under lär han dock få svårt att återupprepa detta konststycke och staten lär återgå till republikanerna om tre år.
  • Florida (FL) kommer, som vanligt, att vara ett slagfält. Obama vann här 2008, men demografiska och andra trender pekar sedan länge i republikansk riktning, så han får slåss hårt för att behålla den. Dessutom har republikanerna här ett ess i rockärmen i form av nuvarande guvernören Charlie Christ, som är mycket populär. Han har inte visat något intresse för att själv ställa upp i presidentvalet, men är intresserad av att bli senator 2010. Och skulle han dyka upp som vicepresidentkandidat kan bara en landslide åter ge delstaten till Obama.
  • New Mexico (NM) tenderar - beroende på en växande latinamerikansk befolkning - mot demokraterna. George W. Bush lyckades dock vinna delstaten 2004 och en stark republikan skulle kunna återupprepa det konststycket 2012. De spansktalande är nämligen katoliker och sympatiserar - trots i övrigt liberala preferenser - med republikanernas mer traditionella syn på äktenskapet, aborter, etc. Det troligaste är dock att staten förblir blå...
  • Colorado (CO) röstade för Obama 2008, men delstaten är liksom många andra djupt politiskt splittrad. Demokraterna har ett starkt stöd i universitets- och storstadsområdena, medan landsortsbefolkningen är konservativ. Kan därför gå åt båda hållen 2012.
  • Nevada (NV), slutligen, påminner mycket om Colorado ovan och kommer därför att vara en swingstate om tre år.
Lägger man samman dessa observationer och tar hänsyn till respektive delstats vikt i elektorskollegiet* finns mycket som tyder på att republikanernas kandidat har en god chans att vinna mot Barack Obama 2012. Jag kommer dock under de kommande tre åren att återkomma med uppdateringar. För även om jag som gammal medlem av republikanska partiet givetvis har mina klara sympatier, så äger jag också det politiska djurets intresse av att längre fram korrekt kunna förutspå valutgången. Och den som såhär långt i förväg skulle påstå att han eller hon vet exakt hur det kommer att gå skulle blåljuga.
.
- Kom i synnerhet, käre läsare, ihåg det senare när du om ett drygt år eller så kommer att börja höra svenska kommentatorer säga att ingen någonsin kan slå Obama...
.
*) Jag anger här inte antalet elektorsröster då dessa inför 2012 års val kommer att omfördelas på basis av nästa års amerikanska folkräkning. Sägas kan dock att denna kommer att innebära en förskjutning av elektorer från traditionellt demokratiska till republikanska delstater och alltså negativt påverka Barack Obamas återvalsmöjligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar