2009-07-26

Som man bäddar...


...får man ligga. Barack Obama blev vald på luftig retorik om Change! som var så tillintetsägande, att nästan alla kunde måla upp sina egna fantasier om vad hans styre skulle komma att innebära. De av oss som valde att lyfta på slöjorna och titta lite närmare på vad klyschorna faktiskt potentiellt riskerade innehålla, snarare än att bete oss som tonårstjejer på en Beatlesfestival, anade dock ugglor i mossen. Och blev för detta kallade det mesta. Förutom möjligen klarsynta och förutseende.
.
Nu börjar dock de praktiska konsekvenserna av Obamas politik att synas i form av, bland annat, ett rekordstort budgetunderskott, socialiserad sjukvårdsförsäkring och en kraftig ökning av den politiska sfären, dess makt och inflytande. Och resultatet har blivit början på vad som antagligen med tiden kommer att utveckla sig till en politiskt förödande förtroendekris. Som USA-vän lider jag av och med denna utveckling. Men jag är inte förvånad över den...

2 kommentarer:

  1. Vad är din åsikt om den "socialiserade sjukvårdsförsäkringen". Tycker du att den ligger fel i tiden, eller är idén/utformningen fel?

    SvaraRadera
  2. Till Hippie Tanten: Både-och! Att belasta den federala budgeten med nya stora utgifter är i dagens krissituation helt fel. Och hela grundidén är tokig. USA är ty en union, inte en nationalstat. Att införa en nationell sjukvårdsförsäkring där är därför lika galet som om EU skulle besluta sig för att ta över sina medlemsländers sjukvårdsförsäkringar och låta byråkraterna i Bryssel styra över den.

    SvaraRadera