2009-07-13

Verkligheten avslöjad!

Missa inte följande artikel i gårdagens DN!! Det handlar om en grupp forskare som tar livet av den sedan slutet på 1970-talet i vida kretsar populära Gaiahypotesen, som utgör kärnan i den extrema miljörörelsens världsbild och dess dillerier. Bland annat konstateras att "Alla organismer, från bakterier till människor, strävar bara efter att breda ut sig på andra organismers bekostnad. I den processen förgiftar de och skövlar miljön, i slutändan även sin egen." Se där ett grundskott mot alla neoromantiker som enväldigt utsett människan till en ensam förbrytare mot Naturens ordningsregler! Och ett stridrop för det vi realistiska miljövänner alltid sagt - att människan måste försöka leva med men inte i naturen och istället försöka organisera civiliserade samhällen!

4 kommentarer:

  1. Så du menar då att människan (om hypotesen stämmer) skall sträva efter att leva som en oraganism utan fri vilja.

    SvaraRadera
  2. Till Sigge: Nej, precis tvärt om... Att använda vår (delvis i a f) fria vilja och intelligens till att bygga en civilisation där vi kan leva gott (och givetvis inte smutsa ner och förstöra mer än absolut nödvändigt)!

    SvaraRadera
  3. En dåligt skriven kvasivetenskapsartikel i vanlig DN-stil. En viss poäng däremot för att den som du påpekar går emot Gaia-dravlet. Men det är inte bra vetenskap att ersätta ett dravel med ett annat.

    SvaraRadera
  4. Till Anonym: Kvalitén på artikeln kan nog lämna mer att önska. Det är bokens essens jag ville sprida kunskap om. Sen skall givetvis inte denna teori heller övertolkas, men mina studier i jordens historia (kurser i naturgeografi, paleontologi och några till) säger mig att den har mycket mer på fötterna än Gaiateorin..!

    SvaraRadera