2009-11-28

En liten rövarhistoria


Någon som undrar hur det kunde gå som det gick med AGW-teorin (mer allmänt känd som "växthusteorin")? Orsakerna är multipla och sträcker sig från vad som verkar vara en medfödd drift hos människan att vilja tro på domedagsprofeter, via politiker med gudskomplex, till ett delvis intellektuellt korrumperat vetenskapssamfund. En närmare utredning av härvan kommer därför säkert att ta ett årtionde eller så. Men låt mig redan här dra en grej, som jag är övertygad om kommer att visa sig ha varit central: hur bedrövligt illa skött (för att nu inte skriva korrumperad) den vetenskapliga faktakontrollen varit.
.
Hela hysterin började (även om själva teorin om att höjda CO2-halter i atmosfären skulle kunna leda till ökade temperaturer är mycket äldre) 1998. Då publicerade nämligen vetenskapsmannen Michael Mann (bilden till vänster) och ett par forskare till en artikel, där de hävdade att världen på 1900-talet upplevt en aldrig förr skådad uppvärming. Och symbolen för detta blev en graf (bilden ovan) som såg ut som en hockeyklubba.
.
Vilket fick världens alla miljöfundamentalister - och därmed snart nog också bulken av politiker och journalister - att gå i taket. För en helvetesteori som kunde användas för att höja skatter, reglera och framstå som god? Köpt! "Hockeyklubban" bevisades förvisso snart vara ett falsarium, men anden var nu ute ur flaskan och Mann och andra i "klimatsamfundet" - inklusive FN:s klimatpanel IPCC - fick försöka hålla god min. Om inte annat för att kunna fortsätta ta del av det ymniga bidragsregn som då börjat flöda över klimatforskningen...
.
IPCC tillsatte därför en grupp experter som skulle titta närmare på Michael Manns påståenden och kritiken mot dem. Detta skedde inför publiceringen av en av IPCC:s stora så kallade "klimatrapporter", vars alarmistiska budskap byggde nästan helt på att Manns påståenden i artikeln var sanna och som varenda miljömupp, politiker och journalist med vederbörlig vänsteraktning därför helgonförklarade redan innan den kom ut.
.
Och jodå, expertgruppen beslöt efter mycket grubblande att inte bara godkänna Michael Manns påståenden, utan även hans artikel. Förvisso erkändes att denna innehållit vissa tokigheter - som att de så kallade proxydata Mann använt för att bevisa att klimatet varit kallare förr varit speciellt utvalda för att visa just detta (att "plocka russinen ur kakan" heter det på svenska). Men strunt samma! Och därmed ansågs det vara vetenskapligt bevisat att det blivit onormalt varmt under 1900-talet.
.
Som om inte detta var absurt (och ohederligt) nog - vem hade IPCC tillsatt som överkucku för denna expertgrupp? Jo, en forskare vid namn... Michael Mann! Han hade med andra ord i praktiken fått i uppdrag att läsa, bedöma och godkänna sina egna påståenden!!! Och kan tilläggas, utan att här gå in på detaljerna, det finns numera en hel bok som i detalj beskriver hur Mann och hans gelikar bakom kulisserna betedde sig mot de som trots allt försökte protestera.
.
För att avslutningsvis göra en liknelse med seriernas världs så hade IPCC alltså låtit Michael Mann agera Judge Dredd; du vet hjälten som har rätt att agera både polis, domare och bödel. Och allt detta skedde - skall också tilläggas - i full öppenhet utan att någon (förutom ett litet antal "skeptiker" som då fortfarande offentligt kallades både den ena och det tredje) reagerade och protesterade! Så mycket pengar, prestige och politik hade då nämligen investerats i AGW-teorin att inget pris ansågs som för högt för att rädda den...
.
- Så det kan gå när inte haspen är på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar