2009-11-26

Vad händer nu?

Här är ytterligare en bloggkommentar från Telegraphs krönikör James Delingpole om Climategate. Han skriver bland annat:
If the argument isn’t going your way, close it down. This was ever the way of liberal-left. Criticize the European Socialist Superstate and you’re a “Little Englander”; object to wind farms spoiling your view and you’re a “NIMBY”; demand curbs on immigration and you’re “a racist”; desire better education for your kids and you’re “elitist”; question the current majority scientific view on AGW and you’re a “Denier” who deserves only to be scorned, vilified and preferably silenced.
Vilket är så sant som det är sagt! Och jag skulle vilja tillägga några rader om en sak, som nu börjar bli tydlig. Att "klimatsamfundet" sedan 1980-talet kommit att bestå av tre huvudsakliga grupperingar, som nu troligen raskt kommer att gå skilda vägar.

Dessa är dels de som vi kan kalla för det "vita laget" av forskare som en gång i tiden upptäckte att teorin om att stigande koldioxidhalter i atmosfären skulle innebära temperaturhöjningar var tillräckligt simpel för att journalister och politiker - som vi kan kalla det "röda laget" - skulle kunna förstå den och samtidigt tillräckligt skrämmande för att få ditona att skriva om deras arbete, släppa in dom i TV-studios och (framförallt) öka deras forskningsanslag! När sedan de data man samlade in inte riktigt visade sig stämma överens med teorin reagerade man som många akademiker gör - man sket i verkligheten och snidade till det som behövdes för att hålla teorin vid liv.

Och denna blev, som väntat, därför superpoppis hos det "gröna laget" som sedan 1960-talet bestått av avdankade mods, gamla hippies, gröna vågare, sedan 1989 teorilösa vänsterextremister och andra loosers som alltid attraheras av populära helvetesteorier. I synnerhet om den som AGW-teorin kan användas till att motivera krav på höjda skatter, fler regleringar, avskaffad kapitalism och annat som får det att spritta i både ben och andra organ hos vissa...

Så, vad kommer då att hända nu? Den som lever får se. Men låt mig gissa på följande.

Då den vetenskapliga skandalen är så stor att hela den akademiska världens trovärdighet kan ta skada av det inträffade kommer de diskrediterade forskarna att tillåtas glida tillbaka in i de akademiska gömmor varur de en dag materialiserade sig och sjunka in i historiens glömska. Och i takt med detta kommer det gröna laget bara att fälla ut vingarna och dra vidare till nästa frodiga ö i debattlandskapet - vilken den nu blir - och fortsätta kraxa på samma gamla undergångsmelodier.

Vad som kommer att hända med det röda laget är mer tveksamt. Antagligen kommer politiker och journalister att försöka (och med gemensamma krafter lyckas) hålla skenet uppe en månad till och därmed få möjligheten att spela goda gudar i Köpenhamn. Sedan kommer de dock att åka hem, börja sluta uttala sig och skriva om AGW-frågan och, bitandes på naglarna, hoppas att något tillräckligt stort eller hemskt snabbt händer i världen, så att folk i allmänhet glömmer bort alltihop. Men där tror jag de misstar sig, för denna fråga har det tjatats om så ända in i h-e att folk inte kommer att glömma den på läääääänge...

2 kommentarer:

  1. Jag har läst så mycket om Climatgate nu att jag inte klarar att reda ut referensen - men någon påstod att informationen redan i oktober läcktes till en välkänd väderrapportör hos BBC. Inget hände emellertid på den fronten så det tog drygt en månad till innan brasan tog fart på nätet i stället. Inte undra på att politikerna vill strypa www så hårt som möjligt och en sån djäkla tur att inte vädermannen varnade CRU om den kommande smällen - eller gjorde han kanske just det vilket ledda till att rådata så mystiskt "försvann"?

    SvaraRadera
  2. Till Aonym: Ja jag har också hört det där; har dock inte haft tid att sätta mig in i hur det verkligen förhåller sig. Det viktigaste är dock att ingen verkar förneka att materialet är äkta (hade någon bara så mycket lagt till eller ändrat ett kommatecken är jag säker på att det skulle vara all over the place). Och att vi skeptiker därmed fått bekräftelse på det vi sagt hela tiden - att AGW-teorin är "junk science"!

    SvaraRadera