2010-01-14

Intressant ideologisk utveckling i USA

Här är en bra och mycket insiktsfull artikel om vad som rör sig "under radarn" i amerikansk politik. Den självutnämnda vänsterliberala eliten blir allt mer teori- och ytfokuserad medan den folkliga konservatismen blir allt mer faktaorienterad. Denna analys passar också in som hand i handske på utvecklingen i flera andra länder. Inte minst i Sverige...

3 kommentarer:

  1. Dagens Nonsens (DN) hade en stor artikel skriven av en amerikansk journalist om just tepåse rörelsen och om det skulle finns tre partier i USA idag skulle tepåse rörelsen få mest röster 33%, demokraterna 28% och republikanerna 12%, om jag minns alla siffror rätt.

    Tepåse värderingarna är djupt förankrade i amerikansk historia och kultur men är fortfarande svag och oorganiserad, men det fanns nu två proffs politiker som tävlade om att leda rörelsen.

    Eftersom det är märkligt nog den utbildade eliten som tror på Global Warming så är tepåsarna mycket misstänksamma.

    Det kan ju kanappast bli bättre, vad kul om både republikaner och demokrater förlorar sitt inflytande och ett nytt parti tar över, men det är hästmil innan dess, men kul om de kunde vinna några platser i kongress och senat i alla fall 2010.

    Här är en EU politiker som vågar säga som det är:

    http://www.youtube.com/watch?v=WNCEquTJWco&feature=player_embedded

    SvaraRadera
  2. Till Johnny: Jo det är sannerligen mycket på gång ideologiskt i USA; det finns dom som pratar om att finanskrisen - på tvärs vad många (mig sjäälv inkluderat) först fruktade, d v s att den skulle "återuppliva" Karl Marx och JM Keynes verkar innebära en rejäl högersväng. Det talas om att amerikanerna håller på att "återupptäcka grundlagsfädernas liberalkonservativa arv" etc. Jag tror (och hoppas, då de praktiska problemen det skulle innebära att starta och bygga upp ett helt nytt parti i 50 delstater + en riksorganisation) att republikanerna snart finner en ledare som delar och kan absorbera "tepåserörelsen". Partiet har genomgått dylika ideologiska metamorfoser tidigare (senast på 1970/80-talen under Reagan) och kan säkert göra det igen. Det som fattas är som sagt en lämplig ledare...

    SvaraRadera
  3. Ron Paul, som beskriver sig själv som klassisk libertarian och är medlem i republikanerna, har ju en ganska likartad agenda som Tea Party, liten stat och regring, låga skatter, non-intervensionism, End FED, Guldvaluta.

    Ron Paul pratar ofta om betydelsen av att följa och vägledas av konstitutionen. Han har röstat emot alla skattehöjningar under alla sina år och är en av få som lämnar tillbaka pengar som han inte spenderar, han framstår som USA's ärligaste politiker och en som förstår USA's problem och dess lösningar bäst.

    Det var en professionella politiker från Florida och från New Mexico om jag minns rätt, som nu tävlade om ledarskapet för Tea Party rörelsen.

    SvaraRadera