2009-06-05

Adjö "Nya vänstern"!

Det politiska spektakel som nu utspelas i Storbritannien kan kortsiktigt bara sluta med en sak - Gordon Browns avgång som premiärminister (SvD 090605, AB 090605, DN 090605). Och mer långsiktigt att Labour därefter åter blir ett "evigt" oppositionsparti. För den moraliska/etiska rötan har uppenbart trängt in så på djupet, att Torypartiet är närmast garanterat en ny, lång period som regeringsparti. Det enda hotet mot detta scenario - och det är faktiskt en reell möjlighet - är att Labour helt imploderar och de vänsterinriktade Liberaldemokraterna istället blir landets nya, stora oppositionsparti efter nästa val.

Placerar vi in detta i en bredare, idéhistorisk kontext blir bilden om möjligt än mer intressant. För Tony Blairs Labour utgjorde - tillsammans med Bill Clintons "mittendemokrater" (som är en saga all i o m Obama), Gerard Schröders SPD (som är på väg att ätas upp av postkommunistiska Die Linke) och Göran Perssons SAP (som Mona Sahlin är på god väg omstöpa till ett kvasixenofoiskt ytterlighetsparti) - kärnan i den "nya vänster" som tog form på 1990-talet och som delvis lyckades reversera den frihetliga politiska, ekonomiska våg som startade på 1980-talet under Ronald Reagan och Margaret Thatcher.

Vart är då den ideologiska utvecklingen på väg?

Det vetenskapliga svaret på denna fråga är ännu"vet ej", men tillåt mig spekulera. När gudasminket hunnit rinna av Barack Obama om ett år eller så kommer en bred, folklig reaktion mot hans skattehöjnings-, reglerings- och bidragspolitik att ta fart i USA och gynna ett revitaliserat Republikanerna. Ett embryo till en sådana rörelse har redan startat i form av vårvinterns Tea Party-rörelsen. Och sedan dröjer det inte alltför länge innan en rad av de stora högerliberala/konservativa partierna i Europa (som idag drabbats av ett anfall av traditionell statssocialism) hakar på tåget.

Vad som ännu fattas - både i USA och i Europa - är karismatiska, folkliga ledare som likt Reagan kan bygga dylika nya, breda frihetskoalitioner. Men historien lär oss att sådana alltid tenderar att stiga fram när det intellektuella klimatet är moget..!

Tillägg: Här är en interaktiv karta med gårdagens valresultat från Storbritannien (rösträkning pågår fortfarande, men det verkar klart att Labour åker på kompanistryk överallt).

1 kommentar:

  1. Vänster? Vilken vänster? Labour har upphört vara vänsterparti sedan länge.

    Klassamhället kommer oundvikligen tvinga fram en riktig vänster förr eller senare.

    SvaraRadera