2009-08-19

Sensommarkravaller

Efter en politiskt (och klimatologiskt, kanske finns där ett intressant samband?) ovanligt sval sommar har drägget till slut masat sig ut på gator och torg för att i någon form av socialisms namn ställa till sedvanligt bråk. Under det senaste dygnet har svartklädd ungdom kastat sten på poliser som avhyste ett antal "ockupanter" från ett dagis i Lund (KVP 090819). Stenkastning mot polis har även skett i Göteborg; där kombinerat med bilbränder och annat (SvD 090819, DN 090819).

Och media fortsätter i sedvanlig stil att delvis spela med i elakt spel. Polis och bråkmakare framställs i rapporteringen ofta som jämnbördiga parter, med ett klart "under dog perspektiv" vad gäller bevakningen av de senare. I går sammankallade också "ockupanterna" i Lund till en presskonferens i bästa RAF/IRA/ETA-stil, med tre maskerade huliganer bakom en stor skylt. Nu fick media i o f sig inte spela in vad som sades. Men man kan väl ana. Och den stora skandalen är inte att snorungarna kallade till sig hovpressen. Utan att dess företrädare gick dit!

Man blir bara mest trött. Dock inte tröttare än att jag orkar återupprepa mitt krav på denna blogg från i vintras att riksdagen borde avskaffa det förbud mot att använda militär för polisiära ändamål som infördes efter kravallerna i Ådalen 1931. Fortsätter denna utveckling kommer nämligen det civiliserade samhället i framtiden att behöva varje man vi kan få för att försvara demokratin.

8 kommentarer:

  1. Hmmm, jag håller med i allt, utom om detta att det var fel av media att lyssna på vad de hade att säga.

    Det är inte (i vart fall inte i mina ögon) ett uttryck för stöd, utan snarare en vilja att göra sitt jobb - att rapporera oavsett vad man råkar tycka om det man har att rapportera om. Det är ju medias uppdrag: att rapportera och helst redogöra för bägge sidors synpunkter.

    Det intressanta är väl hur media sedan väljer att rapportera om vad som nu till äventyrs sades.

    Ponera att ligisterna låtit meddela att man har för avsikt att föklara krig på riktigt, med bomber på dagisar och skolor, men att alla sedan svävar i okunskap om detta på grund av att man uteblivit från mötet...

    Tja, larvigt exempel kanske, men allt är ju möjligt.

    SvaraRadera
  2. Till Magnus: Självklart skall media skriva om vad huliganerna håller på med och säger sig eftersträva. Jag tyckte bara att det blev lite väl mycket "hovmottagning" över tillställningen.

    SvaraRadera
  3. bra skrivet!

    anonym-Göteborgare!

    SvaraRadera
  4. Herregud, att använda militär mot missnöjda ungdomar kan väl ändå inte ses som ett steg framåt? Bilar bränns inte för att ungdomarna är trötta på att samhälet fungerar så bra. Ända sättet att stoppa gatuvåldet är att gå till botten med problemet. behandla orsaken, inte syptomen.

    SvaraRadera
  5. Till Anonym (15:20): Har aldrig sagt det skulle vara trevligt men troligen nödvändigt; det är ty inte möjligt att "gå till botten med problemet" med sedvanliga socialstatsinsatser i form av bidrag och annat då detta inte rör sig om utstötta eller missanpassade, utan en grupp mestadels svårt bortskämda och ideologiskt förblindade övremedelklassungdommar som aldrig fått lära sig att bete sig som folk.

    SvaraRadera
  6. "Anonym" sammafattar problemet perfekt. "Herregud [...] använda militär mot missnöjda ungdomar".

    Problemet är att det finns för många velourbrallor som du där ute, som går omkring och "typ känner för" (som väl Mona skulle säga) ligisterna. Som aldrig tagit sitt barn i örat (bildligt, jag förespråkar inte aga) när något ofog begåtts, som aldrig ställer riktiga krav.

    Tycker du likadant om kamraterna i SD's olika stödorganisationer när de är ute och skränar i slutet på november, tro?

    SvaraRadera
  7. Nice idea.
    In France we've been told to wait, not to react strongly. Poor ones, we have to listen and accept that the ones to blame are "us" and not "they".

    It's the best way to make confidence in each other drop, and now police has to face everyday clashes like this one; andnot only police: firemen, sjuksköterska, teachers...

    10 year ago the french didn't hate the "youth".
    Now, they have been awaiting for some political miracle for too long, they are tired.
    We have entered a phase in which people get used to hear "everybody is kind" in the tv news, and do think the opposite.

    SvaraRadera
  8. Du glömmer att våra galna politiker har avskaffat försvaret och att den lilla rest som finns kvar gömts i Afganistan medförande sämsta möjliga utrustning.
    Jämför med Ryska militären som jagat upp båten Arctic Sea vid Cap Verde. Jag tror dock att de tillfångatagna s k piraterna som hårdhänt föstes av militären var inhyrda skådespelare med uppdrag att iscensätta "Dont fuck with Russia or you are dead". Ryske ambassadören på Gröna Udden var inte med i komplotten och bräkte "Jamen det fanns ju inga pirater ombord längre"!

    SvaraRadera