2009-09-30

Bravo Bea!

Justitieminister Beatrice Ask förtjänar dagens eloge för följande uttalande rörande polisen och dess traditionellt klantiga hantering av "helikopterkuppen":
- Jag hoppas att ingen av dem har tid att skvallra i största allmänhet utan att de håller käften och gör sitt jobb, säger hon till TV4 Nyheterna.
Från (SvD 090930).

Ett lite bättre DDR

I min bok En annorlunda historia (Timbro 2009) gav jag inledningskapitlet titeln "Ett lite bättre DDR" vilket glädjande nog har retat gallfeber på många. Och i dagens Svenska Dagblandet kör Johan Wennström en ledare på samma tema. Han skriver bland annat att:
DDR-Kulturcentrum i Stockholm blev den operativa basen för upprättandet av samarbeten med Sveriges radio/tv, flera stora kommuner och formella som informella svenska makthavare. Genom spridandet av den egna kulturen spreds DDR:s budskap om marxism-leninismens överhöghet, Östtysklands ”fredspolitik” och Västtysklands ”nynazistiska utveckling”. Strategin svaldes med hull och hår, inte minst tack vare att tunga socialdemokrater som riksdagsmannen Stellan Arvidson, ordförande i Förbundet Sverige-DDR, agerade som idéförmedlare.
- I rest my case, som det brukar heta...

Klimatdiktatorer

DN:s förre chefredaktör Hans Bergström fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Idag har han en mycket vass kolumn i sin gamla tidning med udden riktad både mot växthusfanatismen och - trumvirvel... - FN. Han skriver bland annat att:
Another Day, another dictator”, annonserade en nyhetskanal här i USA. Det handlar förstås om FN:s generalförsamling, som senaste veckan förevisat den ena tokstollen efter den andra på upphöjt podium. Libyens diktator Moammar Khaddafi gavs en prominent plats på talarlistan första dagen, före EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt, med en 94 minuters blandning av idioti och komik. Sedan har de följt slag i slag: Irans Förintelseförnekare Mahmoud Ahmadinejad, Venezuelas Chávez etc.
Och han forsätter med att visa hur det föreslagna och av alla växthuskramare ömt omhuldade "cap and trade" systemet (en form av globalt ransoneringssystem för koldioxid) bara skulle leda till korruption och ännu fetare bankkonton med diktatoriska namn på i Lichtenstein.

Så sant, så klarsynt!

PS! Även Dick Erixon uppmärksammar idag Bergströms artikel.

2009-09-29

Senkommen observation

Till och med den svårt vänsterskruvade tidningen The New York Times har nu observerat att den europeiska vänstern befinner sig i mer eller mindre fritt fall...

De handlingsförlamades rike

Svenskans Per Gudmundson kör idag en mycket aktuell och tänkvärd ledare med rubriken "Som om varje dag var den tionde september", som handlar om hur det överorganiserade och formalistiska Sverige är helt oförmöget att hantera allvarliga kriser. Läs även gärna följande blogginlägg, som kompletterar resonemangen...

Gratis privatläkare åt alla!

Det svenska de facto monopolet inom sjukvårdsområdet fortsätter skörda offer, både bokstavligen och bildligen. Svenskan skriver idag om att den svenska sjukvården halkar efter och att det numera är lättare att få träffa en läkare i Albanien än i Sverige. Så skulle det inte behöva vara. Det finns nämligen två stora men i grunden väldigt enkla saker vi kan göra:
  • Avskaffa landstinget! Dessa kolosser är som hämtade från en beskrivning av de sämre fungerande delarna av Sovjetunionen, som bränner i runda tal hälften av sina budgetar på administration. Lägg ner eländena och överför de faktiska verksamheterna på stat, kommuner och privata intressenter.

  • Omvandla samtidigt landstingsskatten till en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring, lika för alla! Vi medborgare skulle därmed få rätten att besöka vilken läkare och vilka sjukhus vi vill, utan att behöva fråga Storebror om lov. På det sättet skulle man dels skapa en marknad för behandlingar och vårdformer som idag saknas, del skapa konkurrens mellan olika producenter vilket skulle leda till både bättre kvalité och lägre kostnader.
Som dagens unga skulle säga - Skitenkelt!

2009-09-28

Vitt på marken kl 17:40


Klimatdårarna får det allt svettigare. Efter en kall och uschelig sommar fortsätter Naturen att vara småjäklig och vägra anpassa sig efter koldioxidteoretikernas fria fantasier. Idag snöar det till exempel i Östersund; en tydligen så besvärande nyhet att DN på eftermiddagen ansågs sig tvunget att gå ut med följande politiskt klimatkorrekta rapport, där en emissarie från SMHI (vars företrädare tenderar att blint tro på allt Al Gore & C:o säger) lät meddela att:
Nej, det är inget konstigt med snö i Östersund redan i september. Inte då
flingorna smälter så snart de når marken.
- Det hade varit ovanligt om snön hade lagt. Men det kommer den inte att göra, konstaterar Anna Österman.
Jag kunde därför inte låta bli att smurfa in på en live webcam från Åre strax väster om Östersund (ca kl 17:40). Och titta vad man fick se... ;-)

Adam Smith bevisad rätt - igen!

Utvecklingen i den svenska ekonomin vänder nu uppåt på allvar. Under dagen har siffror kommit som visar att antalet varsel i Sverige sjunker (SvD 090928). Och detta kommer för den historiskt klarsynte inte speciellt överraskande. För som jag skrivit på denna blogg om redan för många månader sedan så har den svenska regeringens försiktiga linje vad gäller "stödåtgärder" visat sig fungera. Kriser går nämligen snabbast över när man gör som Adam Smith en gång sa - att lämna marknaderna vara i fred och människor sköta sig själva!

Mer läsvärt

Missa inte Dick Erixons fenomenala inlägg i dag om den svenska skolpolitiken...

Läsvärt

Miljödebattören Lars Bern skrev för ett par dagar sedan ett mycket intressant och läsvärt inlägg Newsmill om miljö- och klimatalarmismen som jag verkligen rekommenderar..

Skrattretande

Ja, säga vad man vill om Bill "The Zipper" Clinton, men han ger sig inte. I en intervju recyclar han nu frugans gamla dillerier om en "right-wing conspiracy" i USA; denna gång riktad mot Barack Obama. Att Obama blivit impopulär och Demokraterna riskerar att slaktas i nästa års Kongressval genom att ha lyckats reta på sig en majoritet av folket genom att föreslå vad som i praktiken riskerar bli en socialisering av hela det amerikanska sjukförsäkringssystemet spelar tydligen ingen roll för denne autistiske man och hans förvridna verklighetsuppfattning.

Förnuftets seger

Förnuftet segrade i Tyskland. Så skulle jag vilja sammanfatta gårdagens valresultat, som kommer att ge landet ett rent borgerlig, liberalkonservativt inriktad regering med en stabil majoritet i Förbundsdagen (SvD 090928, DN 090928) . För de tyska socialdemokraterna blev däremot resultatet ett ordentligt fiasko. Och detta är, för att travestera en känd svensk politiker, bra även för Europa.

För Angela Merkels och liberala FDP:s seger visar att kontinentens väljare - i motsats till vad många "experter" med tindrande ögon för bara ett halvår sedan yrade om - inte låter sig förföras av vänsterpopulismen. Istället tar de finanskrisen kallt och röstar för försiktighet, moderation och fortsatt kapitalism, snarare än keynesianska panikåtgärder och huvudlöst experimenterande. Jag skrev under mitt inhopp som ledarskribent på Norrbottens-Kuriren i somras en lite längre text om betydelsen av detta, som du kan läsa här.

2009-09-27

6-0 till Reinfeldt

Enligt Svenska Dagbladet tycker svenska folket att statsminister Fredrik Reinfeldt är mycket bättre än Mona Sahlin på att företräda Sverige utomlands, leda regeringens arbete, skapa majoritet för sin politik i riksdagen, ingjuta framtidshopp, leda Sverige i en allvarlig kris och företräda Sverige i Europa (SvD 090927). Gott så! Låt oss nu bara hoppas att folk nästa höst kastar sina röster i valurnan utifrån dessa empiriska observationer...

2009-09-26

Lördag 26 september

Igår var det Bokmässan i Göteborg (du kan se ett av mina framträdanden här). Och idag gäller ideologiseminarium på Heimdal här i Uppsala. Hinner därför inte blogga idag heller, men låt mig varmt rekommendera Göran Skyttes kolumn i dagens Svenskan som fokuserar på ett skrämmande aktuellt problem i form av Lars Ohly...

2009-09-24

Suck...

Efter en kall och usel sommar verkar klimathysterikorna försöka återta initiativet DN:s egen helvetesprofet Karin Bojs återvinner idag i alla fall en hel rad gamla "sanningar" i en ny artikel om att slutet som alltid är ytterst nära. Och däribland återfinns givetvis amsagan om att jorden riskerar gå under om inte mängden koldioxid i atmosfären minskas. Att halten CO2 under jordens drygt fyra miljarder år långa historia många gånger legat mycket högre än idag (samtidigt som klimatet varit både kallare och varmare) utan att några katastrofer inträffat nämner hon givetvis traditionsenligt inte heller...

Tillägg: En av den politiska världens alltför få antipopulister i klimatfrågan, Tjeckiens president Vaclav Klaus, har med rätta rutit till mot klimatgalenskaperna i FN.

Har Olof Palme återuppstått?

Jag visste det! Varje gång man vänder ryggen till händer det nå't intressant. För medan jag har varit på semester så har tydligen både Olof Palme och Sten Andersson återuppstått. Det är i alla fall intrycket man får av vänstertrojkans senaste utspel här. De skriver bland annat att:
Våra partier är eniga om visionen om en värld fri från kärnvapen och en
världsordning där fred och säkerhet kan tryggas med minskade
militärutgifter.

De glömde väl i hastigheten lägga till att de även lovar bättre väder (även om de brukar tala om behovet av att bevara det nuvarande, subarktiska klimatet), längre medellivslängd och vinst varje gång i alla lotterier...

Den demokratiska världen står inför sin största utmaning sedan kriget mot nazismen i form av militant islamism och ett allt reaktionärare och aggressivare Ryssland. Och så kräver den svenska vänstern dramatiska minskningar av både Europas och USA:s redan svårt underdimentionerade militära kapacitet. Vilken planet lever de på? Eller vem vill dom skall styra på den här, egentligen??

2009-09-23

Tjuvstart

Jag har egentligen inte att börja blogga igen förrän i morgon, men låt mig tjuvstarta med att rekommendera denna Newsmillartikel om hur Sverigedemokraterna gynnas av den förljugna officiella historiebeskrivning vi dras med...

2009-09-12

Semester

Nu åker jag på en veckas semester. Om inget verkligen sensationellt dessförinnan inträffar så kommer bloggandet här därför att återupptas omkring 25/9.

2009-09-11

Snart åter full rulle i Absurdistan

Alla de som för ett antal år sedan grät socialstatsögonen ur sig om hur synd det var om "Guantánamosvensken" Mehdi Ghezalis borde idag, när han nu lyckats med konststycket att på nytt bli gripen för terrorism, be svenska skattebetalare om ursäkt (SvD 090911). Och myndigheterna garantera att inte ett öre läggs på att åter hjälpa honom (eller hans kumpaner).

Men, tro mig, detta kommer inte att ske. Istället kommer garanterat hela cirkusen att återupprepas och ropen snart skalla om att vi igen måste pröjsa för advokater och regeringen utöva politiska påtryckningar för att regeringsplanet åter skall kunna hämta hem de stackars vilsna själarna till folkhemmet. För detta är Absurdistan - landet där all tokskap är möjlig!

2009-09-10

Svaghetstecken

Svensk media gör denna morgon sitt bästa för att framställa nattens tal av Barack Obama till den amerikanska Kongressen som en framgång (SvD 090910, DN 090910). Men det går inget vidare. I verkligheten utgör nämligen redan faktumet att Obama tvingades hålla det ett klart bevis på vilken svag ledare han är. För att en nyvald president, vars parti dessutom sitter på stora majoriteter i både Representanthuset och Sentaten, tvingas "gå på offensiven" för att försöka tvinga igenom ett av sina mest framträdande vallöften torde vara unikt. Jag kan i alla fall inte komma på någon liknande operation i modern tid. Det enda som kommer i närheten är Ronald Reagans stora "skattesänkartal" till Kongressen 1981, men det skedde mot bakgrunden att Demokraterna då kontrollerade huset och Reagan behövde locka över konservativa sydstatsdemokrater för att få igenom det.

2009-09-09

Har aldrig sett på maken

I USA verkar, enligt denna demokratiska(sic!) kolumnist, Obamaadministrationen stå och vibbrera på gränsen till intern kollaps - efter mindre än åtta månader! Jag har aldrig sett på maken till politisk inkompetens vare sig på djupet, längden eller tvären...

I avundsidiotins rike

Just återkommen från en långhelg utomlands läser jag att allt är precis som vanligt i avundsjukans hemland: förutsägbart sossegrått. Mona Sahlin säger sig vilja höja skatten (SvD 090909, DN 090909). Och Lasse Ohly att han vill höja den ännu mer (SvD 090909). "För att säkra jobb och välfärd", heter det från båda. Man kan göra två tolkningar av detta krav, den ena mer illavarslande än den andra.

Den ena tolkningen är att S, V och MP tror på vad dom själva säger. Det vill säga att de faktiskt tror att jobben skall bli fler och välfärden bättre om vi i landet med ett av världens högsta skatteuttag och i särklass största offentliga sektor höjer skatten ytterligare. I så fall har svenska skolsystemet åter igen bevisat vad det går för.

Den andra tolkningen är att Sahlin & C:o mycket väl vet att höjda skatter långsiktigt enkom skulle urholka den svenska tillväxten och därmed välståndet ytterligare, men att de struntar i det och kör på i populistisk stil ändå. Och i så fall är det riktigt illa, för det betyder att ca hälften av landets politiska partier struntar fullkomligt i både folk och fosterland.

Personligen tror jag att dagens utspel är en kombination av båda. Och jag är därför glad för två saker. Dels att vänsternissarna för tillfället sitter i opposition och att deras dillerier åtminstone inte just nu kan realiseras. Dels att jag åker utomlands igen på söndag, så jag slipper bry mig ytterligare en liten tid.

2009-09-03

Sporadiskt bloggande

Det blir från och med idag torsdag 3/9 och två-tre veckor framåt troligen bara sporadiskt bloggande för min del. Detta beror på att jag kommer att göra ett antal resor till olika hörn av Europa. Jag beräknar vara tillbaka full-time runt den 25:e september.

2009-09-02

Demokratur nästa?

Man kan studera historien utifrån ekonomiska, sociala, politiska och andra perspektiv. Och ett annat, ganska ovanligt men mycket upplysande sätt är att studera den som en kamp om makten över informationen. Detta då kunskap som bekant är makt.

I Sverige är det till exempel lätt att se hur den starka statsmakten växte fram i takt med att staten genom reformationen på 1500-talet tog makten över kyrkan och därmed skaffade sig ett informationsmonopol, som staten sedan kunde använda för att stärka sin makt över land och folk ytterligare. Och det var först efter mitten på 1700-talet som denna maktspiral kunde börja uppluckras, i takt med att frihetliga och liberala värden då lyckades bryta igenom. Vilket i sin tur ledde till mer kritiska diskussioner om den gamla, korrupta ordningen, som sedan på 1800-talet ledde till än mer liberala informationsreformer och, till slut, även ökade friheter på kulturens, ekonomins och politikens områden, etcetera.

Lärdomen här är ergo självklar: genom att studera hur politiker ställer sig till yttrande- och andra informationsfriheter kan vi klart se vart vektorn i nutidshistorien pekar. Och just nu bör alla frihetliga varningslampor blinka rött. För politiker kämpar sedan länge målmedvetet för att skaffa sig alltmer makt över den största frihetsrevolutionen sen tryckpressen - Internet.

Världen runt försöker diktatorer förhindra folks tillträde till nätet. I Sverige har vi nyss genomlidit både FRA- och IPRED-debatter. Ute i Europa försöker politiker och byråkrater på olika sätt få inflytande över vad som publiceras elektroniskt. Och i USA presenteras nu ett förslag om att ge presidenten myndighet att införa "undantagstillstånd" på Internet och i praktiken stänga ner hela systemet (SvD 090902).

Jag låter här uppgiften om detta senare, rent diktatoriska förslag tala för sig själv utifrån den historiska skiss jag ovan presenterade. Men jag kan inte låta bli att be alla de svenskar som för mindre än ett år sedan skrek sig hesa över Barack Obama och Demokraternas seger att nu, för en gångs skull, ägna sig åt lite dämpad eftertanke och kritisk självreflektion..!

Bravo Maudan!

Centerpartiet framstår allt oftare som det mest (ibland tyvärr nästan enda) liberala partiet i Sverige. Dess företrädare vågar säga sanningar om dumheter som LAS. Och idag rapporteras av Maud Olofsson säger nej till kvoteringskrav rörande privata företags styrelser (SvD 090902). Bravo!

2009-09-01

Yrvakna ekonomer

Det verkar som om nu även ekonomikerskrået till slut fått upp ögonen för att den svenska ekonomin är på väg att repa sig rekordsnabbt. Det är i alla fall andan i följande DN-artikel. I höstas och vintras lät det som bekant annorlunda. Då hotade enligt samma siare Ragnarök om inte biljoner skattekronor ödslades å allt från döende bilfabriker till självdestruktiva banker.

För vissa andra kommer vändningen betydligt mindre överraskande; det vill säga för alla oss som studerat historia och dragit den empiriska slutsatsen att kriser blåser över allra snabbast om man låter marknader vara ifred och dåliga företag och verksamheter gå i konkurs.

Se där ytterligare ett bevis på att mångas blinda tilltro till allt fackidioter och andra "experter" säger, tycker och tror ofta inte är värt papperen varpå de formulerar sina visdomar. Eller de enorma mängder koldioxid de producerar genom sitt eviga prat...

Våga stå upp för friheten

Winston Churchill och de allierade lyckades vinna andra världskriget.
Men det kunde lika gärna ha slutat med Nazitysklands seger.

Många uppmärksammar idag 70-årsminnet av andra världskrigets utbrott. Bland annat DN:s Henrik Berggren här och Svenskans Tomas Lundin här. Låt mig bara kort bidra med en egen fundering kring samma tema.
.
Min syn är att andra världskriget är det klaraste exemplet i världshistorien på att krig ibland inte är, men väl kan bli oundvikliga. Den demokratiska världen hade 1939 blott alltför länge ägnat sig åt pacifistiska dagdrömmar och låtit diktaturerna jäsa till sig i styrka såpass, att det i slutändan blev mer tur än skicklighet och slumpens skördar som gjorde att det gick som det gick. Efter USA:s inträde i kriget 1941 lyckades förvisso de allierade koppla ett långsiktigt fast grepp över utvecklingen. Men det kunde dessförinnan ha gått tvärt om.
.
Hade till exempel Moskva fallit vintern 1941/42 kunde Josef Stalin mycket väl ha slutit separatfred, Winston Churchill ha tvingats avgå och Franklin D. Roosevelt troligen begränsat den amerikanska insatsen till att försvara sitt lands ställningar i Stilla Havet. Ett Stortyskland som sträckte sig från Atlanten till Ural hade därmed kunnat etableras, sekunderat av ett fascistiskt italienskt Medelhavsrike i söder. För att nu skissa på bara ett möjligt kontrafaktiskt scenario.
.
Sentensen är därför glasklar: att vi måste våga och orka stå upp för friheten och bekämpa diktaturer och våldsideologier redan när de börjar framträda på scenen. Annars återstår i slutändan ofta bara storkriget för att förhindra att ofriheten sprider sig. Idag är den största och klaraste fienden en annan än på 1930-talet, den militanta islamismen. Men utmaningen är i grunden den samma. Tänk på det!