2009-06-30

På rätt spår (II)

Svenskans PJ Anders Linder skriver här om Jan Björklunds förslag på ett nytt lärlingssystem, vilket är utmärkt. Förslaget är ty ett klart, om än indirekt och inlindat, erkännande av att regeringens - för att nu inte prata om den så kallade oppositionens - halsstarriga motstånd mot att avskaffa LAS är rent destruktivt. Låt oss därför hoppas att detta är början på en process, som leder fram till att motståndet mot en fri, modern arbetsmarknad avvecklas med förnuft - det vill säga a.s.a.p!

På rätt spår

Med början i morgon 1 juli 2009 avskaffas monopolet på persontrafik på konungarikets järnvägar (SvD 090630). Avregleringen är till en början partiell, men skall vara total senast nästa höst. Tänk att självklarheter skall behöva ta sådan tid att genomföra...

2009-06-29

Skrattretande protest

Dom är roliga, nordkoreanerna. Nu protesterar dom mot att USA placerat ut missilförsvarsanläggningarHawaii och kallar det för förberedelser för ett amerikanskt angrepp på Nordkorea. Ja, för att tro att det skulle ha något att göra med att den bindgalna kommuniststaten utvecklat kärnvapen och raketer som kan nå till Hawaii vore ju rent löjligt, eller hur?

Den rödgröna röran...

...har nu kommit med sitt första konkreta skatteförslag. Gissa, käre läsare, vad det innebär - höjda eller sänkta skatter? Rätt svar kan sedan läsas här.

Marknadsanalyser bättre

Den av socialister, akademiker och allehanda "experter" så avskydda Marknaden är mycket bättre på det mesta. Inklusive att förutspå valresultat. Som marknadsliberal är man givetvis inte förvånad. En och annan professor lär nog dock blunda för verkligheten och beteckna allt sån't prat som "rökt"...

Tänkvärt i Svenskan

Roland Poirier Martinsson har idag en mycket tankvärd krönika i Svenska Dagbladet där han behandlar Piratpartiet. Missa den inte då den innehåller mycket relevanta funderingar, hur viktig man tycker att just integritetsfrågan än är!

Historiskt fynd

Vatikanen säger sig ha funnit bevis för att aposteln Paulus verkligen ligger begravd i Rom (SvD 090628, FOX 090628). Ett även för en agnostiker minst sagt fascinerande fynd! Men vad säger Humanisterna... ;-)

Rörigt värre

Gårdagens tumult i Hondurans, där den sittande presidenten Jose Manuel Zelaya avsattes då han försökt gå emot sitt eget parti, landets Högsta Domstol, riksåklagare och sisådär 70 % av befolkningen genom att anordna en form av inofficiell folkomröstning om frågan om man borde anordna en officiell dito om grundlagen bör ändras så att han i framtiden skulle kunna ställa upp till omval (sorry, rörigt, jag vet!), visar så gott som något hur labil situationen i denna sorglustiga del av världen är (SvD 090628, DN 290629).

För under normala omständigheter borde givetvis varje försök att avsätta en legalt vald statschef i ett demokratiskt land anses vara ett självklart nederlag. I detta fall vete dock tusan. Karl verkar ty i sin tur inte själv ge ett vitten för gällande lagar, statuter och förordningar när de inte passar hans egen agenda, samtidigt som hans internationella vänner Hugo Chavez, Daniel Ortega och bröderna Castro protesterar och till och med hotar att ingripa militärt. Med sådana vänner behöver man inga fiender, som det brukar heta... Hur detta slutar skall bli intressant att se!

Tillägg: Det finns här tydligen även kopplingar till islamismen...

Tillägg II 29/6: Här är en text av en kvinna som verkar veta betydligt mer vad hon pratar om - och har fötterna ordentligt på jorden - än alla som nu protesterar mot avskedandet av den honduriske presidenten.

Tillägg III 1/7: Zelaya verkar därtill ha varit inblandad i en omfattande knarkhandel...

Svagt ledarskap

Till och med de som uppenbarligen stöder Barack Obama i sak börjar nu bli frustrerade med hans politik och agerande. Som den här kolumnisten i Financial Times.

Gissa vem som inte är Ohly


Lars Ohly höll ett tal i Almedalen igår (DN 090628, SvD 090628). Han krävde bland annat fler offentliga banker och finansinstitut som ett medel mot finanskrisen. Han menar som Fannie Mae och Freddie Mac; de två amerikanska institut som var huvudorsaken till att finanskrisen startade...

2009-06-27

Historiska krönikor

Den som är nyfiken på innehållet i min bok En annorlunda historia (Timbro 2009) kan läsa följande krönikor som jag nu fått publicerade i Gotlands Allehanda:
Krönikorna kommer senare i sommar även att publiceras i bland annat Borås Tidning och Kristianstadsbladet.

Vansinnigt beslut

Just när världen ser ut att stå inför ett senkommet men ändå uppvaknande rörande växthusbluffen lyckades i går Vita Huset pressa igenom ett förslag om minskade koldioxidutsläpp, vars enorma kostnader kommer att få samma effekt på den krisdrabbade amerikanska ekonomin som en hink isvatten. Svensk media tvekar dock inte att basunera ut detta som en "politisk seger" (SvD 090627). Hur vore det om man satte sig in i frågorna man skriver om?

Bra beslut

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva har avvisat propoåer om att, likt bland andra Venezuelas Hugo Chavez, ändra landets konstitution för att kunna sitta kvar ytterligare en period. Skönt att höra att det finns demokrater kvar även i Sydamerika!

Warp speed snart en realitet?

Eftersom inget viktigare än Michael Jacksons död verkar ha hänt idag heller, låt mig rekommendera följande fascinerande dos av möjlig framtidshistoria...

Tillägg: Den här är också cool. Mer rymdgodis på www.space.com

2009-06-26

Låt mig denna morgon...

... bara påminna om att världen genomlider en finanskris; att islamisk terrorism utgör ett stort hot; att Ryssland utvecklas till en fascistisk diktatur; att det iranska folket slåss för sin rätt till frihet och demokrati; att Kina, Kuba med flera länder fortfarande är kommunistdikaturer; att situationen i Irak är instabil; att Hugo Chavez håller på att avskaffa demokratin i Venezuela; att talibaner försöker ta makten i Pakistan; att läget i Burma är oförändrat eländigt; att Zimbabwe lider av Robert Mugabes vanstyre; att kometer som kan utrota allt liv riskerar korsa Jordens bana; att farliga bakterier dagligen utvecklas. Och har visst Michael Jackson gått och ramlat av pinn...

Utmärkt!

KD:s riksstämma har beslutat att jobba för att TV-licensen avskaffas. Utmärkt!

2009-06-25

Obamas stora flopp #1

Fortsatta protester till trots tycker jag det verkar som om mördarregimen i Iran lyckats krossa oppositionen (SvD 090625). Jag hoppas givetvis jag har fel om detta, men det verkar som om iranska folket ännu i många, långa år kommer att fortsätta få leva i missär. Och det kan i a f delvis tacka Barack Obama får detta, då han inte lyckades samla sig till en ordentlig protest förrän det var för sent. Det återstår nu (förhoppningsvis bara) 3,5 år av denne av så många gudaförklarade ledares valhänta och planlösa styre. Bara Gud själv vet dock hur många liknande kapitala misslyckanden han kommer hinna producera under den tiden...

Idioti i repris

En av huvudorsakerna till förra årets finansiella härdsmälta var att statligt dominerade bostadsfinansieringsinstitut i USA tvingats utfärda osäkra lån. Följaktligen skärptes reglerna. Nu har dock demokraterna kommit på att detta skapar politiska svårigheter. Och kräver att reglerna åter luckras upp. Alla kan begå ett misstag. Men bara en idiot gör medvetet om det...

Äntligen!!!

Som läsaren av denna blogg bör ha noterat hyser jag tvivel rörande den så kallade växthusteorin. För oss skeptiker har det dock varit svårt att få ut budskapet då en åsiktsmaffia bestående av politiker-"experter"-journalister i över ett decennium i praktiken blockerat all debatt.

Nu är dock detta intellektuella bedrägeri på gång att spricka. Och vändningen har kommit först i Australien, där en ny bok - Heaven and Earth, Global Warming: The Missing Science av en Ian Plimer - har vänt upp och ner på hela växthusdebatten:

One of the most remarkable changes occurred on April 13, when leading global warming hysteric Paul Sheehan—who writes for the main Sydney newspaper, the Sydney Morning Herald, which has done as much to hype the threat of global warming as any Australian newspaper—reviewed Plimer's book and admitted he was taken aback.

En amerikansk utgåva av boken är på gång nu i sommar, vilket lär göra denna länge efterlängtade rekyl mot växthusdåreriet globalt. Jag väntar dock inte på en svensk dito utan köper redan idag ett exemplar av det australiska orginalet här. För tro mig när jag säger att en svensk översättning lär dröja...

Mer mediabias

Att South Carolinas guvernör haft en affär med en brasilianska har inte undgått svenska media (SvD 090625, DN 090625). Vilket givetvis är helt OK. Underligt är dock att det nästan alltid bara är skandaler där republikaner tas med byxorna nere som det rapporteras om. För har du, käre läsare, läst en rad i svensk media om exempelvis följande demokrater och deras handel och vandel:
  • Barney Frank (...) Admitted to having paid Stephen L. Gobie, a male prostitute, for sex and subsequently hiring Gobie as his personal assistant. Gobie used the congressman's Washington apartment for prostitution. A move to expel Frank from the House of Representatives failed and a motion to censure him failed.
  • John Murtha, Jr. (...) Implicated in the Abscam sting, in which FBI agents impersonating Arab businessmen offered bribes to political figures; Murtha was cited as an unindicted co-conspirator.
  • Thomas Dodd (...) Censured by the Senate for financial improprieties, having diverted $116,000 in campaign and testimonial funds to his own use.

Inte? Tänkte väl det. För jag skulle tro att utrymmet i svensk press rörande dessa skandaler kan mätas i spaltmillimeter...

Bör glädja vänstern

Finanskrisen har lett till att antalet dollarmiljonärer i världen har minskat (DN 090626). Detta måste glädja vänstern. För världen har ju på detta vis, enligt dess sätt att se på saken, blivit "rättvisare". Ett alternativt synsätt är dock att se händelsen som ett negativt bevis för den gamla sanningen att allmänt stigande välstånd långsiktigt kräver att driftiga människor måste kunna tjäna och ackumulera pengar som de sedan kan investera i nya verksamheter. Men det lär nog vara ett alltför teoretiskt komplicerat samband för många...

Korvdiktatur

Socialism och fascism kräver politisk styrning av ekonomin "till det allmännas bästa". I stort och i smått. I Sverige brukar det kallas "rättvisa" och "solidaritet". Om detta är sant så borde svenska vänstern (åter) börja blicka österut, för i Ryssland verkar enligt Svenska Dagbladet socialfascismen nu sprida sig med blixtens hastighet:
För tre veckor sedan var det en krisdrabbad industristad i nordväst som fick oväntat besök av ex-presidenten. I onsdags var det en vanlig livsmedelsbutik i Moskva som fick påhälsning.

- Varför kostar era korvar 240 rubel (60 kronor)? Är det normalt? frågade Putin, enligt tidningen Kommersant.

- Men det här är korvar av hög kvalitet. Och titta, de här kostar bara 49 rubel, försökte en av butikskedjans toppchefer, Jurij Kobaladze, kontra.

- Alltför dyrt, slog Putin fast, och jämförde sedan med en medhavd lista på
grossistpriser.

- Titta på den här typen av korv: Ni säljer den 52 procent dyrare.

Och än värre blev det när delegationen kom till fläskköttet.

- Det här är dubbelt så mycket. Är det normalt? Det är väldigt högt, sade Putin.

- Det kommer att sänkas i morgon, lovade Kobaladze urskuldande.
Jag ser detta som ett tecken på att Ryssland bakom Putin... F'låt! Potemkinkulisserna håller på att falla sönder. Eller så förbereder regimen ett fullskaligt återinförande av kommunismen. I vilket fall som helst ser det mörkt ut för de stackars ryssarna. Och om man får döma av historien kommer det att bli en blodröd vandring genom jämmerdalen...

2009-06-24

Obama en ny Carter

Jag har i olika sammanhang ända sedan i vintras liknat Barack Obama med en modern Jimmy Carter; det vill säga en allmänt välmenande, personligt sympatisk men politiskt katastrofal president. Nu har Newt Gingrich börjat fundera i samma banor...

Svensk naivitet

En terrorist med två ton sprängmedel har gripits i Pakistan (SvD 090624, DN 090624, AB 090624). Samme terrorist säger att han tänkt spränga Sveriges ambassad i landet. Svenska UD:s reaktion blir ett uttalande om att "Det finns ett allmänt hot i Pakistan men hotet är inte riktat direkt mot Sverige."

Nej, i landet som förlorat en statsminister och en utrikesminister på öppen gata och regelbundet plågas av både vänster- och högerextrema våldshandlingar på gator och torg finns givetvis inget att frukta. Vi är ju en moralisk stormakt, som alla tack vare neutraliteten ser upp till och som beroende på pappamånaden i föräldraförsäkringen beundras såsom varande Skapelsens krona.

Hur länge skall denna naivitet fortsätta? När skall svenska politiker/byråkrater fatta att världen utanför är hård, kall och orättvis? Ja, undra kan man. Under tiden kommer nog tyvärr X antal av oss att få betala dyrt om/när vi råkar vara på fel plats vid fel tidpunkt. Men då kommer det förstås att heta att man är "chockad" eftersom "sådant aldrig händer i Sverige". Och så kommer Mona Sahlin, Lars Ohly och de andra att skylla allt på Reinfeldt. Och USA...

2009-06-22

Obama och Iran

Kunde inte ha sagt detta bättre själv... ;-)

Nedåt


Efter en historiskt kort smekmånad börjar nu Barack Obamas i vissa avseenden extrema politiska ställningstaganden ("Government Motors", rekordstora budgetunderskott) och samtida valhänta agerande (Nordkorea, Iran) att synas i opinionssiffrorna. Inget att förundra sig över, tyvärr...
Tillägg: "Most voters still place the blame for our nation’s economic woes on the Bush Administration, but a growing number say it’s Obama’s economy now. The number blaming Bush has fallen to 54%. That’s down eight points from a month ago."

2009-06-19

Pressad ledare

Det verkar dra ihop sig till ett avgörande i Iran sedan landets andlige ledare Ali Khamenei krävt ett stopp för de folkliga demonstrationerna mot förra veckans "valresultat" - som han skyller på väst! (SvD 090619, DN 090619, AB 090619). Så talar en hårt pressead despot...

2009-06-16

Begränsat midsommarbloggande

Jag kommer den kommande veckan att försöka dra ner på bloggandet för att kunna njuta lite av den svenska midsommaren. Bör vara tillbaka i full sving i mitten på nästa vecka. Tills dess - ha en trevlig midsommarhelg!

2009-06-15

Ett nytt 1989?

Man skall alltid passa sig för att dra historiska paralleller, speciellt om de rör händelser som spänner över både lång tid och stora geografiska/etniska rum. Men det är ikväll likväl svårt att inte få en "1989-känsla" rörande utvecklingen i Iran. Miljoner iranier demonstrerar mot regimen, som tydligen börjat skjuta mot folkmassorna (SvD 090615, DN 090615, AB 090615, Expressen 090615). Och enligt Majed Safaee har nu även iranska media börjat sända från demonstrationerna, vilket i a f jag tolkar som att det finns krafter högt upp i samhället som vill sprida dess budskap till landets stora landsbygdsbefolkning.

Frågan är dock hur det kommer att sluta. Mullorna verkar vara av hårdare virke än de ideologiskt molokna och allmänt politiskt förbrukade politrucker som styrde Central- och Östeuropa i slutet på 1980-talet. Risken är nog därför stor att det - om demonstrationerna fortsätter - kommer att bli en blodig historia. Låt oss be om att så inte blir fallet. Men om nu ända så sker, låt oss hoppas att folkresningen växer så sig så stor så snabbt att pinan blir kortvarig. Och att iraniernas välmotiverade frihetsdrömmar förverkligas i slutändan!

Höger om! Nu även i USA...

Ett drygt halvår efter att USA tog en skarp vänstersväng med valet av Barack Obama och en stor, tokliberal kongressmajoritet girade Europa i förra veckans EP-val ordentligt åt höger. Och nu kommer siffror som visar att även amerikanerna redan rör sig i samma riktning. I en årlig Gallupundersökning är antalet amerikaner som betecknar sig som konservativa tillbaka på samma höga nivå (40 %) som2004, då George W Bush vann sin andra mandatperiod, medan antalet liberaler har sjunkit till 21 %. Och däremellan finns en grupp (35 %) av "moderater" som tidigare var störst, men som nu ergo passerats av gruppen konservativa.

Pressade att säga vilket politiskt parti man skulle rösta på idag lutar visserligen amerikanerna (oberoende av ideologiska preferenser) fortfarande åt Demokraterna (51 % mot 39 %). Men dels är demokrater historiskt mindre röstbenägna; dels brukar ideologiska åsiktsskiftningar föregå skiftningar i partisympatier. Mycket tyder därför på att Obama & C:o går en besvärlig framtid till mötes. Om dessa skiftningar hinner få genomslag till kongressvalet nästa år är osäkert. Men att den generella trenden - om den fortsätter - får betydelse vid presidentvalet 2012 är klart.

Bra initativ

Folkpartiet vill att Sollentuna inför euron som alternativ valuta 2010 (SvD 090615). Vilket är ett utmärkt förslag, som jag hoppas fler kommunpolitiker landet runt tar efter. Detta då betonghäckarna i riksdagen i allmänhet och de populistiska spinndoktorerna på Sveavägen 68 i synnerhet verkar vara helt oförmögna att samla sig till beslut i denna viktiga fråga.

Internet på Kuba

Internet har börjat slå hål på det informationsmonopol som mördarregimen i Havanna förtvivlat försöker bevara: http://www.dn.se/nyheter/varlden/kuba-bloggare-fidel-castro-1.891294

Halledudande då...

Nyhetstorkan verkar redan ha infunnits sig, mitt i ösregnet: http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-skrev-franvarolapp-at-tioaring-1.890718

2009-06-14

Nya borgerliga framgångar


Alliansen har utraderat vänsterns försprång i opinionen (SvD 090614). Och samtliga borgerliga partier ligger över riksdagspärren. Gott så! Som synes är dock marginalerna för både C och KD små (liksom mer glädjande även för V på andra sidan), så mitt och många andras önskemål om en formell borgerlig valallians med gemensamma listor inför nästa års val kvarstår. För tänk - kära borgerliga partiledare och andra - om vi på valkvällan i september nästa år skulle tvingas åse hur Mona Sahlin utropar sig till ny statsminister bara för att C eller KD fått 3,9 %. Historien kommer i så fall inte att bli nådiga över er oförmåga att lägga gamla traditioner och partiprestige åt sidan!

Bedrövligt svag reaktion

Mullorna i Iran slår nu till hårt mot opposition. Över hundra politiker har arresterats efter protester mot veckans valresultat, som luktar lika fräscht som surströmming. Tyvärr blir man inte förvånad över detta. Eller över att den enda reaktionen - i alla fall såhär långt - från Obamaadministrationen är att utrikesminister Hillary Clinton förskräckt pipit om "att hon hoppades att resultatet återspeglar folkets vilja." (SvD 090614, DN 090614) Att lägga sig platt inför brutala mördarregimer utgör ty numera kärnan i amerikansk utrikespolitik.

Tillägg: Här är en bra analys som visar att det som de senaste dygnen hänt i Iran troligen inte är något annat än en statskupp.

Recension i SvD Kultur

Min bok En annorlunda historia recenseras idag tillsammans med två andra verk i SvD Kultur.

2009-06-13

Mycket bra analys

Elise Claeson utvecklade igår på Newsmill sin analys av och argumentation för en mer konservativ politik, som hon på senare år drivit i bland annat Svenska Dagbladet. Jag anser förvisso att det finns drag i den traditionella europeiska konservatismen/kristdemokratin som är mindre tilltalande - framförallt ett tröttsamt drag av frihets-, framstegs- och förändringsskeptisism - men som anhängare av den anglosaxiska liberalkonservatismen (som förenar klassisk ekonomisk liberalism med social och kulturell konservatism, läs: Ronald Reagan) kan jag bara hålla med om grundanslaget. Svensk borgerlighet har alltför länge underdånigt bugat och bockat inför vänsterns samhällsomstörtande idéer och normupplösande strävanden!

Kum Ba Yah-politiken funkar inte

Det skulle bli så mycket bättre. Genom att rassla med isen i samtalsrummens vattenkaraffer istället för med vapen skulle förtroende börja byggas, problem redas ut och världen bli bättre. Efter att svärden smidits om till blogbillar skulle lejonen lägga sig ner bredvid lammen, börja äta gräs och sjunga Kum Ba Yah... Det var vissa av oss som sa att detta inte skulle fungera eftersom världen ser ut som det gör beroende på att människan är som hon är och funkar som hon gör. Vi blev kallade det mesta. Förutom realister. Efter bara ett halvår med silkesvantspolitiken börjar vi dock nu kunna ana vartåt det hela barkar.

Nordkorea har gått från att vara på defensiven till att spränga kärnvapen och skjuta raketer till att hota med invasion av Sydkorea (SvD 090613, DN 090613). I Venezuela skärps diktaturen under Hugo Chavez utan att någon protesterar. Ryssland under Putin blir alltmer öppet fascistiskt. Kriget i Afghanistan har på allvar spridit sig in i Pakistan. I Irak kan terrorister och legister lungt bida sin tid i väntan på ett i praktiken villorslöst amerikanskt tillbakadragande om något år. Och i Iran har den sittande despoten just lyckats mygla till sig ytterligare en mandatperiod varunder han troligen kommer att framställa kärnvapen, som kan komma att utnyttjas för att utplåna Mellanösterns enda demokrati, Israel (SvD 090613, DN 090613).

Jag påstår inte att allt detta är Barack Obamas fel. Det vore att grovt överskatta den amerikanske presidentens inflytande i dagens värld. Men hans utrikespolitiska linje förvärrar sannerligen läget. Och lägger vi härtill att han samtidigt försöker lösa finanskrisen med en vodoopolitik som riskerar cementera USA:s ekonomiska problem i allmänhet och urholka den federala regerings styrka i synnerhet, så är det inga roliga år som ser ut att ligga framför oss. För det är, som det brukar heta, lätt att göra fisksoppa av ett akvarium men väldigt svårt att reversera processen. Vem som än får efterträda honom - och vi får verkligen hoppas han eller hon tillträder redan 2012! - har därför en herkulisk uppgift framför sig.

2009-06-12

Chavez gnetar på

Venezuelas de facto diktator Hugo Chavez jobbar på för att tysta den kvarvarande oppositionen: http://news.yahoo.com/s/ap/20090612/ap_on_re_la_am_ca/lt_venezuela_anti_chavez_tv_3

Mer S-trubbel

Det verkar dra ihop sig till ett rejält muller inom SAP efter partiets sämsta val sedan den allmänna rösträttens införande. Så fram med popcornen! Ridån inför akt två av den föreställning vars första del hette Wanjagate håller på att glida upp...

Bättre på Bushs tid

Allt var inte bättre George W. Bushs tid som president. Men han och hans administration försökte i alla fall inte vad jag kan minnas använda HD för att mörka de fel som begicks i bland annat Abu Ghraib, som Obama nu gör: http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-morkar-bilder-pa-fangmisshandel-1.890194 Man väntar med spänning på tokvänsterns reaktioner på detta...

Missa inte...

... denna lilla pärla på Svensk Tidskrift om de ideologiska konvultionerna inom FP!

Sänk bensinskatten!

Så har bensinen rakat iväg över 13 kronor. Igen. Låt mig därför återupprepa mitt gamla krav på kraftigt sänkt bensinskatt, vilket - förutom att göra livet lite lättare utanför tullarna - skulle kunna bidra till att höja den ekonomiska aktiviteten (läs om detta här).

NATO-medlemskap nu!

NATO bildades som ett demokratiernas försvarssamarbete mot kommunismen 1949. Sverige ställde sig dock utanför då dåtidens politiska ledarskap, med Tage Erlander och Östen Undén i spetsen, ansåg Sverige för fint och sofistikerat för sådant trams. Sedan vann väst kalla kriget och världens befriades 1989-91 från den värsta massmördarideologin någonsin, varpå NATO fortsatte utvecklas till ett bredare samarbete för fred och frihet. Svenskt medlemskap? I h-e heller! Dillerierna om neutraliteten hade ty sjunkit in så djupt att de bildat en ideologisk beröringsskräck, personifierad av pellejönsar som Thage G-punkt Petersson och Maj-Britt Theorin, för vilka USA anses vara ett större problem i världen än ett reaktionärt Ryssland och Osama bin Laden.

Man har länge tyckt att dylika intellektuella fånerier borde sakna all relevans och att någon ledande politiker (utanför Folkpartiet) skulle ta bladet från munnen och säga det självklara - att även Sverige borde vara med i den världens största fredsorganisation som NATO utgör. Och idag tar försvarsministern faktiskt ett litet steg i rätt riktning genom att förespråka ett luftförsvarssamarbete och slå fast att: "Sverige skulle inte stå passivt om ett grannland i Norden eller EU drabbades av kris eller angrepp. Vi utgår från att de inte skulle stå passiva om Sverige drabbas". Gott så. Gå dock nu direkt från ord till handling, fyll i ansökningsblanketterna och låt äntligen Sverige inta sin naturliga, fullvärdiga plats i NATO!

2009-06-11

Näringslivet synar Obama

Läs här om hur "Business groups are daring President Barack Obama to impose pay caps on labor union bosses in light of indications the White House will limit how much corporate executives can be paid." Låt mig gissa att svaret blir ett i Obamaramadingdongismer väl inlindat men solklart nej...

Fler fattiga i Sverige än USA


Missa inte följande inlägg av Dick Erixon, där det - som framgår i grafen ovan - avslöjas att den absoluta fattigdomen i USA är mindre än i Sverige. Är Lars Ohly & C:o informerade?

Mer struntprat!

Idag var det dags igen. Svenska Dagbladet lånar ut sina spalter till alarmistiskt nonsens från lobbygrupper som påstår att små, söta paradisöar i Stilla havet är på väg att dränkas av stigande havsnivåer på grund av växthuseffekten. Denna gång är det Carteretöarna som sägs vara på väg ner i djupet. Att fluktuationer i havsnivåer a) alltid förekommer av naturliga skäl och b) är mycket mindre än miljökramarna påstår är välkänt sedan länge. Läs om detta exempelvis här och här, där det bland annat specifikt konstateras att "The only problem with this is that the Carteret Islands are only a short distance from Bougainville where no such sea level rise has been reported. Moreover, the area is only 500km from some very serious recent volcanic activity at Rabaul and form part of an active volcanic chain through the Solomon Islands." Men lik förbaskat fortsätter alltså svensk - och internationell - media att basunera ut domedagsprofetiorna. Man blir trött...

2009-06-10

Medeltidens slut

Idag tog medeltiden i Sverige äntligen slut. Kårobligatoriet, den sista resten av skråväsendet, avskaffades av riksdagen. Att det skulle behöva ta 500 år...

Herrskapsvänstern fall

Missa inte följande mycket intressanta inlägg av Dick Erixon!

Fascismen är här

I Ryssland blir det politiska och ekonomiska läget alltmer desperat. Tsar Putin reser nu land och rike runt, skäller ut fabriksägare och ger dem direkta order att ta av pengar som uppenbarligen inte finns för att betala ut bland annat innestående löner (SvD 090610). Därmed har utvecklingen i landet nått fram till sin logiska - och för vissa av oss tyvärr inte överraskande - slutpunkt: fascism. För enligt den fascistiska ideologin har staten rätt till ett dominerande inflytande även på driften av privata företag.

Tillägg: Här är f ö ett bevis för att även Obamaadministrationen håller på att försöka radera ut gränsen mellan offentligt och privat. Precis som i Ryssland. Och Sverige...

Tillägg II: GOP's andreman i amerikanska representanthuset uppmärksammar numera också likheten mellan politiska manövrer i Putins Ryssland och Obamas USA.

2009-06-09

Förmynderiet bort

Sedan anno 1911 har Staten efter behag klippt och klistrat i de filmer som vi svenskar velat titta på i biograferna. Nu skall denna rent sovjetiska sedvänja försvinna och befolkningen äntligen myndigförklaras. Att det skulle ta nästan hundra år är en skandal..!

Brittisk humor

Telepromtertrubbel

När man som politiker börjar få skrattarna emot sig istället för med sig efter mindre än ett halvår ligger man pyrt till...

Siffertrixande

Ytterligare ett tecken på att Obamaadministrationens tax and spend policy för att ta USA ur krisen redan håller på att kollapsa har nu uppmärksammats av Wall Street Journal. Obama och hans företrädare har börjat använda sig av overifierbar jobbstatistik...

Maktskifte i New York

Republikanerna har tagit kontrollen över delstaten New Yorks senat efter att två demokrater bytt sida. Nyhetsbyrån TT-AFP ansåg att detta var viktigt nog för ett omnämnande. I texten citerades dock som synes den avsatte majoritetsledaren Malcolm Smith, som fördömt agerandet som både "olagligt och ett brott mot folkviljan." Man undrar om en avsatt republikansk talmans dylika utfall ansetts värda att återge om situationen varit den motsatta...

Växthusbluffen vid vägs ände


I de politiska korrektas himmelrike på jorden får man, precis som en gång i Sovjetunionen, ofta läsa mellan raderna för att få reda på vad som händer. Och tolka tystnad som talande nyheter. Eller vad sägs om följande. Söker man idag efter artiklar om den rekordkalla försommaren i Sverige genom att slå in sökorden "köldrekord" och "rekordkyla" på Svenska Dagbladets och Dagens Nyheters webbsiter får man noll (0) resultat. Detta trots att SMHI under rubriken "Nya köldrekord" bland annat konstaterar att: "Flera städer har noterat de lägsta junitemperaturerna sedan 1800-talet" och att "flera (mät)stationer noterat de lägsta junitemperaturerna sedan 1800-talet."

Nu utgör förvisso en enstaka ovanligt kall eller dito varm period inget bevis för eventuella klimattrender, men låt oss ändå göra tankeexperimentet att det istället de senaste veckorna varit rekordvarma. Hur tror du, käre läsare, att det då låtit i media? I alla fall jag misstänker att det låtit som på domedagsprofeternas årsmöte! För under de senaste tio-femton åren har varje temperaturavvikelse uppåt, oberoende av hur liten den varit, framställts som det yttersta beviset på växthuseffektens existens och förödande inverkan. Men när det motsatta inträffar dundrar ergo tystnaden som en enhandsapplåd...

Jag har sagt det förr både på denna blogg och i andra sammanhang: växthuseffektsteorin (som säger att det finns ett rakt, obönhörligt samband mellan halten koldioxid i atmosfären och jordens medeltemperatur) är en bluff! Eller möjligen ett sorgligt exempel på dålig vetenskap. Hos många journalister och politiker - för vilka ideologiska sanningar tydligen väger tyngre än vetenskapliga - vägrar dock denna enkla sanning sjunka in. För att hjälpa dem lite på traven tog jag därför ett varv på nätet och laddade hem grafen ovan, som styrker detta lika enkla som slående faktum. Och den är bara ett exempel bland många. De senaste åren har nämligen bevisen både för det senaste decenniets sjunkande temperaturer och växthusteorins ovetenskaplighet mångdubblats. Men detta intresserar tydligen inte media...
Tillägg: I USA förväntas året för övrigt bli "sommarlöst"...
Tillägg II: DN publicerade faktiskt en artikel om det rekordkalla vädret samma dag som jag skrev detta (även om däri inte gjordes kopplingar till växthusdebatten). Den missade jag. Sorry...

Upplyftande taskspeleri

Det är sannerligen inte ofta jag håller med om de analyser som presenteras i Dagens Arena, men idag slår de huvudet på spiken genom att klassificera SAP:s eftervalsanalys som utslag för både strutsmentalitet och "Bagdad Bobmaterial". För att beskriva faktum som att de borgerliga blev större än de rödgröna i hela landet och nästan 10 % större i det viktiga Stockholmsområdet som en seger är ett maken till bedrägeri som man får leta efter (DN 090608).

Det är dock ett upplyftande och kittlande taskspeleri. För som Timbrochefen Maria Rankka skriver här, att ledare för Partiet numera tvingas sprattla in sig i resonemang som försöker framställa ett valresultat på 24 % som en stor seger gör att mycket "i dag tyder (...) på att enpartistaten så sakta håller på att försvinna och det politiska landskapet i Sverige förändras." Tänk att man skulle få leva att uppleva detta ögonblick i historien. Man blir mållös och tårögd, nästan religiös...


2009-06-08

Hasta la vista, hög skatt?

Om man skall bedöma vart USA långsiktigt är på väg politiskt är det sedan länge en god regel att studera vad som händer i Kalifornien. Det var där som den så kallade skatterevolten inleddes i slutet på 1970-talet, vilken i sin tur ledde fram till Ronald Reagans konservativa revolution efter 1980. Och det var där som det som senare skulle bli Bill Clintons "mittendemokrater" kunde anas i slutet av samma decennium.

Och nu är det kanske dags igen. Kaliforniens guvernör, Arnold Schwartznegger, föreslår nämligen att delstaten inför en så kallad flat tax, det vill säga att man avskaffar progressiviteten i inkomstbeskattningen. Vilket är ett utmärkt förslag! "Platt skatt" är ty både enkelt och rättvist då möjligheterna till skatteplanering minskar och hårt arbetande medborgare får behålla mer direkt i plånboken. Tänk om bara svenska politiker kunde vara lika framsynta - och modiga - som "Guvernatorn"...

På kryss mot Bryssel

"Min" kandidat Anna Maria Corazza Bild ser ut att bli inkryssad i Europaparlamentet. Likaså KD:s förre ledare Alf Svensson. Bra val, svenska folket!

Kort om Europavalet

Europavalet gick, ungefär, som väntat. Möjligen lite bättre. I Sverige gick de borgerliga fram på den rödgröna soppans bekostnad, Piratpartiet ersatte Junilistan som missnöjesventil och valdeltagandet steg (SvD 090608, DN 090608, AB 090608). Mycket soppa kokas idag på spikar som att ungdomar röstade si, andra grupper så och så vidare. Jag tar dock dessa med en stor nypa salt. Ett EP-val är ty ett EP-val och om inte svenskarnas traditionella röstningsbeteende förändras radikalt så kommer detta enkom ha liten bäring på nästa års riksdagsval.

Detta avgörs istället av en nu sedan länge sedvanlig kamp mellan en framtids- och marknadsinriktad borgerlighet och en nostalgisk, positionsförsvarande och numera även alltmer öppet kvasixenfobisk vänster. Och denna batalj kommer att avgöras av betydligt starkare krafter än fildelningsklådan.

Åt vänster drar här nämligen gamla röstningsmönster (som "jag-röstar-på-s-för-jag-är-arbetare") och det nuvarande skatte/bidragssystemet, som gör 10-15% marginalväljare direkt beroende av fortsatta statliga transfereringar för sin månatliga överlevnad. Och mot höger den sedan decennier långsamma men tydliga internationaliseringen av svenska folkets verklighetsuppfattning, samt en parallellt sakta ökande realism angående politikens begränsade möjligheter att jämnt styra allt och alla till allt och allas bästa och förkovran.

Ute i Europa blev EP-valet vidare en stor framgång för partier som av diverse kommentatorer förutspåtts nederlag på grund av finanskrisen. I bland annat Frankrike, Tyskland och Italien gick de reagerande högerpartierna bra, medan vänstern - i de få länder där den ännu regerar som Spanien - åkte på svidande nederlag. För att nu inte prata om Storbritannien, där Labour bara blev tredje största parti, passerat inte vara av Tory utan också det toknationalistiska UKIP.

Det enda riktiga smolket i helgens valbägare är också att dylika "extremhögerpartier" (som om man studerar vad de vill egentligen bör räknas till vänstersidan då de är mer nationalsocialistiska än borgerliga) hade stora framgångar i flera länder. Men trots detta och i det stora hela en mycket bra dag för borgerligheten alltså. Både i Sverige och Europa. Och en motsvarande katastrof för vänstern...

Tillägg: Läs också gärna Dick Erixons som alltid mycket tänkvärda och faktaspäckade sammanställning av valresultatet här.

2009-06-07

Labour utraderat

Labour blev utraderat i torsdagens lokalval i Storbritannien och förlorade makten i de fyra grevskapsförsamlingar i England man fortfarande hade makten (SvD 090606). Enligt BBC:s beräkningar blev Labour med 23 procent bara landet tredje största parti. De konservativa gick däremot med 38 procent mycket starkt. Och Liberaldemokraterna med 28 procent ryckte fram som landets näst största parti. Gordon Brown vägrar dock inse att hans tid vid makten är över och vill sitta kvar. Låt oss hoppas att Verkligheten i veckorna som kommer blir så påträngande att han - eller någon annan - tar sitt ansvar och utlyser nyval. Annars riskerar en av världens stormakter att förbli lamslaget ända fram till maj nästa år, när val ändå måste hållas.

Sista mätningarna

I de sista mätningarna inför dagens Europaparlamentsval fortsätter de trender som kunnat skönjas sista veckorna; framförallt att S och M verkar tappa röster till småpartier som MP och PP (SvD 090607). EP-valets ställning som missnöjesventil verkar därför bestå. Vilket är synd, för Europasamarbetet är för viktigt för att arbetet i EU-parlamentet skall hämmas av dylika.

2009-06-05

På't igen Gunnar!

Marita Ulvskog har gått i taket för att moderaten Gunnar Hökmark igår talade klarspråk om hennes och SAP:s flirt med potentiella sverigedemokratiska väljare (SvD 090605). Och hon "Hoppas att han inte gör något liknande" igen. Se där träffades visst en öppen liggande nerv. Så på't igen Gunnar i dagens debatt, för Sanningen kan man aldrig få höra för många gånger!

Det knakar redan

Barack Obamas personliga popularitetssiffror har legat kring 60 % sedan han tillträdde 20 januari, vilket är högst normala siffror för en nytillträdd president. Runtomkring honom har dock missnöjet med hans kvasisocialistiska politik redan börjat skörda offer. Idag kom till exempel en mätning som visar att förre vicepresidenten Dick Chaney numera är populärare än representantshusets framträdande talman Nancy Pelosi. Obama beskrivs ofta av sina anhängare som en bro emot framtiden. Att beträda den när dess centrala stöttepelare redan blivit så murkna är dock icke rekommendabelt!

Tillägg: Ett av Obamas tiotusen vallöften var att skapa bättre relationer med USA:s europeiska allierade. Nu kommer dock rapporter om att förhållandet till bland annat Tyskland redan börjat härskna:
A rift has quietly opened up between Germany and the United States, marked by official statements of harmony and private grumbling. It is not an outright crisis in relations, but there are underlying tensions and disagreements on matters ranging from the global economic crisis to the future of inmates held at Guantánamo Bay. On a more basic level, there is a sense that the Obama administration is ignoring the needs and counsel of longtime allies.

Adjö "Nya vänstern"!

Det politiska spektakel som nu utspelas i Storbritannien kan kortsiktigt bara sluta med en sak - Gordon Browns avgång som premiärminister (SvD 090605, AB 090605, DN 090605). Och mer långsiktigt att Labour därefter åter blir ett "evigt" oppositionsparti. För den moraliska/etiska rötan har uppenbart trängt in så på djupet, att Torypartiet är närmast garanterat en ny, lång period som regeringsparti. Det enda hotet mot detta scenario - och det är faktiskt en reell möjlighet - är att Labour helt imploderar och de vänsterinriktade Liberaldemokraterna istället blir landets nya, stora oppositionsparti efter nästa val.

Placerar vi in detta i en bredare, idéhistorisk kontext blir bilden om möjligt än mer intressant. För Tony Blairs Labour utgjorde - tillsammans med Bill Clintons "mittendemokrater" (som är en saga all i o m Obama), Gerard Schröders SPD (som är på väg att ätas upp av postkommunistiska Die Linke) och Göran Perssons SAP (som Mona Sahlin är på god väg omstöpa till ett kvasixenofoiskt ytterlighetsparti) - kärnan i den "nya vänster" som tog form på 1990-talet och som delvis lyckades reversera den frihetliga politiska, ekonomiska våg som startade på 1980-talet under Ronald Reagan och Margaret Thatcher.

Vart är då den ideologiska utvecklingen på väg?

Det vetenskapliga svaret på denna fråga är ännu"vet ej", men tillåt mig spekulera. När gudasminket hunnit rinna av Barack Obama om ett år eller så kommer en bred, folklig reaktion mot hans skattehöjnings-, reglerings- och bidragspolitik att ta fart i USA och gynna ett revitaliserat Republikanerna. Ett embryo till en sådana rörelse har redan startat i form av vårvinterns Tea Party-rörelsen. Och sedan dröjer det inte alltför länge innan en rad av de stora högerliberala/konservativa partierna i Europa (som idag drabbats av ett anfall av traditionell statssocialism) hakar på tåget.

Vad som ännu fattas - både i USA och i Europa - är karismatiska, folkliga ledare som likt Reagan kan bygga dylika nya, breda frihetskoalitioner. Men historien lär oss att sådana alltid tenderar att stiga fram när det intellektuella klimatet är moget..!

Tillägg: Här är en interaktiv karta med gårdagens valresultat från Storbritannien (rösträkning pågår fortfarande, men det verkar klart att Labour åker på kompanistryk överallt).

Sedvanlig svensk tråkpolitik

För ett ögonblick, för någon vecka sedan, såg Europaparlamentsvalet ut att kunna bli riktigt intressant. Partierna fick till slut upp ångan, opinionsmätningarna utlovade stora svängningar och man kunde, ibland, till och med höra frågor debatteras som faktiskt hör hemma i en Europavalrörelse . Men sen har alltihop blivit sedvanligt svenskt tråk. Inrikespolitiken har helt tagit över; socialdemokraterna försökt utnyttja SD:s taktik att skylla allt elände på utlänningar; Piratpartiet tagit Junilistans plats som missnöjesalternativ. Och i en Skop-mätning i går (SvD 090604) och enligt den SIFO-mätning som presenteras idag ser vi nu resultatet (AB 090605): att ingenting spännande alls kommer att ske i jämförelse med förra valet. Förutom möjligen att SAP ser ut få en marginell framgång som garanterar att Mona Sahlin sitter kvar till riksdagsvalet nästa år. Och det är från ett borgerligt perspektiv inte det sämsta..!

2009-06-04

Kommer inte förändra ett dugg

Barack Obamas nyss avslutade tal i Kairo hyllades som vanligt i och av media redan före det hållits. Tillåter man sig såhär i efterhand att analysera vad han faktiskt sade innehöll det dock inget speciellt. Retoriskt blev det bara ytterligare en timme lika högtravande som tillintetsägande plattityder om tro, hopp, framtid, samförstånd, demokrati och annat, som Obama älskar att svänga sig med. Och innehållsmässigt ekade det tomt. Obama upprepade bara med andra ord den politiska linje som slogs fast under George W Bush; framförallt att USA förbehåller sig rätten att slåss mot mordiska terrorister och en tvåstatslösning i Israel/Palestinafrågan.

Tillägg 5/6: Se även följande inlägg av Dick Erixon...

2009-06-03

Smarta ungdomar

Svenska ungdomar vill ha frihet att själva löneförhandla (E24 090603): "Åtta av tio anställda mellan 25 och 30 år vill ha individuell lönesättning istället för dagens centralstyrda modeller." Är Mona och Wanja informerade? Ursäkta? Jaha, de bryr sig inte. Nähä...

Mat & utveckling

Intressant inlägg av Pär Krause idag om handel och utveckling: http://www.parkrause.se/blogg/#post18

En ny Obamaism

Någon som minns de politiskt korrektas förtjusta upprördhet när George W Bush (långt före han tillträdde presidentposten) inte kom ihåg namnet på Indiens premiärminister? Eller någon annan av de gånger han hånades av de samme för att inte riktigt få allt exakt rätt omedelbart? Låt oss nu se om de blir lika förnärmade av att Barack Obama (efter mer än tre månader på samma post) minst sagt rört till det genom att påstå att USA är ett av världens största muslimska länder - efter Indonesien, Pakistan, Indien, Bangladesh, Turkiet, Egypten, Iran, Nigeria, Kina, Etiopien, Algeriet, Marocko, Afghanistan, Sudan, Irak, Ryssland, Saudi Arabien, Uzbekistan, Yemen, Tanzania, Syrien, Malaysia, Niger, Senegal, Ghana, Tunisien, Somalia, Guinea, Kenya, Azerbaijan, Kazakhstan, Burkina Faso och Tajikistan (det vill säga på 34:e plats). Något säger mig att upprördheten kommer att bli mycket balanserad...

Nytt övergrepp

Hur många svenska ministrar och andra politiker skall behöva sätta livet till innan svenskarna till slut slutar inbilla sig att de bor i Underlandet där alla är snälla och goda och inget ont inträffar? Efter ett överfall mot finansminister Anders Borg i finansdepartmentets eget garage är tyvärr frågan aktuellare än någonsin...

Mythbuster

I en bok som snart kommer ut i USA punkteras en rad lögner och överdrifter om Barack Obamas presidentvalskampanj. Bland annat myten om att hans enorma tillgång på pengar (ni vet den där kampanjfördelen som bara stör svenska journalister när den drabbar republikaner) till stor del berodde på traditionella stora donationer, inte många små bidrag från Joe and Jane Sixpack:

The impressive fundraising Obama demonstrated in 2007 was largely a result of the usual high-dollar contributors – not the small-dollar donors the campaign liked to hold up to the press. “It wasn’t the Internet,” admitted Penny Pritzker, Obama’s national finance chair.
Det skall bli intressant att se vilken traditionell svensk media som kommer att slå upp denna lilla skandal stort. För jag misstänker starkt att såväl Karin Henriksson och Martin Gelin på Svenskan som Vet-Inge Andersson på SVT (och många, många andra) kommer att missa att rapportera nyheten...

Inre kollaps

Brittiska Labour verkar vara på väg mot total inre kollaps:

Labour sources said that many of the party’s MPs were in a state of panic. A private meeting of the Parliamentary Labour Party was described by MPs as “emotional and jittery,” with several backbenchers openly accusing Mr Brown of lacking leadership and direction.

Man bli som liberalkonservativ givetvis inte förkrossad, men jag hade ändå hoppats att Tony Blairs arv skulle ha förvaltats bättre. För risken är nu att tokvänstern, efter en storförlust i nästa års parlamentsval, kommer att ta tillbaka makten i partiet. Och ett segerrusigt Toryparti skulle då behöva en stark opposition för att inte drabbas av hybris.

Men den dagen den sorgen... ;-)

2009-06-02

CUF:s ordförande...

...Magnus Andersson gör idag ett intressant inlägg på sin blogg: http://magnusandersson.blogspot.com/2009/06/lat-aldrig-sahlin-bilda-regering.html

Att äta kakan. Eller inte...

Bilfabrikör med mera Mr. Barack Obama har nu efter flera månader som den fria världens ledare försökt klargöra hur han ser på sitt lands plats och uppgift i världen. Det gick inget vidare. Han lyckades nämligen bland annat krysta ur sig följande:

"The danger I think is when the United States or any country thinks that we can simply impose these values on another country with a different history and a different culture," the president told the broadcaster. But he stressed: "Democracy, rule of law, freedom of speech, freedom of religion -- those are not simply principles of the West to be hoisted on these countries, but rather what I believe to be universal principles that they can embrace and affirm as part of their national identity."
Eller på svenska: Att både vilja ha kakan och äta den!
.
Tillägg: Glöm förresten det där om "den fria världens ledare" för han verkar under dagen i praktiken ha beslutat sig för att ge upp den ambitionen genom att backa om Iran...

Tack till alla läsare!

Kollade idag detta enkla forums besöksfrekvens på Bloggtoppen.se och vill rikta ett stort tack till mina läsare. Svensk historia hamnade ty på 25 plats totalt och 10-i-topp i fem underkategorier (Debatt 1; Kultur 4; Samhälle 5; Politik 10; Historia 2). Det känns uppmuntrande!

Rättelse 5/6: Läsaren för ursäkta en halvt datailliterat 70-talist. Denna blogg hamnade inte på 25:e plats totalt utav alla bloggar på Bloggtoppen (så blondibella är jag icke!), utan i en typ av undergrupp som jag blandidade ihop med... nånting. Men de övriga uppgifterna stämmer i a f!

Bröstvulkaner m.m.

Här, käre läsare, kan du beskåda vad lite av dina surt förvärvade skattepengar går till: http://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/religion-brost-och-hysteri-1.881170

Obama Motors, rena snurren

Missa inte följande kärnfulla inlägg av Carl Bildt: http://carlbildt.wordpress.com/2009/06/02/vad-pagar/

Ulvskog till Bryssel - nu!

Det blev, precis som när det begav sig häromåret i Vaxholm, socialdemokrater som betedde sig som sverigedemokrater och Centern som fick stå för anständigheten i Sveriges relationer med Lettland. Igår inbjöd nämligen infrastrukturminister Åsa Torstensson och EU-parlamentarikern Lena Ek, båda (c), en företrädare för det företag som Marita Ulvskog anklagat för att ägna sig åt "människohandel" och gav honom möjligheten att förklara sitt företags verksamhet (DN 090602). Och han sade bland annat att:
– Hon har aldrig hört av sig till oss och utnyttjar oss bara till sin kampanj, säger Maris Sergejenko (anm. tidigare VD för Hyrlett). Enligt honom tjänar de anställda som minst 75 kronor i timmen efter skatt. Dessutom får de 500 kronor per dag i traktamente samt betald bostad.
– En städare i Lettland tjänar 2.500 kronor i månaden, omkring 100 personer om dagen hör av sig till oss för att söka jobb.

Men detta passar alltså inte Ulvskogsan & C:o, som igår istället för att be om ursäkt presenterade SAP:s förslag för hur man i framtiden i praktiken vill förhindra letter (och andra EU-medborgare) att komma till Sverige och jobba. Måtte valgudarna vara nådiga på söndag så att hon försvinner ner till och där in i någon ändlös korridor i Bryssel, så att vi slipper liknande debacle i framtiden...

2009-06-01

Skönt klarspråk

Klarspråk är ovanligt i svenska sammanhang i allmänhet och inom svensk politik i synnerhet. Men idag bröt statsministern mot konventionen och sade några sanningens ord med syftning på General Motors (numera Obama Motors) konkursansökan: "Det var tur att vi inte lyssnade på Mona Sahlin och IF Metall och skickade in pengarna i det här konkursboet". Så sant som det är sagt. Och både SAP och LO protesterar givetvis vilt. Men något mer intellektuellt avancerat (typ: eftertanke) förväntar man sig ju sedan länge inte från det hållet...

Orealistiska förslag

Moderaterna föreslår ökad kontroll på europeisk nivå för att undvika nya finanskriser (SvD 090601). Och nog behövs en översyn av dagens regelsystem. Men vi talar då om avregleringar, inte ytterligare pålagor. För någon brist på regleringar rådde minsann inte när bubblan sprack i höstas. Tvärtom så hade då många decenniers försök till politisk styrning och kontroll lett fram till en regeldjungel som få (om någon) riktigt begrep sig på, vilket aktivt bidrog till krisen.

Tydligast var detta i USA. Socialpolitiskt motiverade regler hade där från 1970-talet och framåt bland annat tvingat banker att bevilja huslån till fattiga, vilket skapat en ohållbar situation. Och denna morbida politik premieras nu genom att amerikanska staten genom stöd och bidrag i praktiken ger förlåtelse för synder man själv var med om att reglera fram. I det långa loppet finns med andra ord bara en väg att gå för att minimera risken för och - framförallt - mildra effekterna av framtida "bubblor". Att låta banker och finansinstitut börja besluta själva vilka risker de anser sig beredda att ta. Och sedan låta dem ta smällen om/när det går åt skogen.

Gåhjälm nästa?

"Folkhemsfascismen" är ständigt närvarande i den svenska politiska debatten. Nu skall - om Facket för bestämma (och det brukar det som bekant ofta få) - landets redan hårt hunsade rökare inte ens få ta sig ett bloss på konungarikets uteserveringar... Nu väntar man bara på att någon skall föreslå gåhjälm!

Missa inte...

... följande inlägg på Peter Englunds blogg om 1970-talets vänsterextremism, där han bland annat konstaterar att nya uppgifter gör att "Plötsligt förvandlas en hel epok till ett enda dåligt cirkelbevis." Man kan bara hålla med!

Berlusconi, Sarkozy... Och Sahlin!

Aftonbladets Olle Svenning for igår i en krönika ut mot Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi. Anledningar till detta fattas förvisso ibland inte; i synnerhet vad gäller Sarkozy, som lyckades bli vald på att låta nästan lika liberal som en gång Margaret Thatcher men sedan visade sig vara en typisk gaullist (det vill säga en statssocialistisk fransk toknationalist). I Svennings inlägg fattas dock proportioner. Och konsekvens. För då han skriver att de båda excellenserna "tävlar i drastisk kamp mot invandrare" hade det varit hövligt om han även kritiserat andra som fiskar i samma grumliga vatten. I Sverige har exempelvis Mona Sahlin och Marita Ulvskog slirat på samma intellektuella kopplingar som Sverigedemokraterna genom att kalla den fria rörligheten inom EU för "människohandel". Men det är klart, det är ju stor skillnad på om Sarkozy och Berlusconi kräver begränsningar av folks rörelsefrihet och när Sahlin och Ulvskog gör det. Eller?