2009-07-31

Mycket läsvärt

Läs ett fantastiskt inlägg om växthushysterien här!

Newsmillartikel

Jag publicerar idag en artikel på Newsmill om (s)vensk historieskrivning...

Ridå!


Jag har fått skäll från diverse vänsterfolk för att på denna blogg kalla Venezuelas president Hugo Chavez och hans regim för en diktator och diktatur in spe. Jag har missförstått honom, har det hetat. Nåväl, nu är det strax dags för bokslut i denna delikata fråga. Chavez justitieminister har nämligen föreslagit att yttrandefriheten i landet bör begränsas:

The new law would punish the owners of radio stations, television channels and newspapers that have attempted to "cause panic" and "disturb social peace," Attorney General Luisa Ortega said. It also would punish media owners who "manipulate the news with the purpose of transmitting a false perception of the facts." "Freedom of expression must be limited," Ortega said.
Ridå!
.
Tillägg 1/8: Första offren för denna "demokratisering" är, enligt Dagens Nyheter, 34 st radiostationer...
.
Tillägg II 1/8: Diktaturiseringen av Venezuela verkar nu genomföras i ljusets hastighet...

Kul vara optimist

Som jag skrivit om flera gånger de senaste dagarna ser det ut som om konjunkturen bottnat och snart vänder uppåt. Och idag kom siffror som visar att så faktiskt är fallet. Det kraftiga fallit i BNP som framkallades av finanskrisen förra året har planat ut och det ser ut som att de snart kommer att börja stiga igen. (SvD 090731). Det är alltid kul att vara optimist. I synnerhet när man får rätt! ;-)

Man bågnar!

Särintressena frodas i den svårt nepotistiska miljö som nu i rasande fart växer fram i koncentriska cirklar från 1600 Pennsylvania Ave i Washington DC. Nu senast är det det gamla "nyhetsankaret" Dan Rather - som 2004 skrev in sig i mediehistorien genom att publicera uppenbart förfalskade dokument om George W Bushs militärtjänstgöring - som kräver pay-back för medias aktiva stöd till Obamas presidentkandidatur i form av statligt stöd till konkursfärdiga tidningar och tv-kanaler. Och han gör det med argumentet att "A truly free and independent press is the red beating heart of democracy and freedom”. Man bågnar!

2009-07-30

Fort(s)atta USA-lögner

Inom (s)vensk media råder sedan decennier ett brinnande USA-förakt. Och det verkar inte finnas gränser för hur man anser sig ha rätt att bete sig och tänja på sanningen för att kunna framställa det stora landet och dess befolkning i dålig dager. Föga förvånande fick därför svenska journalister för ca en vecka sedan spatt när man trodde sig kunna rida till storms mot amerikanerna på självaste Barack Obamas rygg, då denne kritiserade en vit polis för ett "rasistiskt" ingripande.

Nu visade det sig dock (som alltid) snabbt vara en groda och att det var presidenten och hans hejdukar som ägnade sig åt "race card politics". Den vite polismannen kallas idag istället för en hjälte och har fått stöd från alla håll, både svarta och vita. Och patetiskt nog har även Obama, som till slut men för sent insåg sin blunder, försökt hylla honom. Grodan blev dock bara (ytterligare) ett i en lång rad pinsamheter som drabbat presidenten under senare tid. Se ett tidigare blogginlägg med vidhängande kommentarer om detta här.

Men tror du, käre läsare, att svensk media ger sig? Icke! Både Svenskan och Aftonbladet kör idag helt oberörda repriser på samma smörja som tidigare i veckan. AB försöker till och med blanda bort korten genom att publicera uppgifter om en visserligen anknuten men helt annorlunda (och som det verkar mer äkta rasistisk) incident. Finns det ingen kvalitetskontroll eller heder kvar på svenska tidningsredaktioner? Uppenbarligen inte..!

Tillägg 31/7: Här är en amerikansk reflektion över "affären"...

Liket levde visst...

Jag skrev redan härom dagen om att det verkar vända uppåt i den svenska ekonomin. Och idag kom en rapport från KI som säger samma sak (SvD 090730, DN 090730). Tonen är visserligen försiktig och optimismen inte lika stor som för drygt ett år sedan, men efter de senaste 10-12 månadernas begravningsjournalism rörande kapitalismen och dess framtid är det inget att förundras över. Liket har dock alltså visat sig vara vid liv och har, som så många gånger förr, lyckats komma tillbaka utan hjälp av konstgjord andning i form av statliga satsningar, etc. Man kan bara önska att svenska politiker till vänster och journalistkåren (också till vänster) drar sig till minnes detta nästa gång vi drabbas av en kris. Men det skall vi nog inte hoppas på. För båda dessa grupper lever i sin egen värld, där frihet och kapitalism ses som onda ting...

2009-07-28

Det vänder uppåt!

Det ser ut att vända uppåt för svensk ekonomi. Detaljhandeln redovisar i alla fall idag mycket starka siffror (SvD 090728). Vilket ju är fantastiskt med tanke på vilken pessimism som dagligen flödar ur inte minst media! Man kan också notera att denna vändning i Sverige skett utan skattehöjningar, förstatligande av bilfabriker, skenande budgetunderskott och en uppsjö "insatser" av allehanda slag som vissa politiker ropat sig hesa om, medan situationen i länder som ägnat sig åt dylikt fortfarande är dyster eller till och med fortsätter försämras... Se där ett nytt, gott och hårt bevis för den gamla marknadsliberala sanningen om att det bästa är att låta kriser blåsa över istället för att låta försöka politiker och byråkrater "fixa till" saker!

2009-07-27

Välmotiverad kritik

Jag har på denna blogg upprepade gånger klagat på den ensidiga "klimatrapporteringen" i Sverige. Här är ett inlägg på Newsmill som visar att jag har haft rätt...

2009-07-26

Som man bäddar...


...får man ligga. Barack Obama blev vald på luftig retorik om Change! som var så tillintetsägande, att nästan alla kunde måla upp sina egna fantasier om vad hans styre skulle komma att innebära. De av oss som valde att lyfta på slöjorna och titta lite närmare på vad klyschorna faktiskt potentiellt riskerade innehålla, snarare än att bete oss som tonårstjejer på en Beatlesfestival, anade dock ugglor i mossen. Och blev för detta kallade det mesta. Förutom möjligen klarsynta och förutseende.
.
Nu börjar dock de praktiska konsekvenserna av Obamas politik att synas i form av, bland annat, ett rekordstort budgetunderskott, socialiserad sjukvårdsförsäkring och en kraftig ökning av den politiska sfären, dess makt och inflytande. Och resultatet har blivit början på vad som antagligen med tiden kommer att utveckla sig till en politiskt förödande förtroendekris. Som USA-vän lider jag av och med denna utveckling. Men jag är inte förvånad över den...

Bra om finanskrisen

Idéhistorikern Johan Norberg skriver idag en mycket bra artikel på DN-debatt om riskerna med den nuvarande "krishanteringen":
Men det stora och potentiellt ödesdigra experimentet är att vi i dag försöker
möta en kris som har orsakats av för låga räntor och för hög belåning med ännu
lägre räntor och ännu högre belåning.

Man kan bara hålla med! Över huvud så borde fler se finanskrisen som en varning för att den beskattnings- och regleringspolitik som dominerat västvärlden i snart ett århundrade bara leder till återkommande kriser som blir både längre och djupare än de naturliga "korrektioner" som uppstår i alla ekonomier, men som tenderar att - bara de lämnas ifred - snabbt blåsa över.

Jag rekommenderar f ö alla som är intresserad av detta att läsa just Johan Norbergs excellenta bok i ämnet, En perfekt storm (Hydra Förlag 2009).

2009-07-24

(S)vensk USA-bevakning

Den för sin elegans och visdom en gång av svensk (och nästan all annan) media Messiasförklarade Barack Obama har problem. Stora problem. Och växande problem. Efter att under flera veckor ha satsat hela sin politiska prestige på att få igenom ett lika illa genomtänkt som dyrt nytt sjukförsäkringssystem fick han i går lov att vackert bekänna sig besegrad. Frågan kommer nu (eventuellt) att avgöras av senaten under hösten. Svensk media kör dock, som väntat, rakt av Vita Husets officiella förklaring att detta inte skall ses som annat än ett lätt olyckligt, närmast rent tekniskt problem (SvD 090724, DN 090724).

Och som om inte detta var nog körde den store oratorn häromdagen foten i munnen på sig själv genom att tala fritt ur hjärtat (något som t o m George W Bush oftast klarade utan att göra bort i sig i sak) om en i grund och botten lika klar som på presidentnivå patetisk fråga. Den store statsmannen kunde nämligen inte motstå frestelsen att försöka avleda intresse från sjukvårdsfrågan genom att sänka sig till Al Sharpton-nivå (en av USA:s mest vänstervridna och skrupelösa svarta populister) och angripa ett fullt korrekt ingripande av en vit polis mot en obstinat svart Harwardprofessor i Massachusetts. Svensk media låter dock, som väntat, trycka en något annan version (AB 090724).

Tillägg 25/7: Läs hos Dick Erixon om hur Obama i panik nu gått från att kritisera till att berömma den aktuelle polismannen.

Tillägg II 25/7: Heder till DN som idag trycker en åtminstone bitvis kritisk sak om Obama! Nå'n gång skall vara den första...

Tillägg III 25/7: Även Aftonbladet har insett fakta...

2009-07-23

Politiskt sammanbrott nära


Den politiska processen i Washington DC är nu nära ett historiskt sammanbrott. Demokraterna försöker nämligen i ett desperat drag förhindra att republikaner kommunicerar med sina egna väljare! Vad det är dom försöker stoppa? Schemat ovan, som är ett försök att visa hur vansinnigt president Obamas och Kongressdemokraternas nya sjukförsäkringsförslag är.
.
Fortsättning följer...


Ett pinsamt spektakel

79 miljarder dollar (cirka 630 miljarder SEK) har den amerikanska regeringen satsat på forskning och propaganda kring växthuseffekten sedan 1989. Ett nätt summa, som dragit sitt strå till det galopperande federala budgetunderskott, som är en av orsakerna bakom den nuvarande politiska, ekonomiska krisen i USA (och därmed också i resten av världen). Och samtidigt kritiseras Exxon-Mobil Corp av diverse miljödårar för att ha givit ynka 23 miljoner dollar till "skeptics". Läs mer om detta pinsamma spektakel här...

Dags för kvotering?

Som väntat (med tanke på kombinationen internationell finanskris och LAS) stiger arbetslösheten mot 10 % (SvD 090723, DN 090723). Och värst är det för ungdomarna, som beroende på "sist in-först ut" reglerna inte ens får chansen att visa vad de går för. Nästan var tredje får gå hemma och släpa. Nedgången i sysselsättningen har dock samtidigt nästan enbart drabbat män. Antalet sysselsatta bland dessa har minskat med hela 74.000 i jämförelse med förra året, medan antalet sysselsatta kvinnor inte uppvisade någon säkerställd förändring alls. Hålla, Gudrun, var är du med dina skallande rop om kvotering...För så här kan vi ju inte ha det i en jämlik demokrati, eller hur!?!

Väl värt att fira

Svenska Dagbladet påminner oss om att idag är årets "skattefrihetsdag". Och att denna, tack vare Alliansens skattepolitik, i år infaller drygt två veckor tidigare än på Göran Perssons tid. Att ett vanligt hushåll i Stockholm har fått upp emot 30 000 kronor mer att leva på per år är också verkligen något väl värt att fira!

2009-07-22

Oron sprider sig...

...inom Obamaadministrationen. Enligt uppgifter så har the Leader himself nu sagt till sina demokratiska proselyter i Kongressen som motsätter sig hans - vilket under de senaste dagarna blivit allt tydligare - huvudlösa sjukförsäkringsförslag att "You're going to destroy my presidency." Och det har han faktiskt på ett sätt rätt i, även om han missar själva huvudpoängen - att det är hans egna, druckna beteende i frågan (att pressa igenom förslaget så snabbt som möjligt till vilket pris som möjligt) som är grundproblemet!

Här är förresten ett intressant klipp:

2009-07-21

Vansinne!

Nu vill tsar Putin stoppa utlänningar från att undervisa vid ryska universitet (SvD 090721). Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen - Ryssland är en fasciststat!

2009-07-20

Förtråkning av politiken

Barack Obamas hem. Inte direkt en arbetarkvart...

I motsats till i Europa så är inkomst ingen avgörande politisk faktor i USA. Tvärtom så finns inom båda partierna stora väljargrupper som, från ett traditionellt klassperspektiv, är minst sagt aparta. Många fattiga, men patriotiska, vita röstar exempelvis republikanskt, medan många med riktiga höga inkomster och professorstitlar stöder demokraterna. Och detta är bra! För det visar att amerikanerna - i motsats till européer - tänker och tycker själva snarare än låter sig förledas av klassfördomar och obsoleta röstningstraditioner.
.
Demokraterna gör dock nu, som vanligt, sitt bästa för att göra USA mer likt Europa. Däribland att planera så stora skattehöjningar att många demokrater från välbärgade valdistrikt nu riskerar att förlora sina platser i nästa års mellanårsval (WSJ 090720). Av omtanke om USA som nation är detta givetvis en positiv utveckling, men jag måste säga att amerikansk politik riskerar att i framtiden bli lite mindre dynamisk och spännande. Men bara lite... ;-)

Moståndet växer

Allt fler amerikanska politiker från både vänster och höger tar nu avstånd från Obamas planerade socialisering av sjukförsäkringssystemet. Nu senast är det ett antal guvernörer, både demokratiska och republikanska, som protesterar. Och det är inte underligt, för delstaterna skulle drabbas mycket hårt om förslaget går igenom.

Konservatismen alltmer inne

För oss som kallar oss konservativa är det numera glada dagar. Efter decennier i den politiskt korrekta frysboxen har förbannelsen släppt och alltfler vågar öppet använda sig av beteckningen. Om detta skriver idag Elise Claeson i Svenskan. Och på bland annat Tradition & Fason fördjupas analysen. Det rör på sig... :-)

Bra Guailloukrönika

Jan Guillou skrev igår en mycket bra och insiktsfull krönika i Aftonbladet om det politiska våldet i Sverige. Han konstaterade bland annat att de vänsterextrema uppträder "på ett sätt som vi inte sett i Europa sedan de nazistiska SA-trupperna härjade i Tyskland på 1930-talet." Och konstaterar att: "Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen vid nästa val har de Afa-ligisterna att tacka och den tigande samtyckande vänstern att tacka mer än något annat."

Seger över kommunismen


Det är i dag exakt 40 år sedan Niel Armstrong satte sin fot i måndammet (SvD, DN). Och i rumpen på kommunismen. "Rymdkapplöpningen" var nämligen en integrerad del av den på ytan fredliga men i grunden militära kraftmätningen mellan USA och Sovjetunionen. Kommunisterna hade ett drygt decennium tidigare vunnit ett par propagandaseger genom att bli först med Sputnik och sedan även lyckas skjuta upp den första människan i rymden. När amerikanerna bestämde sig för att plocka upp den kastade handsken tog det dock alltså inte lång tid för dess överlägsna ekonomiska, tekniska samhällssystem att klå ryssarna, vars egna planer på socialistiskt vis körde fast i ett dammoln av byråkrati och resursbrist. Månlandningen framstår härmed även som en stor politisk och inte bara vetenskaplig seger väl värd att firas!
Tillägg: Läs också Peter J Olssons "En dag för hjältar"!

2009-07-19

Nej, nej, nej!

Kristdemokraterna fortsätter att producera motsägelsefullheter i rasande takt. Partiet har en i grund och botten sund syn på mycket. Men inom dess led finns samtidigt en tjock förmyndarådra, som både förskräcker och förbryllar. Efter att partiledaren Göran Hägglund under sommaren höll två bejublade tal, bland annat innehållande en sedan länge efterlängtad kastad handske gentemot kulturetablissemanget, så kom först ett idiotiskt förslag om höjda spritskatter.

Och nu kommer ett krav på att kvinnor som genomför aborter skall registreras (SvD 090719, DN 090719). Jag är själv högst njugg i min inställning till aborter, men detta är helt fel väg att gå för att minska dem (vilket man väl får anta är ett av motiven). För vad som behövs för att minska antalet aborter är ett värderingsskifte, inte att fortsätta vandra nedför samma väg som social- och överförmyndarstatens proselyter gjort i hundra år. Denna må nämligen vara kantad med de bästa intentioner. Men det leder likväl fortfarande till helvetet!

2009-07-18

Bara i Sverige!!!


I Sverige kan fångar få straffet preskriberat om de lyckas rymma och hålla sig undan tillräckligt länge (SvD 090718, DN 090718). Då jag i sommarvärmen inte orkar skriva nå't längre om vad man bör tycka om detta så får Monty Python stå för analysen...

2009-07-17

FN-eländet

Missa inte dagens Understreckare, som - vilket är unikt för svensk media! - tar upp lite av allt det elände som dagligdags präglar FN...

Att festa upp sista pengarna

En stor bit av den intellektuella botten gick igår ur Obamaadministrationen. Vicepresident Joe Biden - ni vet han som skulle vara så bra och så smart och så slipad i jämförelse med Sarah Palin - så nämligen ungefär att: "We have to spend money to keep from going bankrupt!" Påminner mig om historien om en alkoholist som yrade omkring på stan och hojtade att "Jag är på väg till bolaget för att köpa sprit innan mina pengar tar slut..." Logiken är ty exakt den samma!

Ny terrorattack

Så har terrorismen slagit till igen, denna gång (åter igen) i Indonesien (SvD 090717). Landet plågas sedan decennier av en rad terrorgrupper, men den största - och därmed troligen ansvariga för nattens dåd - är Jemaah Islamiya. För enligt DN är detta "en militant muslimsk organisation vars uttalade mål är att upprätta en muslimsk stat i ett område som omfattar flera stater i Sydostasien. Organisationen har förutom Balibomberna tagit på sig ansvaret för flera andra attacker. Företrädare för organisationen har uppgett att utlänningar är ett uttalat mål för attackerna."

Återigen alltså troligen islamister, som tror att de hamnar i himmelriket tillsammans med 74 oskulder efter att ha dödat oskyldiga. Låt oss - och ursäkta ett litet men allvarligt skämt mitt i bedrövelsen (humor är mitt sätt att mentalt hantera elände) - hoppas att det är samma 74 oskulder de får umgås med i resten av evigheten. Eller, att en alternativ tolkning av Koranspråket som en kompis till mig läste om i irländsk press förra året visar sig stämma. Enligt denna skulle nämligen mördarna inte få 74 oskulder, utan 74 russin, som tack för martyskapet...

2009-07-16

Man bågnar!

Alltså... Jag vet att jag kommer att bli anklagad för att vara en anarkokapitalistisk grottmänniska. Men har svenska myndigheter inget annat för sig än att knåpa ihop idiotiska regleringar och sedan lägga ner tid och resurser på att följa upp dem? Nu senast har i alla fall en av dessa hakat upp sig på följande:

Coca-Cola lever inte upp till Livsmedelsverkets krav på hur näringsvärden ska deklareras. I rutan med information om Bonaqua Emotions näringsvärde listas vitamin E. Men för att vitaminen ska få stå med krävs att drycken innehåller en
”betydande mängd”.
– De borde känna till reglerna, som funnits sedan nittiotalet, säger Anita Laser Reutersvärd, nutritionist på Livsmedelsverket.
En portion måste innehålla minst 1,5 milligram vitamin E för att det ska vara en betydande mängd, enligt livsmedelsbranschens rekomendationer. En portion Bon-aqua på 2,5 deciliter – vilket är storleksmåttet på en portion enligt Livsmedelsverket och branschens egna riktlinjer – innehåller bara 1,25 milligram E-vitamin.

- Ja, O herre min gud, hur skulle det annars gå..?

Vatten är vatten, en ren naturprodukt!! Borde det inte räcka med att ha en enda, simpel regel om att vatten inte får innehålla gifter och andra direkta farligheter? Och sen låta folk dricka vad de vill, när de vill, bäst f-n de vill...

Island på G

Island tog idag ett stort steg närmare EU då Alltinget beslöt att lämna in en medlemsansökan (SvD 090716). Tuffa förhandlingar återstår förvisso, men jag hoppas att de lyckas. För EU behöver sannerligen lite friskt rött, vikingablod som kan sätta både sprätt och skräck i de många gånger bysantiskt försoffade kontinentaleuropéerna i Bryssel!

Obs! Politiskt känsliga personer bör notera att detta inlägg innehåller spårämnen av humor. För ytterligare upplysningar om detta ämne, kontakta Socialstyrelsens enhet för osvenskt beteende.

Bingo!

DN:s före detta chefredaktör fortsätter gå från klarhet till klarhet i klimatdebatten. Idag skriver han här bland annat att:
Det finns goda skäl att minska förbränningen av kol och olja med dagens teknik.
CO2 är visserligen inte ett gift, utan en av livets mest grundläggande
byggstenar, men försiktighetsprincipen talar för att människan inte på kort tid
bör återföra till atmosfären vad som tagit årmiljoner att samla, pressa och
lagra. En annan del av försiktighetsprincipen, nämligen att inte allvarligt
skada de nu levande med hänvisning till stora planer för framtiden, talar
samtidigt för att förändra energisy­stemet med förnuft. Endast teknologiska
genombrott kan mildra konflikten mellan utsläppsmål och en snabbt växande
befolkning i Asien, Afrika och Latinamerika som begär bättre levnadsvillkor.
Bingo!

Tillägg: På tal om växthus(d)effekten, här är en reality check i form av en ögonblicksbild från min gamla hemstat North Dakota...

2009-07-15

Gästkrönika

Jag fick i afton en gästkrönika publicerad på Sveriges #1 konservativa blogg, Tradition & Fason...

Herregud...


Jag trodde, ärligt, att det var omöjligt att överträffa det svenska landstinget i slösaktig ineffektivitet och byråkratisk ogenomtränglighet. Men jag hade som synes fel då Demokraterna i USA verkar lyckas big time med sin nya (brist på) sjukvårdspolitik. Arma amerikanska folk! Enda ljuspunkten (från ett snävt svenskt perspektiv) är att Obamas (im)popularitet nu har nått sådana nivåer att t.o.m. (s)vensk media börjar tvingas skriva om den (SvD 090715). Sisådär två månader efter att kurvorna började peka nedåt. Och, nota gärna bene, ganska exakt lika länge sedan som denna blogg började flagga för vad som var på G...
Tillägg 16/7: Här är lite mer om Kafkaförslaget...

Ett potentiellt vansinnigt drag!

Jag varnade tidigt - bland annat här - för att Barack Obama inte hade vare sig den politiska tyngd eller dito fingerfärdighet som ämbetet som världens mäktigaste man kräver, samt att han därför tidigt skulle hamna i klorna på den tokliberala (i den amerikanska meningen av ordet) Kongressmajoriteten. Och idag verkar konfirmationen på denna dystra förutsägelse redan ha infunnit sig. Det verkar ty som om Vita Huset tillsammans med Kongressdemokraterna planerar att inom någon vecka tvinga igenom ett illa förberett, svårt underfinansierat och långtifrån heltäckande nationellt sjukförsäkringsystem.

Om så sker hävdar jag - och kom gärna ihåg var du läste det först! - så kommer Obama inte bara att ha gjort sig skylldig till att genom sin "tax and spend"-politik ha drivit USA ännu djupare ner i en ekonomisk kris. Han kommer också att lägga grunden för en politisk kris i form av en så hård polarisering att a) Republikanerna med största sannolikhet kommer att vinna minst en av kamrarna i nästa års "mellanårsval" och b) därmed lamslå USA politiskt ända fram till den 20 januari 2013, då en ny president (förhoppningsvis) kommer att tillträda.

Detta beror på att beslutet i USA kommer att vara lika kontroversiellt - och galet!! - som om Fredrik Reinfeldt som EU-ordförande nu i augusti skulle kuppa igenom ett beslut om att EU per den 1 oktober i år skulle ta över samtliga EU-länders sjukvårdsförsäkringssystem. USA är nämligen - vilket mången svensk kommentator tenderar att förglömma - precis som EU en union, inte en nationalstat. Och innevånarna i Idaho, North Dakota och Florida är lika lite trakterade att låta Washington DC bestämma över sin sjukvård som någonsin svenskar, irländare och greker är att låta Bryssel styra över deras!

Och om Du, käre läsare, kanske tycker att denna bedömning är något tillspetsad vill jag bara avslutningsvis meddela att Obama varnas för att göra detta drag av ingen mindre än senatens f.d. majoritetsledare, tillika Obamas egen "sjukvårdstsar" Tom Daschle - "a Democrat, who is a close White House adviser on health-care issues (...) said hecouldn’t agree morewith (förre republikanske senatsledaren Bob) Dole’s warning about the political fallout from a partisan vote." Låt oss hoppas att Obama lyssnar. Men jag skulle inte våga satsa ett cent på det...

Nyhetstorka i kvadrat

Nyhetstorkan är tydligen riktigt svår i år även i rikspressen. Kan det vara växthuseffekten..? ;-)

En förlorad möjlighet


Fredrik Reinfeldts tal i Europaparlamentet, som just avslutats, började bra då han i praktiken, genom att beskriva Sveriges historia av mångårigt självpåtaget utanförskap gentemot Europa, bad om ursäkt för densamma. Det var på tiden! Men sen blev det genast tråkigare. Statsministern gick ty direkt därefter över till att hålla något som mest lät som ett sedvanligt svenskt riksdagstal, det vill säga nå't lika trögt som kola.

Och bitvis tyvärr lika felaktigt som ett inlägg av Lasse Ohly!

Han började nämligen att tala långt och länge om "klimathotet". Och likt en miljöpartist i sina mest frivola stunder talade han i sövande detalj om stigande hav, floder av miljöflyktingar, etcetera. Ergo samma utslitna helvetesscenarier som ett snabbt växande antal forskare och andra numera avfärder som alltifrån kraftigt överdrivna till rent nonsens. Och som till och med de mest inbitna växthusfantatiker börjat tvivla på!

Sen kom bra men typiskt svensktråkiga genomgångar av unionens ekonomiska utmaningar, internationell brottslighet, invandring, etcetera, där inget kvalitativt nytt sades. Fram tills han faktiskt satte ner foten och sa att "lending och spending" och protektionism inte är vägen ur finanskrisen. Bra! Jag hoppas att många lyssnade på den brandfacklan.

I det stora hela måste dock talet beskrivas som en missad chans. Statsministern kunde ty ha skrivit historia genom att skjuta klimathysterin åt sidan och istället fokusera på viktiga frågor och dito problem. Men icke...

2009-07-14

Intressant Understreckare

Religionens betydelse ökar överallt förutom i Europa (än så länge i alla fall). Läs en recension om detta även för en agnostiker viktiga och fascinerande ämne i dagens Understreckare.

Alltid viktigt vara kritisk

Jag är en stor vetenskapsoptimist som just därför, bland annat, älskar Stark Trek. På bara 200 år har ingenjörer, medicinare, astronomer och andra förändrat både världen och hur vi ser på den. Och resultatet har blivit kraftig ekonomisk tillväxt, alltfler fantastiska mediciner och andra uppfinnar (från blyertspennor till månlandare). Detta är också en utveckling som bara börjat! De miljöproblem som många idag oroar sig över håller exempelvis as we speak på att lösas då vårt moderna tjänstesamhället är mycket renare än det tidigare industriella. För att nu bara nämna ett exempel.
.
Man skall dock alltid, som i alla sammanhang, ha en sunt skeptisk grundinställning även till teknik och forskarsamhället. Tron på att tekniska och samhällsvetenskapliga upptäckter en dag skulle göra verkligheten till ett paradis är ty en myt som är livsfarlig; en "positivistisk" hållning som gör många överoptimistiska och fartblinda. Vi människor är heller inte vulcaniter som Mr. Spock med ett överdrivet intellekt och en aldrig felande logik, utan en hårlös apa med genetiskt determinerade känslor och drifter, som vår bara delvis fria vilja inte alltid klarar av att kontrollera. Positivistiska tendenser ligger också typiskt nog inbakad i en rad ideologier som åstadkommit mycket elände; framförallt kommunismen, men även socialdemokrati och socialliberalism.
.
Inte minst många svenskars benägenhet att blint förlita sig på "experter" är härför en förbannelse. Och dess effekter blev idag återigen uppenbara då ett antal forskare i en debattartikel punkterar myten om att kolesterol skulle öka risken för att dö i hjärtinfarkt (SvD 090714). Hur många miljarder i "folkhälsoinsatser" och - ännu värre! - hur mycket obefogad mänsklig oro har inte detta som det nu alltså verkar grundlösa (eller i alla fall illa överdrivna) påstående orsakat genom åren?
.
Avslöjandet för dock det goda med sig att det kanske öppnar ögonen på vissa och får dem att ifrågasätta en mängd andra gamla, inte sällan politiskt underblåsta "sanningar". För när man läser texten är det kusligt hur många paralleller det verkar finnas mellan "kolesterollobbyn" och andra grupper som idag försöker - och lyckas! - påverka politiker att satsa enorma resurser på rena nonsensprojekt. Växthuslobbyn, exempelvis...

2009-07-13

Bra utspel av UI-chefen

Utrikespolitiska Institutet (http://www.ui.se/) har genom åren inte direkt gjort sig känt för att förfäkta speciellt kontroversiella åsikter. Dess direktör, upptäckte jag idag, gick dock tydligen ut häromveckan (Kanske har han varit ute tidigare?) i en krönika och förespråkade i praktiken ett svenskt NATO-medlemskap. Vackert!

Verkligheten avslöjad!

Missa inte följande artikel i gårdagens DN!! Det handlar om en grupp forskare som tar livet av den sedan slutet på 1970-talet i vida kretsar populära Gaiahypotesen, som utgör kärnan i den extrema miljörörelsens världsbild och dess dillerier. Bland annat konstateras att "Alla organismer, från bakterier till människor, strävar bara efter att breda ut sig på andra organismers bekostnad. I den processen förgiftar de och skövlar miljön, i slutändan även sin egen." Se där ett grundskott mot alla neoromantiker som enväldigt utsett människan till en ensam förbrytare mot Naturens ordningsregler! Och ett stridrop för det vi realistiska miljövänner alltid sagt - att människan måste försöka leva med men inte i naturen och istället försöka organisera civiliserade samhällen!

Intressant inlägg

Poeten Marcus Birro skrev igår en lite lång men intressant sak på Newsmill, riktad mot det snusförnäma kulturetablissemanget och till Göran Hägglunds försvar, som är väl värd att läsa!

2009-07-12

Problemen hopar sig

Demokraternas och Barack Obamas problem med den amerikanska väljarkåren förvärras dag för dag. Som siffrorna nedan visar så har republikanerna numer ett högre företroende på 8 av 10 centrala politiska områden - inklusive ekonomin och (vilket borde få demokratiska partistrateger att slita sitt hår i förtvivlan) Social Socurity. Läs mer om undersökningen här.

Issue Dem/Rep
Health Care 46% / 42%
Economy 41% / 46%
Education 41% / 38%
Iraq 41% / 45%
Nat'l Security 40% / 49%
Abortion 39% / 46%
Social Security 37% /42%
Taxes 36% / 52%
Immigration 34% /40%
Gov't Ethics 33% /34%

Detta är en fördjupning av trender som nu varit synliga ganska länge. Jag väntar dock fortfarande på att svensk media skall omnämna dom...

Bra bok i sommartorkan

Nyhetstorkan är verkligen en svår period för oss bloggare. Idag verkar nästan ingen intressant/bedrövligt/kul ha hänt... :-s Nåväl, låt mig istället komma med ett boktips: Cass R. Sunsteins Going to Extremes (Oxford 2009). Boken är helt nyutkommen och tar - som titeln indikerar - upp varför folk tenderar att bli extrema i sina politiska, religiösa och andra ställningstaganden.
.
Innehållet bygger på en rad omfattande fallstudier och experiment och förklarar hur (kusligt) enkla mekanismer kan få "vanligt folk" att bli tokreligiösa, terrorister, etc. Det är därför en bok som alla som är intresserade av dagens värld och samhälle bör läsa. Inte minst alla de som tror sig ha "sett ljuset" och blivit övertygade om att världens ände är nära på grund av växthuseffekten...

2009-07-11

Politiskt fulspel

Vänsterpolitiker försöker ofta och gärna framställa sig som mer civiliserade än "högerns lakejer" och som småfolkets och de svagas bästa vän! Right! Läs här om hur demokrater i USA nu försöker baktala och smutskasta en dyslektisk brandsoldat i Connecticut som blivit utsatt för "bakvänd rasism" av Obamas kandidat till en plats i Högsta Domstolen. Ynkedom är ordet!

Lögn och förbannad dikt

FN-organet UNESCO sprider lögner om hur den amerikanska invasionen av Irak skall ha drabbad landets unika historiska arv. Och svensk media jamar, som vanligt, välvilligt med i den antiamerikanska retoriken genom att helt okritiskt återge en massa dillerier (SvD 090711). Visst begicks misstag. Men som man kan läsa här agerade de amerikanska myndigheterna både snabbt och resolut för att förhindra plundring och större delen av de "stulna" antikviteterna har numera återbördats.

2009-07-10

Statskuppen i Iran

Bloggen Mellanöstern Aktualia m.m. presenterar idag ett mycket intressant inlägg om "valet" i Iran. Missa det inte!

Början på slutet!


Jag har på denna plats och i andra sammanhang under senare år upprepade gånger varnat för växthusteorin. Denna kan ty beskrivas som en bluff, ett exempel på sorgligt dålig vetenskap och politisk dårskap. För det är en mix av all of the above! Hursomhelst så sprider sig nu skepsisen i rask takt. Idag är det DN:s förre chefredaktör Hans Bergström som förvisso inte tar avstånd från teorin i sig (men det kanske kommer i nästa artikel?), men kräver moderation och eftertanke och beskriver hysterin som "en grön fatwa" som hotar det öppna samhället (DN Debatt 090710). Och Sveriges näst bäste bloggare ;-) Dick Erixon kräver ödmjukhet och publicerar grafen ovan, som jag tycker alla som ropar varg verkligen bör begrunda! Låt mig därför idag äntligen få citera Churchill: Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.
.
Tillägg: Här är fler visdomsord i frågan signerade Pär Krause! Och debatten rasar även internationellt: http://www.dailymail.co.uk/debate/article-1198188/Hysteria-real-threat-global-warming.html. När skall svenska media vakna???

Faran över. För den här gången...

Någon som minns hur den politiska diskussionen på, kring och om internationella toppmöten lät för bara ett halvår sedan? Då skrek politiker, experter och andra i munnen på varandra om det akuta behovet av "åtgärder" mot finanskrisen. Det sades av världen behöver "a new New Deal", etctera. Ögonen lyste därför på politiskt lång- och klåfingriga. Ja, för ett ögonblick lät det nästan som om Karl Marx själv beslutat sig för att återuppstå på kapitalismens yttersta dag...

Jämför detta med det buzz som nu omger G8-mötet i Italien.

Vad talas det om? Klimatet! (SvD 090710, DN 090710). Och att Obama skakat hand med Gaddafi (AB 090710)! Nu är i o f de "insatser" som diskuteras mot detta icke-existerande hot ofta minst lika galna och potentiellt skadliga som de saker som föreslogs i vintras. Och Gaddafi är ju ett kapitel för sig. Men man kan inte låta bli att dra en lättnadens suck. Neokeyensianisternas 10-minutersberömmelse i strålkastarljuset har blåst över och en insikt spridit sig om att avskaffa kapitalismen nog inte var en så bra idé trots allt... :-)

2009-07-08

P'ocenten, Helge...

Tycker du, käre läsare, som jag att det börjat bli lite tyst i svensk media om president Obama, hans fantastiska politik och oslagbara popularitet? Här är nog svaret på varför:
Man ser fram emot att få läsa mer om detta i morgondagens tidningar..!

Tillägg (9/7): Nu börjar spänningar även synas mellan Vita Huset (läs: Obama), som inte behöver möta väljarna förrän om drygt tre år och därför kan gambla och hoppas på att konjunkturen vänder, och Demokraterna i Kongressen, som däremot känner hettan bränna under fötterna inför nästa års "mellanårsval"...

Tokfeminismen lever

Tokfeminismen må numera vara saligen avliden, saknad av få, som drivande politisk kraft. Tokfeministerna lever dock och frodas. Eller vad sägs om denna lilla gallsprängda inlaga i dagens DN (var annars?), där en tokfeminist rider ut i vilt försvar för en annan...

Kursiv ovan: SORRY SORRY SORRY, jag såg och skrev fel i brådskan. Det var i SvD och inte DN - och det gör det hela bara ännu värre :-(

Typisk monopolsituation

Köer, överbeläggningar, patienter i korridorerna, ökade smittorisker. Som vanligt kloggar såhär i semestertider den svenska sjukvården - som även under resten av året dras med stora problem - ihop och både personal och patienter lider (DN 090708). När skall det gå upp för våra politiker att detta är och kommer att förbli vardagsmat så länge de råder de facto monopol på sjukvårdsområdet? Köer och brister är ty ett naturtillstånd inom politiskt styrda organisationer Och det hjälper inte hur mycket resurser och god vilja man öser in i systemen!

Det finns två stora men enkla saker man kan göra för att komma tillrätta med detta. För det första: Fatta så fort som möjligt beslut om att avskaffa landstingen och gör omgående om landstingsskatten till en nationell sjukvårdsförsäkring, lika för alla. För det andra: Privatisera, kommunalisera och förstatliga sedan landstingens nuvarande verksamheter och inför fri etableringsrätt på sjukvårdsområdet. Då skulle vi medborgare sedan fritt kunna välja mellan auktoriserade sjukvårdsproducenter. Och finns det då behov kommer det - enligt lagen om tillgång och efterfrågan - också alltid att finnas vård.

2009-07-07

Finaskrisens genesis

Den kände forskaren Thomas Sowell
förklarar här bakgrunden till finanskrisen.

När argumenten tryter...

...höjer man rösten. Se där en gammal sanning som under senare år visat sig stämma in som hand i handske på växthusdogmatikerna. För i takt med att det korthus de byggt i form av undermåliga (många gånger felaktiga, inte sällan övertolkade, emellan till och med rent förfalskade) mätresultat och annat har börjat svaja under tyngden av seriös forskning har deras argumentation blivit allt mer desperat. Och högljudd.

Dessa tecken på ett begynnande sammanbrott för växthusteorin skrev jag om redan förra året här. Och idag har växthusöversteprästen själv på nytt tagit sig överton och sagt att insatser mot växthuseffekten är lika historiskt avgörande som andra världskriget. Vad jag kan se liknade Al Gore inte direkt - i motsats till vissa andra - oss skeptiker vid nazister. Men den anklagelsen ligger ju där, indirekt, i själva uttalandet.

Som växthusskeptiker är det härmed bara att räta på ryggen och lägga champisen på kylning. För när världens ledande växthusprofet nu även han nåt dithän, ja, då kan det sannerligen inte vara långt kvar tills debatten verkligen är över...

Växande problem

Barack Obama dras med långsamt men stadigt stigande "negatives" i den amerikanska opinionen. Vilket inte förvånar. För varje vecka som går blir det allt tydligare att hans ekonomiska politik inte fungerar hemmavid. Och att hans mjuka linje mot skurkstater bara sporrar dessa att ta för sig ännu mer.

Och Obama lär få ännu större problem i framtiden. För även om hans personliga popularitetssiffror fortfarande (föga förvånande efter mindre än ett halvår på posten) är hyggliga, så anser bara en liten minoritet (27 %) att hans löfte/hot om ytterligare ett "stimulanspaket" är en god idé. Och hela 60 % är emot! Dessutom glider demokraterna allt längre ut i den politiska vildmarken. Väljarna anser att: "Fifty-four percent (54%) say the average Democrat in Congress is more liberal than they are, while 36% believe the average Republican congressman is more conservative."

Ingen president torde så snabbt lyckats dra på sig sådana problem...

Tillägg: En presidentrådgivare hotar under dagen ånyo med ett andra stimulanspaket. Hon anser ty att det förra, på minuskla 787 miljarder dollar, var "a bit too small"...

Gott om orsaker till detta

Staten går med underskott (SvD 090707). Och tro det. I ett land där det offentliga har påtagit sig ansvaret för uppehället av miljoner medborgare (studenter, arbetslösa, pensionärer) ligger enorma kostnader så att säga inbakade i kakan. Lägg därtill att stat och kommuner kostar på sig en rad extravaganser, som u-hjälp och miljardstöd till en kulturell agitprop-rörelse, samt en massa ineffektiva verksamheter som landstingen, där i runda tal hälften av budgetarna går till administration. Politikerna har dessutom beslutat om en huvudlös invandringspolitik, där tiotusentals människor som söker sig en framtid i landet i åratal förbjuds att arbeta och istället tvingas bo i läger. För att nu inte tala om de administrativa kostnader som uppkommer då pengar först ena månaden dras in i via världens högsta skatter på låg- och medelinkomsttagare, bara för att månaden efter betalas ut igen till samma personer... Förvånad, någon?

Tillägg (8/7): En kommentator gjorde mig uppmärksam på att man på 90-talet tydligen luckrade upp reglerna så att asylsökande numera kan ansöka om tillfälligt arbetstillstånd. Ber om ursäkt för jag missat denna tillnyktring, som är utmärkt!

Tillägg II (8/7): Forskade lite i anslutning till ovanstående tillägg och fick reda på att det tyvärr är få asylsökande som söker och ännu färre (mindre än 10 %) som i slutändan får arbetstillstånd. http://www.migrationsverket.se/pdffiler/statistik/arbetskraftsinvandring.pdf

Trögt värre


Enligt Svenska Dagbladet har experter nu konstaterat att "Vänsterextremister utgör ett större uttalat hot mot politiska företrädare och myndigheter än högerextrema". Forskarna varnar också för att samhället hittills tenderat att "se mellan fingrarna med vänstervåldet." Jag kom av någon anledning att tänka på följande guldklimp från Galenskaparnas glansdagar...

2009-07-06

Tänk om Dick Chaney...

...som vicepresident signalerat att USA gav Israel fria händer att militärt anfalla Iran. Jag är övertygad om att politiskt korrekta mediekommentatorer och militanta fredsvänner världen runt hade ylat som vargar om cowboypolitik, oansvariga uttalanden, brist på realism och islamofobi. Nu har Obamas vicepresident Joe Biden sagt samma sak. Och jag är lika övertygad om att det kommer att bli ganska tyst i etern...

FYI: Jag skulle stödja ett anfall av israeler, amerikaner och/eller andra om detta kan bedömmas vara enda sättet att hindra mullorna från att få tag på kärnvapen.

Nykterhetsmaffian regerar vidare

De svenska politikerna har problem. Spritproblem. På grund av en av dem själva framadministrerad potatis- och sädesbrist under första världskriget infördes först 1915 en allmän spritransonering, som sedan 1917 också kompletterades med ett statligt försäljningsmonopol. Allt för nationens skull. Och tillfällig skulle dessa begränsningar vara och genast tas bort så fort kriget tog slut.

Well, antingen pågår första världskriget enligt vissa fortfarande. Eller så blev de som så många tillfälliga lagar, skattehöjningar och förbud permanenta...

Det är givetvis det senare som gäller. För efter första världskriget blev den redan tidigare inflytelserika nykterhetsmaffian enväldig. Motboken behölls och skulle inte avskaffas förrän på 1950-talet. Det anordnades 1921 till och med en folkomröstning med syfte att helt förbjuda svensken att ta en sup till sillen. Men det tyckte inte folket var en bra idé och sade vid valurnorna nej. Och förbudsivrarna blev då så förbannade att de 1924 bröt sig ur det Liberala Samlingspartiet. Detta eftersom de ansåg att de där som ville ta folkets röst på allvar och säga nej till ett totalförbud tog alltför allvarligt både på ordet "liberal" i partinamnet och på demokratin.

Och på den vägen blev det. Sedan dess har en militant minoritet enväldigt med hugg, slag, skatter och avgifter försökt att steg för steg ständigt begränsa svenskens rätt och möjligheter att ta sig en pilsner i sommarhettan. Att det yttersta målet skulle vara att få oss att sluta dricka helt har man dock förnekat. Istället har man sagt att man bara vill "stävja missbruket, inte bruket".
Men hur litet detta "bruk" än blivit så har det i slutändan aldrig varit nog för fundamentalisterna, som ständigt ropat på ytterligare begränsningar.
.
Detta bedrägeri bevisas idag åter. Socialminister Göran Hägglund säger sig ty nu vill höja spritskatten (SvD 090706). Och detta trots att Medelsvenssons alkholkonsumtion i praktiken halverats de senaste dryga hundra åren och hans alkoholkultur dessutom blivit betydligt mer kontinental (läs: civiliserad) än farfarsfars var i det gamla bondesamhället (SvD 090706).
.
Kära politiker, sluta med detta tröttande bedrägeri och säg som det är - att ni vill ha överförmynderi och att det som driver er är det rent puritanska syftet att få oss att sluta dricka helt! Men det går ju inte, får då skulle väljarna reagera. Igen, precis som i folkomröstningen på 1920-talet. Och, kan tilläggas, ryska maffian ta över gator och torg helt och hållet. Räkna därför med att det kommer att fortsätta ljugas vidare offentligt. Och klyftan mellan dikt och verklighet, politiker och allmänhet, fortsätta växa.
.
Tillägg: Övriga Allianspartier sågar idén om höjs spritskatt. Bra!

2009-07-05

Fortsatt högervind

Det fortsätter att blåsa kraftiga högervindar i Europa. I afton var det dags för socialisterna att få packa ihop i Bulgarien, där de de senaste tre åren bedrivit ett till och med för Balkan ovanligt korrupt regemente (SvD 090705, DN 090705). Om det segrande GEREB-partiet lyckas bättre återstår dock att se... Antalet rena vänsterregeringar inom EU närmar sig nu därmed hursomhelst den delikata siffran noll. Vad jag vet så är det bara i Storbritannien (där klockan tickar mot ett val som garanterat lär betyda regeringsskifte även där), Spanien, Grekland och någon gamla öststat som de fortfarande regerar.

Politiskt krut

Missa inte detta spännande inlägg av Dick Erixon om värdenihilsmen. Det innehåller mer politiskt krut än det mesta jag läst på svenska under senare decennier..!

Se där!

VAB-fusket har minskat kraftigt efter att intygskrav från skolor och förskolor har införts (SvD 090705, DN 090705). Detta trots att det, enligt vissa, minsann inte fuskades allt ... Nåväl. I andra ändan har fusket gentemot arbetsgivare ökat (det vill säga folk tar ut VAB-pengar när barnen är hemma från skolan men föräldrarna ändå jobbar). Även detta aber skulle kunna minskas om man införde ytterligare ett intygsystem. Låt mig dock i all ödmjukhet föreslå ett par alternativ till en dylik övervakningscirkus: a) att inkomstskatten permanent sänks, så att föräldrar kan vara hemma med ungarna ändå; alternativt om nu detta skulle anses som alltför friviolt b) att VAB-systemet avskaffas och att ett motsvarande avdrag istället införs där skolintygen fungerar som "kvitton".

Varning!!!

Så här i semestertider händer det att man inte orkar läsa tidningarna ordentligt. Som tur är utgör bloggosfären ett vakande öga, som snappar upp det man själv missar. Svansbro har exempelvis noterat en sak som jag missat - att vänsterröran nu även på pränt sagt sig vilja "slopa jobbskatteavdraget". Hur jag kunde missa detta vette katten, men tack! För den informationen behöver verkligen spridas till så många som möjligt så fort som möjligt. För som Svansbro konstaterar: "En genomsnittlig undersköterska tjänar 19 000 kr/månaden. Enligt jobbskatteavdrag.se har hon fått en nettolöneökning på 1861 kronor i månaden. Nu sträcker sig Ohly, Eriksson och Sahlin efter dessa slantar."

Missa inte...

... dagens Sommarpratare i P1 Herman Lindqvist. Ingen har gjort mer än han för att försöka (åter)skapa ett historiskt medvetande i Sverige och jag är övertygad om att hans program kommer att bli mycket intressant!

2009-07-04

Rätt! Och fel...



Statsminister Fredrik Reinfeldt höll idag sitt tal i Almedalen. Och han inledde med något så ovanligt för svensk politik som en rejäl historielektion (SvD 090704, DN 090704). Vilket behövs, för okunskapen - och mytbildningen - kring svensk historia är skriande. Detta var också en av huvudanledningarna till att jag i vintras gav ut min bok En annorlunda historia (Timbro 2009). Och jag kan bara konstatera att det låter som om statsministern faktiskt har läst den. Han sa nämligen bland annat (DN:s sammanfattning)...

Han målade upp en kuslig bild av den svenska stormaktstiden, då Sverige visserligen var stort på kartan men då praktiskt taget alla offentliga intäkter satsades på krigsmakten i erövringståg. Han målade också upp en negativ bild av svensk utrikespolitik under efterkrigstiden. Under ett halvt sekel bortsåg den socialdemokratiska regeringen från praktiska åtgärder i närområdet utan satsade på att förmana och kritisera andra i länder långt borta, menade Reinfeldt. Då tyckte man sig vara en moralisk supermakt som ville förmana och påverka långt borta. Det var samtidigt en förtäckt kritik av det europeiska samarbetet.

... vilket innehållsmässigt är exakt vad jag själv skriver.

Läst den eller inte. Det är naturligtvis hursomhelst glädjande att kunna konstera att landets statsminister har exakt samma syn på historien som en själv!

Jag önskar dock att han tog sig tid att läsa på lite även om växthuseffekten. Han använde ty resten av talet till att upprepa tokvänsterns nu sedan länge välkända - och i de allra flesta fall grundligt falsifierade - argument om och för denna sorgliga bluff. Låt mig därför rekommendera honom den australiske professorn Ian Plimers nya bok Heaven and Earth, Global Warming: The Missing Science, som i hemlandet på rekordtid har vänt hela växthusdebatten och fått de mest inbitna växthusfantatiker att börja tänka efter. Läs den! Och låt oss sedan gå vidare och ägna tid och kraft åt andra, riktiga världs- och miljöproblem.

Fantastiskt realistisk satir



Missa inte denna fantastiska satir på miljödåreriet!!!

Grattis på 233-årsdagen


Då jag idag skrivit en del om USA
vill jag givetvis passa på att också önska
det amerikanska folket ett
.
HAPPY 4th of JULY

En första bedömning


Tillåt mig i samband med mitt förra inlägg om den begynnande primärvalskampanjen inom republikanerna i USA också presentera en första bedömning av läget inför 2012. Det skall böjas i tid det som krokigt skall bli...
.
Med risk för att låta lika förutsägbar som vissa svenska tv-kommentatorer, låt mig först konstatera att presidentvalet 2012 - som framgår av kartan ovan - kommer att avgöras i en handfull swingstates. Enda chansen att så inte sker är att ekonomin skulle vända uppåt så kraftigt, att Barack Obama vinner en så kallad landslide-seger och får minst 10 % fler röster än sin republikanske motståndare. Med tanke på vilken ekonomisk politik Obama bedriver - och hur politiskt polariserat USA varit, är och med all sannolikhet kommer att förbi - anser jag dock att denna risk är minimal.
.
Sedan några förhoppningsvis mer upplysande ord om det politiska läget i de delstater som troligen kommer att avgöra utgången om drygt tre år. Och låt mig börja med situationen i "min" region Mellanvästern, där jag bodde 2003/2004 och därför känner till ganska väl.
  • Minnesota (MN) är en djupt blå (det vill säga demokratisk) delstat. Om nuvarande guvernören Tim Pawlenty, som har signalerat att han är intresserad av att ställa upp som presidentkandidat, skulle finnas med på republikanernas ticket - antingen överst eller som vicepresidentkandidat - blir dock delstaten en battleground state. Men bara då!
  • Michigan (MI) är också en sedan länge traditionellt blå stat, men krisen inom bilindustrin gör att en republikansk kandidat troligen har vissa möjligheter att ge Obama en rejäl match här. Noterbart är också att George W. Bush kom ganska nära att vinna här 2004.
  • Iowa (IA) kommer troligen att rösta för att ge Obama ytterligare fyra år i Vita Huset. Detta då innevånarna av tradition (beroende på skandinavisk invandring) är "progressiva" i sociala frågor. De är dock samtidigt kulturellt ganska konservativa och det ekonomiska läget i delstaten är sedan länge ansträngt. Väljarna röstade också 2004 på George W. Bush. En stark republikansk kandidat med moderata sociala åsikter har därför en chans.
  • Missouri (MO) är en traditionell swingstate som brukar rösta på vinnaren. Undantaget var 2008, då man stödde John McCain, vilket indikerar att delstaten trendar högerut. Demokraterna och Obama kommer dock garanterat att försöka på nytt 2012, då delstatens har en betydande andel svart storstadsbefolkning.
  • Indiana (IN) är en traditionellt djupt republikansk delstat som dock i desperation över ekonomiska svårigheter 2008 röstade på Obama. Men då hans ekonomiska politik, med skattehöjningar och gigantiska federala utgiftsökningar, knappast tilltalar delstatens innevånare lär republikanernas kandidat - vem han eller hon nu än blir - ha en god chans att vinna här 2012.
  • Ohio (OH) är, liksom Missouri, en traditionell swingstate. McCain förlorade här 2008, men en del av förlusten kan förklaras med att det lokala republikanska partiet då i åratal hade plågats av många, svåra skandaler. Och då, liksom i fallet Indiana, Obamas ekonomiska politik i praktiken inte tilltalar delstatens många, konservativa landsbygdsbor blir det här med största sannolikhet en strid en kniven 2012...
Rör vi oss sedan bortanför Mellanvästern finns ytterligare ett antal stater där striden kommer att bli mer eller mindre hård. Låt oss börja i nordöst och sedan röra oss först söder- och därefter västerut på kartan.
  • Maine (ME) ligger i det sedan länge djupblå New England, men dess väljare tenderar också historiskt att rösta på fritänkare och outsiders. Obama kommer troligen att vinna här (igen), men en spännande och färgstark republikan kommer i alla fall att kunna försöka överraska.

  • New Hampshire (NH) är en klassisk swingstate med starka libertarianska - inte liberala! - strömningar. Innevånarna hatar inte minst skatter, vilket kommer att ge den republikanske kandidaten en stor fördel 2012.
  • Pennsylvania (PN) har sedan länge röstat demokratiskt, men är djupt splittrad mellan en konservativ landsortsbefolkning och liberala storstadsbor. Den republikanske kandidaten måste därför ha någon egenskap och/eller ett eller flera policyförslag som tilltalar förortsbefolkningen i statens sydöstra hörn för att ha en chans. Fortsatta ekonomiska problem skulle också ge en stark republikan en viss möjlighet att vända delar av förortsborna mot fortsatt Obamastyre.
  • Virginia (VI) var tills för bara några år sedan en tryggt konservativ delstat. En växande förortsbefolkning med liberala åsikter i området kring Washington DC i norr har dock förvandlat den till en swingstate. Republikanerna kan dock troligen 2012 uppväga detta med en framgångsrik gräsrotskampanj i delstatens södra, västra och östra, rurala delar.
  • North Carolina (NC) är en djupt konservativ delstat, men ett kraftigt ökat valdeltagande bland svarta gav överraskande Obama segern 2008. Utan ett ekonomiskt under lär han dock få svårt att återupprepa detta konststycke och staten lär återgå till republikanerna om tre år.
  • Florida (FL) kommer, som vanligt, att vara ett slagfält. Obama vann här 2008, men demografiska och andra trender pekar sedan länge i republikansk riktning, så han får slåss hårt för att behålla den. Dessutom har republikanerna här ett ess i rockärmen i form av nuvarande guvernören Charlie Christ, som är mycket populär. Han har inte visat något intresse för att själv ställa upp i presidentvalet, men är intresserad av att bli senator 2010. Och skulle han dyka upp som vicepresidentkandidat kan bara en landslide åter ge delstaten till Obama.
  • New Mexico (NM) tenderar - beroende på en växande latinamerikansk befolkning - mot demokraterna. George W. Bush lyckades dock vinna delstaten 2004 och en stark republikan skulle kunna återupprepa det konststycket 2012. De spansktalande är nämligen katoliker och sympatiserar - trots i övrigt liberala preferenser - med republikanernas mer traditionella syn på äktenskapet, aborter, etc. Det troligaste är dock att staten förblir blå...
  • Colorado (CO) röstade för Obama 2008, men delstaten är liksom många andra djupt politiskt splittrad. Demokraterna har ett starkt stöd i universitets- och storstadsområdena, medan landsortsbefolkningen är konservativ. Kan därför gå åt båda hållen 2012.
  • Nevada (NV), slutligen, påminner mycket om Colorado ovan och kommer därför att vara en swingstate om tre år.
Lägger man samman dessa observationer och tar hänsyn till respektive delstats vikt i elektorskollegiet* finns mycket som tyder på att republikanernas kandidat har en god chans att vinna mot Barack Obama 2012. Jag kommer dock under de kommande tre åren att återkomma med uppdateringar. För även om jag som gammal medlem av republikanska partiet givetvis har mina klara sympatier, så äger jag också det politiska djurets intresse av att längre fram korrekt kunna förutspå valutgången. Och den som såhär långt i förväg skulle påstå att han eller hon vet exakt hur det kommer att gå skulle blåljuga.
.
- Kom i synnerhet, käre läsare, ihåg det senare när du om ett drygt år eller så kommer att börja höra svenska kommentatorer säga att ingen någonsin kan slå Obama...
.
*) Jag anger här inte antalet elektorsröster då dessa inför 2012 års val kommer att omfördelas på basis av nästa års amerikanska folkräkning. Sägas kan dock att denna kommer att innebära en förskjutning av elektorer från traditionellt demokratiska till republikanska delstater och alltså negativt påverka Barack Obamas återvalsmöjligheter.

And here we go


Sara Palins besked igår kväll (svensk tid) att avgå som guvernör kommer i historieböckerna troligen att ses som startskottet på 2012 års amerikanska presidentvalrörelse (BB 090703, SvD 090703, DN 090703, AB 090703). Avgången är nämligen sannolikt ett strategiskt beslut, ämnat att frigöra tid och resurser och bereda marken för en formell run till posten som republikanernas presidentkandidat efter nästa hösts kongressval.

Och vad svensk media nu än säger, så kommer hon att bli en stark kandidat. Hon slog som bekant igenom med buller och bång som vicepresidentkandidat i förra årets valrörelse och är idag en av Republikanernas mest kända profiler. Hennes svaghet är att hon ofta framstår - och av sina fiender framställs - som dåligt påläst och alltför extrem i vissa frågor. Hennes tydliga värdekonservatism är dock en intern styrka inom partiet. Och avgången gör nu, som sagt, att hon får tid och möjlighet att ägna sig åt profiling och utåt finslipa och modera bilden av sig själv.

Palin kommer dock att få hård konkurrens om posten som presidentkandidat. Ett flertal starka republikanska profiler har redan indikerat att de är intresserade. Låt mig här bara kort presentera en handfull och ge min bedömning av deras styrkor respektive svagheter.

Mike Huckabee, som gjorde oväntat starkt ifrån sig under primärvalen 2008, kommer troligen att försöka igen. Han har, som den frikyrkopastor han är, talets gåva i minst lika hög grad som Barack Obama och numera också en egen TV-show på konservativa FoxNews. Han har därmed tillgång till en bred publik som kan stötta hans kandidatur. Därtill beskrivs han av både vänner och fiender som en mycket sympatisk person; en tillgång som aldrig skall underskattas i ett personvalssystem som det amerikanska. Hans svaghet är att han i vissa värderingsfrågor - precis som Palin - framstår som extrem. Han kallar sig bland annat för kreationist. I det djupt religiösa USA är dock detta inget oöverkomligt problem.

Mitt Romney, John McCains starkaste motståndare om presidentkandidatsposten 2008, kommer garanterat att försöka igen. I bagaget har han en rad framgångsrika år från både politik och näringsliv och är specialist på ekonomi; som bekant ett högaktuellt ämne. Han har också varit guvernör och hjälpte även en gång i tiden till att rädda de Olympiska spelen i Salt Lake City. Hans svaghet är dels att han förlorade mot McCain (amerikaner gillar inte förlorare) och att han vobblat i vissa strategiska frågor; som abortfrågan. Han är dessutom mormon, vilket är den enda (kristna) religion som fortfarande ses med viss misstänksamhet av många amerikaner.

Newt Gingrich, arkitekten bakom republikanernas storslam 1994 då partiet återtog makten i Kongressens båda kamrar för första gången på 40 år, sägs också överväga att ställa upp. Han är välkänd inom sitt parti, väl påläst och politiskt extremt durkdriven. På minuskontot står att han är mycket kontroversiell (demokraterna har aldrig förlåtit honom hans politiska skicklighet) och har haft ett rörigt privatliv med bland annat flera skilsmässor. Hans många år i Washington och uppenbara strävan efter att nå presidentposten är också en svaghet; amerikanerna gillar inte "politiska djur", utan vill ha outsiders i Vita Huset som kan stå emot lobyister och andra kravmakare.

Förutom de ovan nämnda fyra - som idag betraktas som huvudkandidater - finns en rad andra intressanta namn, som får betraktas som mer av högoddsare. Louisianas guvernör Bobby Jindal är en. Hans indiska ursprung ger honom en politisk styrka i det etniskt alltmer melerade USA. Han är dock ingen god talare och anses som alltför ung och oerfaren för att bli president. En mer traditionell kandidat är Minnesotas guvernör Tom Pawlenty, som - likt Palin - sagt att han inte är intresserad av att bli omvald nästa år. Han har skött sitt jobb som republikansk guvernör i en svårt demokratisk delstat med stor skicklighet och räknas som en rising star inom GOP. Hans svaghet är att han är relativt okänd. Och i TV kan framstå som något blek.

Slutligen en riktigt intressant högoddsare: Uthas guvernör Jon Huntsman. Han har efter att bland annat ha sänkt en rad skatter blivit otroligt populär i sin hemstat (han omvaldes förra året med hela 77 % av rösterna) och framstår som en frispråkig representant för sitt parti. Hans främsta styrka - förutom sin winning personality - anses vara att han förespråkar att republikanernas måste breddas som parti och vid sidan av traditionellt konservativa åsikter tillåta mer moderata ståndpunkter; bland i frågan om homoäktenskap. Detta är dock inte okontroversiellt inom de mer renläriga delarna av partiet, som dessutom - precis som i fallet Romney - ser med misstänksamhet på hans medlemskap i Mormonkyrkan.
.
Tillägg: Jag upptäckte just (5/7) att Obamas political advisors fruktar Huntsman så mycket att administrationen har utsett honom till ambassadör i Kina! Hur detta påverkar en eventuell presidentkandidatur tål dock att tänka på...

Om någon av dessa kommer att lyckas bli republikanernas kandidat 2012 är redan idag givetvis omöjligt att sia om. Amerikanerna gillar som sagt outsiders. I vilket fall som helst är det dags för den intresserade att börja följa dessa och andra potentiella namn. För om Obamas första knappa halvår vid makten får användas som barometer kommer republikanerna, vem de till slut än väljer som sin kandidat, att ha en god chans att återta Vita Huset i november 2012. Det första, stora testet för Obamaadministrationen kommer redan i nästa års "mellanårsval" till Kongressen, där demokraternas hejdukar blir allt impopulärare för varje dag som går. Och lyckas republikanerna då göra stora inbrytningar i deras majoritet ligger Obama pyrt till. I synnerhet som han redan dras med sjunkande popularitetssiffror...
.
Tillägg: Läs också gärna här Dick Erixons som alltid välinitierade inlägg om Sara Palins avgång som Alaskaguvernör!
.
Tillägg II: Det kan vara nyttigt att (åter) höra Sara Palins tal till det republikanska partikonventet 2008. För skulle hon bli partiets kandidat lär vi få höra mycket liknande rakt-på/raka-puckar tal...
.
Tillägg III (5/7): En annan möjlig orsak till Palins avgång kan vara att hon planerar att ställa upp i senatsvalet nästa år. Dock mindre troligt eftersom den av Alaskas två senatorsplatser som är uppe till omval hålls av en annan republikan. Om nu inte denna har lämnat Palin ett underhandsbesked om att inte ställa upp för omval, vill säga...
.
Tillägg IV (5/7): Här är ytterligare en seriös aspekt på frågan.