2011-02-26

Här skall "misstolkas"!

Sydafrika planerar att (åter)införa raslagar. Detta skall dock "nyliberaler" och andra högerelement passa sig för att misstolka (läs: protestera mot) låter ANC och nå't fackförbund upplysa om. Tror inte det. I alla fall inte på denna blogg. Här kommer det - i den händelse det skrivs om Sydafrika - att "misstolkas" fritt tills dess raslagarna avskaffas och alla åter blivit lika inför lagen. Två fel blir ty aldrig lika med ett rätt!

Herrejävlar... :-D

Jag trodde jag läst, sett och hört det mesta. Att det inte kunde bli värre. Typ. Men ack, ack,ack. För begrunda denna drapa:

Denna långvariga (svenska, mitt förtydligande) tradition av stöd till diktatorer sida måste nu vara slut. När människor runt om i Nordafrika och Mellanöstern reser sig mot sin förtryckare måste vårt svar vara ett otvetydigt stöd till frihetskämparna. I detta läge säger utrikesminister Carl Bildt att det inte handlar om at ta ställning för ena eller andra sidan. Så talar bara den som tappat sin demokratikompass i sin önskan om "stabilitet" och fortsatta handelsförbindelser.

Och de orden kan man ju till viss del ställa upp på, även om bilden av varför Bildt agerar som han gör är mycket simplistisk/nära på populistisk eftersom han i praktiken verkar hålla tand för tunga för att inte riskera i Libyen kvarvarande svenskars liv. Riktigt, riktigt sjukt och fantastiskt j-a roligt blir det dock om man sedan trycker här och ser vem som skrivit inlägget.

För det är nämligen ingen mindre än Lars Ohly!!!

Jag måste här avstå vidare replik, för jag skrattar fortfarande såpass mycket att jag börjar få andnöd och nog därför måste ta mig en tidig lördagswhisky...

Rubriken säger allt!

"Sverige måste sluta stötta Afrikas diktatorer"

Fast nej, jag måste bara få lyfta det här stycket också:
I (det socialdemokratiska) dokumentet framhölls betydelsen av ”god samhällsstyrning och gott ledarskap”. ”Det bör därför vara en prioritet för en svensk Afrikapolitik att stödja Afrikanska unionens (AU) initiativ och arbete för demokrati och gott samhällsskick”, menade författarna. Afrikanska unionen hade då nyligen valt Libyens ledare Muammar Khaddafi till ordförande. Han slog genast fast att han ville bli titulerad ”kung över afrikanska kungar”.
Ridå! :-D

Arkiv X-generationstrams

Alltså! Sverige måste ha den genomsnittligt i särklass klart sämsta median i västvärlden. I andra länder kan man ofta - även om mycket trams förekommer även där - få ut något av att läsa ledarsidor. Även på tidningar som inte står dig ideologiskt nära. Detta då det i alla fall läggs ner tankemöda och ofta presenteras spännande reflektioner. Men ack så sällan så i folkhemsmonarkien Sverige. För ta bara följande ledare från dagens Aftonbladet. Den kritiserar (med viss rätt, tycker jag!) utrikesminister Carl Bildt för att ha varit för flat i sina kommentarer om Libyen. Men, sedan genast tar den intellektuella korruptionen och det rena tramset över.

För först läser man hur AB tycker att Bildts agerande är allvarligt lamt därför att: "Carl Bildt vill fortfarande inte uttala Sveriges stöd för demokratiaktivisterna i Libyen. Samtidigt rapporterar CNN om oro över att Muammar Gaddafi ­använder de lager av giftgas den libyska militären förfogar över. Mot sin egen befolkning." Fråga: vad stod, skrev och tyckte AB för ett antal år sedan om att det då reagerades mot en viss annan diktator, i Irak, som bevisligen redan hade giftgasat sin egen befolkning? Och sedan kommer en riktigt bedräglig spya:
Sveriges utrikesminister ska ta hänsyn till om svenska ­medborgare kan komma till skada. Det är även naturligt att inte utsätta andra EU-länders medborgare för risk. Men är det så? Eller är det ett svepskäl? Sommaren 2008 jämförde Bildt den ryska inmarschen i Georgien med Nazityskland. På sin blogg skrev han 9 augusti: ”Vi har anledning att minnas hur Hitler för lite mer än ett halvt sekel sedan använde just denna doktrin för att under­minera och anfalla betydande delar av Centraleuropa.” Från Tiblisi, huvudstad i Georgien, evakuerades tre dagar senare 42 svenskar av UD. ­Under pågående krig med svenskar i riskområdet jämförde alltså Bildt den ryska statsledningen med Hitler. (min fetstil)
Här kommer ergo inte bara det på senare år allt mer ohöljda Arkiv X-generationstänket om konspirationer i varje buske fram. Man jämnför också, i ett rent partipolitiskt försök att utnyttja en skarp internationell situation för att skadeskjuta den svenske utrikesministern, två helt olika scenarier. För skillnaden är ju att de svenskar som var i Tiblisi 2008 befann sig hos the good guys i den konflikten, georgierna, medan de svenskar som nu befinner sig i Libyen riskerar att hamna i klorna på Gaddafis mördare om han beslutar sig för att använda dom som gisslan, mänskliga sköldar eller något annat, som diktatorer där nere brukar börja ägna sig när saker och ting håller på att gå åt helvete.

Dit kan för övrigt härför också Aftonbladets ledarsida dra.

2011-02-25

Episk kamp i USA

Samhällsdebattören Charles Krauthammer skriver här bra om den episka kamp som i dagarna(givetvis till ljudet av vad jag kan bedömma är en nästan kompakt öronbedövande tystnad i (s)vensk media - utspelas i USA mellan republikaner, som försöker ta landets finansiella problem på allvar, och demokrater, som inte vill göra ett smack:
At the federal level, President Obama's budget makes clear that Democrats are determined to do nothing about the debt crisis, while House Republicans have announced that beyond their proposed cuts in discretionary spending, their April budget will actually propose real entitlement reform. Simultaneously, in Wisconsin and other states, Republican governors are taking on unsustainable, fiscally ruinous pension and health-care obligations, while Democrats are full-throated in support of the public-employee unions crying, "Hell, no." A choice, not an echo: Democrats desperately defending the status quo; Republicans charging the barricades.
Defaultläget är tyvärr att Obama vinner omval nästa höst. Det brukar ty sittande presidenter göra. Dock tror och hoppas jag innerligt att det inte blir "som vanligt"!!! USA - och världen - behöver ty en ny man (eller kvinna) på Pennsylvania 1600 som tar USA:s - och därmed världen! - problem på största möjliga allvar och inte som den nuvarande beter sig som en strykhund svassande kring benen på fackföreningar och andra särintressen. För den finansiella klockan tickar...

Bra av Johan Ingerö!

Det är av en lång rad skäl inte speciellt ofta jag länkar till Aftonbladet, men idag gör jag ett undantag. Och anledningen är denna utmärkta inlaga av Johan Ingerö om krisen i Libyen...

2011-02-24

Det har redan spårat ur

Ytterligare en röd dåre på fallrepet...

Utvecklingen i Mellanöstern håller visst redan på att spåra ur, ordentligt. Och hade det inte varit för att folk nu dör (tydligen i drivor) så skulle man inte kunna annat än skratta åt Libyens regerande massmördare Gaddafi och hans påfund. Idag skyller han upproret mot sitt vanstyre på att unga äter konstiga piller och på -- trumvirvel -- al Qaida! Jo, för dom är ju kända för att stödja demonstrationer för ökad demokrati, mer öppenhet och rättvisa!
.
Jag hopps innerligen att Libyen visar sig bli 2011 års motsvarighet till Rumänen 1989, där ett mindre antal människor tvangs dö i kampen mot kommunismen medan den säckade ihop. Risken finns dock att detta är början på något mycket, mycket värre. För skulle Gaddafi med våld lyckas klamra sig fast vid makten ytterligare en tid kommer detta dels att riskera leda till bakslag i de arabländer där despoterna redan fallit, dels ge de rövare i andra diton som fortfarande har makten (bokstavligen) blodad tand att ta till våld för att rädda sina egna skinn.

Och var står klimatisterna?

Vilken teoretisk lök som unga akademikers hjärnor marineras i
på universiteten har stor betydelse för slutresultatet...

Svenskans Per Gudmundsson konstaterar efter att ha läste en undersökning om svenska akademikers politiska sympatier här att han fått sina fördomar bekräftatde. Det vill säga att ekonomer och jurister lutar åt höger medan socionomer, genusvetare med flera tenderar lika klart åt vänster. Om sedan detta också har ett inflytande på den forskning som sker inom respektive område (och på de "expertkommentarer" som akademiker i media brukar få slunga kring sig i rollen såsom helt opartiska orakel) förtäljer inte undersökningsresultatet. Med så är det heller enligt vissa fortfarande inte helt klarlagt att jorden är rund... Och därmed infinner sig ju osökt frågan: Om undersökningen hade särredovisat politiska och andra sympatier för gruppen "klimatforskare", vad hade detta månne kunnat säga oss?

2011-02-23

I rest my case!

Några minuter in i denna video säger Jimmy Åkesson det jag alltid hävdat och de politiskt korrekta blir ursinniga när man påpekar -- att Sverigedemokraterna vid sidan av sitt krav på en strängare invandringspolitik i allt väsentligt är ett socialdemokratiskt välfärdskramarparti.

- I rest my case!

Åhhhh...

Enligt SvD: "FN:s råd för mänskliga rättigheter kommer på begäran av EU att hålla ett extrainsatt möte på fredag med anledning av läget i Libyen." Jajamensan, nu blir det äntligen lite ordning och detta kommer att göra susen!! Några av medlemsländerna i rådet är ty Kina, Ryssland, Kuba, Libyen och Saudiarabien...

2011-02-22

Jösses...

Och jag trodde jag stod för en hård kriminalpolitik...
Den 68-årige Gaddafi lyfte upp sin "gröna bok" som han sade fungerar som brottsbalken. Sedan läste han upp punkt efter punkt vilka förbrytelser som leder till dödsstraff - handlingar som han påstår att de protesterande begår.

- Den som uppviglar till krig döms till döden, sade han.

- De som samarbetar med utländska stater får detta straff, liksom alla som avslöjar Libyens hemligheter.

- Eftersom de är så unga kommer de att ställas inför rätta. De kommer att be om förlåtelse. Men vi kommer inte att förlåta dem, inte den här gången.

- Angrepp mot författningen: straffet är döden. De som förstör byggnader: straffet är död och avrättning.

- Ni ska sluta ropa slagord. Jag har inte gett order om att öppna eld. Vi har inte nått det stadiet ännu - men om vi gör det så kommer ordningen att återupprättas.

- De här människorna måste avrättas!
Man undrar, vad blir straffet om såsen till lördagssteken skär sig? Vänta! Säg inget...

Notering 22/2

Libyens regerande massmördare lät i natt meddela att "Jag är inte i Venezuela!" Inte än, borde han nog ha lagt till.

Idag råder f ö bloggstopp då jag skall ägna dagens åt arkivstudier och möten i Stockholm...

2011-02-21

Kanske, kanske...

Jag är som jag skrivit ett par gånger redan tidigare i grunden skeptisk till att revolterna i Mellanöstern och Nordafrika (SvD 110221, DN 110221) långsiktigt kommer att innebära några reella förbättringar. Jag är rädd för att islamism och andra sega kulturella/religiösa strukturer kommer att innebära fortsätta - eller i längden till och med förvärrade - problem. Speciellt allvarligt verkar läget redan ha blivit i Libyen, där den regerande massmördarens son talat i TV och i praktiken bett folket att hålla käft, eller dra åt helvete (EXP 110221).

Men, som jag också skrivit, jag hoppas vid Gud att jag får fel och att folken där nere på något sätt kan lyckas införa demokrati och marknadsekonomi. Och det verkar just nu i alla fall inte vara någon brist på uppror mot de sittande despoterna, vilket ju är en nödig början. Svenska Dagbladet presenterar här en bra sammafattning av de senaste dygnens händelseutveckling. Och jag kunde förresten inte låta bli att le lite åt följande konstaterande:
Till skillnad från de andra demonstrationerna i arabvärlden riktar sig de irakiska protesterna inte främst mot landets regering utan mot den utbredda korruptionen, höga arbetslösheten och dåliga infrastrukturen på lokal eller regional nivå.
Nej, för där behövs ju som bekant inga protester mot någon sittande despot eftersom USA tog hand om Saddam och lade en grund för demokrati redan för åtta-nio år sedan. Men, vi får väl se om och när det erkännandet till slut kommer även i svensk press...

Nu kommer notan...

Nu kommer snart enligt en utvärdering som idag presenteras på DN-debatt notan för de senaste femtio-sextio årens taxing-and-spending politik:

Om 20 år finns enligt studien över 200 kommuner med en försörjningsbörda på 2,5 eller mer. Även kommuner som i dag är väl fungerande - till exempel Danderyd, Vellinge, Lund, Norrköping - kommer att påverkas av att allt färre måste försörja allt fler.

Så går det när man bara kör på och blundar för verkligheten. Det slutar i diket...

2011-02-20

Politisk tuttfråga - igen

Vänstern både i Sverige och USA
vill ha andra bullar i familjepolitiken...

Såsom råkandes vara hane av arten Homo sapiens sapiens har jag ett medfött, stort och innerligt intresse för kvinnobröst. Detta är dock rent biologiskt. Vänstern, däremot, tycks ha en politisk fixering för hela paketet. För först krävde Lasse Ohly här i Sverige tvångspumpning av modersmjölken ur mödrarna, så att dessa produktivkrafter snabbt kunde återföras arbetsmarknaden för att höja produktiviteten uti folkrepubliksmonarkien. Och nu föreslår USA:s First Lady något liknande genom att kräva att bröstpumningsmaskineriavdrag.

Notera förvisso gärna den kulturella skillnaden, avdrag, mot vad det garanterat skulle ha blivit frågan om här i Sverige, bidrag. Den självklara tanken - att faktiskt låta kvinnor avgöra sådana här saker själva - lyser dock ergo med en gemensam frånvaro på båda sidor Atlanten...

Håhåjaja...

Att regeringskansliet härförleden ansåg att DN inte korrekt speglat statsministerns åsikter i en viss fråga och därför gav vanligt folk möjligheten att avgöra själva genom att tillhandahålla en oredigerad inspelning av intervjun lämnar inte tidningen någon ro. Sicket beteende -- ifrågasätta Dagens Nonsens, som ju är en så felfri och opartisk produkt..! Idag mönstrar därför tidningens kulturchef bland annat Bamse, Lille Skutt och och Herr Kantarell i det helt opartiska kriget mot högerregeringens mörkerkrafter. Ljudnivån i den svenska ankdammen stiger någon decibel, samtidigt som kvalitén förskjuts till en ny rekordnivå. Åt vilket håll för läsaren själv avgöra...

2011-02-19

Akt 2: Scen I

Republikanerna i representanthuset har nu formellt röstat igenom ett första besparingspaket på med svenska mått mätt hisnande 60 miljarder dollar. Detta är dock bara början av vad som långsiktigt krävs för att få ordning på det federala underskottet. Och faktumet att inte en enda demokrat förmådde sig rösta för ens denna initiala besparing är nog ett tecken i skyn om att både Obamaadministartionen och Senatsdemokraterna ljugit om sin budgetplaner.

Demokraterna verkar nämligen nu i praktiken ta strid för fortsatt ekonomisk oansvarighet -- och hoppas att detta kan rädda kvar dom i valet nästa år. Detta kommer dock med största sannolikhet inte att lyckas eftersom amerikanerna i gemen nu till slut - inte minst tack vare Tea Partyrörelsen - fått upp ögonen för hur prekär landets ekonomiska situation faktiskt är.

Den annalkande bataljen om årets budget kommer härför att bli första scenen i vad som troligen blir sista akten av Obamaramadingdongteaterns uppsättning av Pojken med guldbyxorna (ni vet den om han som så givmilt gav bort andra människors pengar). Och huvudpersonen själv kommer troligen att snubbla omkring med dom kring knäna långt före han till slut faller pladask strax före målsnöret i november nästa år...

Krönikeserie i NWT

Jag publicerar idag en drapa i NWT om det svenska jämlikhetsbegreppet. Det är den första i en serie om fem på temat "Politiska ord". Socialistiskt troende och övrigt överkänsliga personer varnas....

Särintressets vildmarksvrål

Hög tid vända sida i svensk mediepolitik...

Här kan den som vill skåda ett riktigt särintresse i aktion, skrikande som en gris på väg in i slakhuset. Det rör sig om cheferna för Sveriges Radio, som ser nedskärningar av sin budget vid horisonten. Och beroende på detta heter det, bland annat, att:
Det som är möjligt för kommersiella aktörer att tjäna pengar på – till exempel den breda sporten och underhållningen – ska bort från public service. Det här är en radikal kommersialisering av mediemarknaden. En blind kapitalism utan medvetna publicister.
Ja, gärna mycket mer av det senare om alternativet är dagens "public service". För jag är dels i allmänhet mot statligt ägda och drivna medier överhuvudtaget. Sådana hör ty enkom hemma i diktaturer. Och jag är dels i synnerhet mot att dylika för mina pengar sänder tråk som division femtioelvafotboll och rent ploj som Melodifestivalen. Därför: lägg ner - nu! Finns det en marknad för sådant - och det gör det säkert - så kommer programmen genast att återuppstå i andra kanaler. Men då slipper jag i alla fall vara med och betala för eländet...

2011-02-18

2011-02-16

Gårdagens övning

För den som är intresserad men inte kunde närvara -- här är en filminspelning + ett refererat av den debatt jag igår hade med Lotta Gröning och Fredrik Haage rörande att det snart är två år sedan jag publicerade min bok En annorlunda historia...

Jahaja...

Och så var det det där med hur mycket vi människor egentligen vet: "För fem år sedan försvann Pluto plötsligt men nu hoppas forskarna kunna presentera gigantiska Tyche som puttar ner Jupiter från tronen som solsystemets största planet." (EXP; mer i detalj om fyndet på space.com här) I all ödmjukhet tycker jag att vi människor bör lägga tid och pengar på att få koll på sådana här basic saker innan vi kopplar på hybrisen och försöker ägna oss åt mer komplicerade saker. Som att försöka förutspå vädret hundratals år framåt i tiden...

Ett litet tankeexperiment

Säg att Barack Obama skulle göra något dramatiskt. Som att invadera ett land byggt på underrättelseuppgifter om att dess blodtörstige diktator (förutom att ha mördat ett okänt antal tusen av sina landsmän och startat två angreppskrig) bara var något år ifrån att utveckla kärnvapen. Tänk också att det efteråt visar sig att uppgifterna inte stämde.

Tror du, käre läsare, att massmedia i åratal efteråt skulle fortsätta bombardera Obama med anklagelser om medvetna lögner? Troligen inte. Och hur stort tror du ett avslöjande som bevisar att han faktiskt fördes bakom ljuset skulle slås upp? Omöjligt att veta exakt givetvis, men nästan garanterat större än detta stick som denna morgon smög sig ut från TT:

En irakisk avhoppare, vars uppgifter om att Irak hade biologiska vapen användes för att rättfärdiga den amerikanska invasionen i Irak 2003, har medgett att han ljög för att hjälpa till att bli av med Saddam Hussein.
- Kanske jag hade rätt, kanske inte, säger Riafid Ahmed Alwan al-Janabi till den brittiska tidningen Guardian.
- Jag hade chans att hitta på någonting för att största regimen. Jag och mina söner är stolta, säger den Bagdadutbildade kemiingenjören.

London TT-AFP

Man ser fram emot ett extrainsatt Agenda i afton där detta avslöjande trumpetas ut för en bredare publik...

2011-02-15

Lägg ner!

Den länge emotsedda "kriskommissionen" hos sossarna har nu presenterat sitt betänkande. Och det är häpnadsväckande radikala påståenden, observationer och förslag som presenteras. Då jag är ganska upptagen idag och rycker och kommenterar jag här bara kort några passager från Svenska Dagbladets artikel i ämnet:
Den ökande ojämlikheten och att allt fler är arbetslösa, har enligt kommissionen
gjort att ofriheten breder ut sig i samhället.

Den har vi ju aldrig hört förut...
Partiet kritiseras också för att det i praktiken accepterat att politikens
möjligheter att styra har avlövats.

Läs: Vi vill fortfarande ha mer politik, förbud, skatter och regleringar!
Socialdemokraterna måste nu ändra arbetssätt och bli "Sveriges mest nyfikna,
öppna, progressiva och ödmjuka" parti, anser kommissionen.

Det vill säga: Vi har ingen j-a aaaning om vad som bör göras.
Mot bakgrund av att en flera friskolor plockat ut stora vinster föreslår kommissionen nya ersättningssystem för "privata välfärdsföretag". Om vinstsyftet blir det överordnade målet så ökar riskerna för ojämlikhet och sortering, heter det. Därför vill kommissionen att vinstuttagen begränsas, så att de skattepengar som finansierar verksamheten stannar i företagen. Även reglerna för att etablera "välfärdsföretag" föreslås ses över.
Med andra ord: Eftersom vi är ett parti som kräver fler jobb och ökad jämlikhet vill vi i praktiken förbjuda folk inom kvinnodominerade yrken att starta och drivna egna företag!
Med tanke på de stora skattesänkningar som genomförts på senare år, utesluter kommissionen inte att det krävs ett större skatteuttag för att klara de stora investeringar som behövs för att klara välfärd, klimat, infrastruktur och bostadsbyggande.
Alltså skattehöjningar... Dagens högoddsare! :-D

Om detta är den förnyelse som skall återge den havererade svenska socialdemokratin lyskraften och dess elektorala potens -- tänk på miljön lägg ner hela verksamheten direkt istället!

Å så var det...

...det där med människans (brist på) inflytande över klimatet. Som bland annat den här bloggen konstaterar så stämmer de senaste dagarnas extrema kyla som hand i handske med de långtidspronoser som bland annat Weather Action gjort. Och det intressanta med WA är ju inte bara att de brukar få rätt. Det är att de brukar få så för att de bland annat tar stor hänsyn till solen i sina prognoser. Samt därför i praktiken ber alla AGW:are att dra åt helvete... :-D
.
Tillägg: Al Gore har tydligen gjort bort sig (igen) genom att hävda att "forskning" stöder hans påstående om att det blir kallare för att det blir varmare.... Read all about it här: http://dailycaller.com/2011/02/11/is-al-gore-wrong-on-the-environment-global-warming-is-not-to-blame-for-snow/

2011-02-14

Bra om Adam Smith

Intressant understreckare om Adam Smith i Svenskan idag, där den mer okända sidan av hans gärning - moralfilosofin - lyfts fram:
En central punkt i Smiths filosofi är antagandet att varje människas psyke innehåller tre ”sentiments” (den närmaste översättningen är ”tänkesätt” men den är inte idealisk eftersom Smith syftar på ett varaktigt psykologiskt förhållningssätt; jag behåller därför den engelska termen). Sentimenten är egenkärlek, rättvisa och välvilja (”benevolence”). Kan Smith bevisa att de tre utgör ett rimligt antagande? Ja, i studiet av historien anser han sig kunna observera hur en balans mellan de tre sentimenten förklarar en utveckling mot alltmera välmående och väl fungerande samhällen. Samtidigt återverkar denna utveckling på balansen mellan de tre sentimenten. Den perfekta balansen är lika med det perfekta – ”liberala” – samhället. I detta samhälle är inte bara välståndet högt, det är också fördelat så att de sämst ställdas behov väl tillgodoses.
Väl värt att läsa!

2011-02-13

Kommentarer överflödiga...

Socialdemokratin har köpt hela den borgerliga världsbilden. Men en annan värld är möjlig, anser förra miljöministern Lena Sommestad, som nominerats till partiledare efter Mona Sahlin av studentförbundet.

Det tar sig även i Sverige

Det är förvisso sant att myndighetsutövare som följd av en grumlig förståelse av tolerans ibland sett mellan fingrarna när övergrepp har begåtts inom minoritetsgrupper. Det är också sant att somliga politiker i känsliga lägen valt relativismen som retorisk nödutgång och ursäktat allt från hedersmord till terrorism och antisemitism. Men därmed inte sagt att det går att urskilja någon metod i galenskapen. Mot bakgrund av multikulturalismens magra meritlista kan den upphetsade kritiken förefalla svårbegriplig. Tilltron till effekterna av multikulturalismens avskaffande synes orealistiska.
Jag är nu förvisso långtifrån lika nöjd och optimistisk som krönikören i fråga med läget och våra svenska politikers (brist på) agerande i denna fråga. Men nog är det uppfriskande att få läsa sådana här ord. På svenska. Slutligen!

2011-02-12

Mumiens förbannelse bruten?

För den som liksom jag är gammal och dammig nog för att minnas socialismens fall i Central- och Östeuropa 1989-91 (i vilken jag även inräknar faktumet att sossarna i Sverige 1991 fick under 40 %, vilket då var lika häpnadsväckande som att det fanns de som samtidigt vågade i a f börja fundera kring om landstinget kanske kan läggas ner) känns de senaste dagarnas händelser i Egypten bekanta: ett folk reser sig mot en intellektuellt bankrutt och fiskalt korrupt (national)socialistisk regim.

Vilket givetvis är jättebra! Jag hoppas sannerligen att revolten lyckas -- och att den i så fall sprider sig till resten av arabvärlden som ju tillsammans med Kina är världens sista stronghold för rena diktaturer (Ryssland et al är förvisso också de facto diktaturer, men av en någon vagare art där det i a f finns vissa möjligheter för oppositionen att verka). Samma sprudlande glädjekänsla som hösten 1989 vägrar dock infinna sig.

Någon form av fritt val lär nog nu förvisso ske i Egypten. Om inte annat lär den (militär)regim som tagit makten behöva den legitimitet ett sådant innebär. Men, sedan är jag orolig för vad som kommer att hända. För som jag skrivit tidigare på denna blogg så har jag en känsla av det i slutändan kan gå riktigt illa både i Egypten och annorstädes därnere, beroende på islamistiska strömningar, odemokratiska kulturella drag och andra strukturproblem.

Dock så är jag ingen expert på Mellanöstern, så jag nöjer mig här med att säga att jag innerligen hoppas att jag får fel och att egyptier och andra araber nu lyckas med det historiska konststycket att skaka av sig sina mumifierade samhällens alla gamla förbannelser. Men...

2011-02-11

Jo jävlar...

TV-oraklet Oprah kräver att vi visar respekt för Obama eftersom "the presidency is a position that 'holds a sense of authority and governance over us all,' and that 'even if you’re not in support of his policies, there needs to be a certain level of respect.'" Gällde det även George W Bush?

Bara i Sverige...

Kan ingen stoppa Sverige? Jag vill hoppa av...

Filmmakaren Roy Andersson, som sagt sig vara "djupt hedrad" över att bli tilldelad Jan Myrdalssällskapets Leninpris, far nu ut mot att den sedan länge döde författaren till Åsa Nisse var nazist och protesterar mot att man gjort en ny film om hans fiktive småländske tönt. Tydligare än så kan inte det intellektuella och moraliska förfallet inom den svenska kultursfärens sammanfattas... :-s

Kejsaren naken... Igen!

French President Nicolas Sarkozy declared Thursday that multiculturalism had failed, joining a growing number of world leaders or ex-leaders who have condemned it. (...) British Prime Minister David Cameron, German Chancellor Angela Merkel, Australia's ex-prime minister John Howard and Spanish ex-premier Jose Maria Aznar have also recently said multicultural policies have not successfully integrated immigrants.
Vi svenskar väntar fortfarande...

2011-02-08

Skökan och oskulden

I Sverige har vänstern, media och resten av den moderna självutnämnda nyadeln i decennier ägnat sig åt svartmålning av andra länder som av olika anledningar inte fallit dem i smaken. Och framförallt då USA, som bland annat beskrivits som bigott, arrogant, rasistiskt, facsistiskt, korrupt, hjärtlöst, inhumant, etc, etc, etc. Ingen lögn om påstådda missgrep och förhållanden har varit för stor, inget misstag för litet för att kritiseras...

Det är därför bisarrt att läsa stycken som detta (och även det här), som stött beskriver hur Sverige och svenskarna i dessa dagar omtalas beroende på Assangeaffären:
Sedan svenskt rättsväsende i augusti förra året riktade våldtäktsanklagelser mot Wikileaksgrundaren Julian Assange har utredningen varit i världens blickfång. I dag är det dags igen, när domstolsförhandlingen som ska avgöra om Assange utlämnas från Storbritannien till Sverige drar igång. Men det är inte alltid lätt att känna igen bilden av Sverige i utländska medier och på bloggar. På många sajter förlöjligas och svartmålas Sveriges rättsystem.
Dessutom skall Sverige vara "ett land som är i klorna på feminister och CIA". Well, det senare är ju i alla fall definitivt inte sant... ;-)

Hursomhelst. Som jag skrivit tidigare är jag är inte speciellt intresserad av Julians Lasagnes vidare öden och äventyr då det med tiden sänkt sig något unket antivästligt i allmänhet och distinkt antiamerikanskt i synnerhet över hela Wikileaksprojektet. Men, jag kan inte låta bli att le i mjugg över hur vissa svenskar reagerar som en sköka ställd inför anklagelser om bristande oskuld när de nu alltså själva får smaka på en till stor del bottenlös tallrik förtalssoppa. Väl bekomme!

2011-02-07

Man noterar...


...att det var först härförleden som Socialistinternationalen uteslöt det regerande National Democratic Party från Egypten och dess mycket välbärgade ledare Hosni Mubarak. Undrar varför det dröjde? Något som inte dröjt är dock att det nu bara finns ett mycket rapsodiskt omnämnande på Wikipedia om att NDP alls varit medlem i Socialistinternationalen. Den eller de som ansvarar för detta glömde dock i hastigheten att även ändra kartan ovan, med texten "Länder där SI-medlemmar är i regeringen." Skall bli kul att se hur länge det dröjer innan någon upptäcker det misstaget...

Klarsynt om Egypten

Klarsynt skrivet om läget i Egypten och internationell politiks ibland mycket krångliga förutsättningar i dagens Svenskan här.

2011-02-06

Ytterligare en tillnyktring

Ytterligare en västeuropeisk ledare av rang har nu tagit bladet från munnen och sagt det alla vettiga människor i decennier kunnat se med sina bara ögon: att den oändliga kravlöshet beblandad med bidrag som går under titeln multikulturalism i praktiken inte fungerar. Denna gång är det Storbritanniens premiärminsister David Cameron som vågat ta bladet från munnen och säger att kejsaren är naken.
Han efterlyste en "mer aktiv, muskulär liberalism", där lika rättigheter, rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati aktivt upphöjs för att skapa en starkare nationell identitet.

- Om vi ska besegra det här hotet, tror jag att det är dags att vända blad för den misslyckade politiken tidigare, sade han under en paneldebatt som Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltog i.
Sunt förnuft alltså. Tänk om någon ledande svensk politiker kunde våga säga samma sak, börja ändra på både politik och retorik och därmed - på sikt - rycka undan mattan för mer subversiva krafter som visserligen säger samma sak, men som i praktiken har grumligare motiv för det. Vi väljare och medborgare väntar...

Tillägg: En debattör i Wall Street Journal tar idag (9/2) upp Camerons tal och ger honom beröm för det:
Multiculturalism is a deeply misunderstood idea. That was one of the reasons for its political success. People were led to believe that "multiculturalism" meant multiracialism, or pluralism. It did not. Nevertheless, for years anybody who criticized multiculturalism was immediately decried as a "racist."

But the true character and effects of the policy could not be permanently hidden.
State-sponsored multiculturalism treated European countries like hostelries. It judged that the state should not "impose" rules and values on newcomers. Rather, it should bend over backwards to accommodate the demands of immigrants. The resultant policy was that states treated and judged people by the criteria of whatever "community" they found themselves born into.
I Sverige fortsätter dock förnekelsen, som i DN igår...

Håhåjaja...

Att utbilda ekonomer för skattepengar...

En fackföreningsekonom hävdar sig nu ha skådat Sanningen i form av att det är det rekordhöga svenska skattetrycket som ligger bakom den starka svenska ekonomin. Nu skall vi se här, om vi kan följa herr doktor ekonomens tankegång: Om ett nära nog 50-procentigt skattetryck är bra och genererar hög tillväxt, så måste ju logiskt ett 100-procentigt dito... Nej, jag orkar bara inte. Hela artikeln är dock ett ypperligt exempel på den mer eviga sanningen om att det finns lögn, förbannad lögn och statistik -- samt att man med det senare kan bevisa precis vad f-n som helst.

2011-02-04

Ronald Reagan 100 bast


Denna helg (på söndag för att vara helt exakt) är det hundra år sedan Ronald Reagan föddes. Högtidsdagen till ära skriver jag lite om den store mannen i Svensk Tidskrift...
.
Tillägg: Har idag även en krönika om Ronald Reagan i NWT!

Lunchseminarium 16/2


I mars är det två år sedan min bok En annorlunda historia kom ut. Timbro anordnar därför den 16 februari kl 11.30-14 ett lunchseminarium om boken, dess mottagande med mera. Förutom undertecknad deltar Lotta Gröning och Fredrik Haage och samtalet leds av Josefine Uppling, projektledare på Timbro.
.
Alla välkomna - anmälan måste dock göras här!

2011-02-03

Oups!

Har varit så upptagen med flytt och annat att jag glömt meddela att jag i afton (torsdag 3/2, kl 19.30) talar om Ronald Reagan på studentföreningen Heimdal här i Uppsala. Den som känner för en kvällspromenad kan ergo komma förbi...

Eventets FB-sida: http://www.facebook.com/home.php?#!/event.php?eid=195002000512882&index=1

2011-02-02

Hehehe...


Snälla, inga förnumstiga kommentarer om att väder inte är det samma som klimat, etc. Jag vet, jag vet. Jag försöker bara ha lite kul...

2011-02-01

I'm back!

Nu har jag flyttat och kommer under de kommande dagarna förhoppningsvis att kunna börja blogga igen. Tills vidare: När jag till slut fick igång datorn igen möttes jag av följande glädjebesked: "A federal judge in Florida struck down the entire healthcare reform law Monday afternoon, ruling that the requirement for individuals to purchase insurance is unconstitutional and is too central to making the law function." Så länge det finns liv finns det hopp!!! :-)